Læsetid: 4 min.

Ny valgrunde skærper krisen i Jugoslavien

27. september 2000

Valgkommissionen i Jugoslavien oplyste i aftes, at der skal afholdes en ny valgrunde. Oppositionen har afvist kravet og fastholder, at den vandt søndagens valg i første runde

Jugoslaviens valgkommission meddelte overraskende i aftes, at der skal afholdes en anden runde af præsidentvalget i Jugoslavien. Det kan føre til en forværret krise, fordi alt tyder på, at oppositionen vandt valget klart i første runde i søndags.
Men i aftes rapporterede det statslige serbiske tv, at kommissionen har udråbt oppositionslederen Vojislav Kostunica som vinder af første valgrunde med 48,2 procent, mens Slobodan Milosevic fik 40,2 procent, og når ingen af kandidaterne har mere end 50 procent, skal der en ny valgrunde til. Valgkommissionen, der er kontrolleret af Milosevic, har besluttet at anden valgrunde skal afholdes den 8. oktober, oplyste det statslige tv i aftes.
Oppositionen beskyldte straks efter meddelelsen valgkommissionen for omfattende fusk og falsknerier.
Valgresultatet kom overraskende, fordi kommissionen tidligere i går sagde, at den først i morgen ville offentliggøre resultatet. Kommissionen ventede ifølge iagttagere på ordrer fra præsident Milosevic om, hvilket resultat den skal lægge frem.
Det er sandsynligt, at valgkommissionen prøvede at komme mistanke om svindel i forkøbet ved den pludselige beslutning.
For at lægge pres på Slobodan Milosevic og forhindre ham i at svindle med resultatet havde oppositionen tidligere i går fremlagt sit valgresultat. Det er baseret på 97,5 procent af de optalte stemmer i Serbien – det vil sige uden stemmerne i Kosovo og Montenegro, der tilsammen udgør Jugoslavien.
Oppositionens tal viser, at dens kandidat Vojislav Kostunica har fået 54,6 procent af stemmerne, mens Milosevic har fået 35,0 procent. Selv med stemmer fra Kosovo og Montenegro skulle det ikke blive nødvendigt med en anden valgrunde.
Oppositionens sammentælling er blevet til med hjælp fra oppositionens repræsentanter i de lokale valgkommissioner, som optæller stemmerne. Oppositionens valgresultat er der ikke meget tvivl om.
Også den serbiske demokrati-organisation CESID viser et solidt flertal til Kostunica.

Splittelse i toppen
Men valgresultatet er umuligt for Milosevic at komme uden om, og det bliver svært for ham at snyde, siger iagttagere.
»Lige meget, hvad han gør, så er han færdig. I folks øjne er han en taber, det er kun et spørgsmål om, hvornår han falder,« siger journalisten Duska Anastasijevic til Information.
Nyhedsbureauet VIP i Beograd citerede i går en kilde i Milosevic’ socialistparti for, at der var stor uenighed om, hvad styret skal stille op. Nye beslutninger blev truffet hver time, og ifølge kilden fandtes der tre fløje i partiet. En hård fløj baseret omkring Milosevic’ støtteparti JUL ville have Milosevic til at erklære sejr i første runde uanset valgresultatet.
Mens en anden fløj omkring Milosevic talsmand Nikola Sainovic gik ind for en anden runde. Det vil give styret tid til at organisere sig, mener den.
En tredje og lille fløj gik ind for at anerkende valgresultatet, fordi socialistpartiet og JUL vil kunne kontrollere forbundsparlamentet med hjælp fra stemmer i Montenegro, skriver VIP. Oppositionens optælling synes at bekræfte, at Milosevic kontrollerer forbundsparlamentet.

Advarsel mod rå magt
Oppositionen har udelukket en anden valgrunde.
»For os er valget ovre. Der er ingen grund til, at vi skal vente med at overtage magten og indføre demokratiske forandringer,« siger oppositionstalsmanden Cedomir Jovanovic.
Oppositionen har planlagt en stor demonstration i aften foran forbundsparlamentet i Beograd, hvor oppositionen formelt vil præsentere sit valgresultat. I øvrigt melder oppositionen også om store valgsejre ved lokalvalgene i Serbien, som også blev holdt i søndags.
Tilhængere af oppositionen har deltaget i flere sejrsdemonstrationer i dagene efter valget.
De er forløbet uden vold, hvilket af nogle er blevet udlagt som et tegn på, at det ellers brutale serbiske politi er klar over, hvilken vej vinden blæser.
Udlandet fortsatte i går med at lægge pres på Milosevic for at få ham til at træde tilbage. Presset kom især fra Storbritannien, hvor udenrigsminister Robin Cook advarede Milosevic mod at bruge »rå magt« over for sine borgere. Cook gjorde også Milosevic opmærksom på, at NATO har betydelige styrker ved grænserne til Jugoslavien.
I Beograd siger oppositionen, at Storbritanniens angreb på Milosevic kan blive vand på Milosevic’ mølle. Indblanding udefra er noget de stolte serbere helst vil undgå.
Men EU-landene viser også en mere blød side fra formandslandet Frankrig, hvor udenrigsminister Hubert Vedrine har opfordret til, at EU er klar til hurtigt at hæve sanktionerne mod Jugoslavien for at belønne Kostunica. Frankrig har i øvrigt længe været imod EU’s økonomiske sanktioner.

Draskovic vil gå af
Oppositionens valgresultater viser i øvrigt nogle bemærkelsesværdige valgsejre ved de serbiske kommunalvalg. De fleste byer er nu på oppositionens hænder, og den har ikke tabt nogle af de byer, den vandt ved de sidste valg i 1996. Ifølge oppositionen har den f.eks. vundet 105 af 110 pladser i Beograd.
I den store centralserbiske industriby Cacak har oppositionen vundet ikke færre end 67 ud af 70 pladser i amtsrådet – de tre sidste gik til en lokal borgergruppe. Det vil sige, at hverken Milosevic’ socialistparti eller hans støtteparti JUL fik nogle valgt ind. Styret har vedgået tab ved de serbiske lokalvalg.
Både lokalvalgene og de andre valg førte til et elendigt resultat for Vuk Draskovic’ parti SPO. Vuk Draskovic har erkendt, at han begik en fejl ved at holde sig uden for oppositionens samarbejde i august. Mange mente, at han gik Milosevic’ ærinde ved at prøve at splitte oppositionens stemmer, og Vuk Draskovic har nu tilbudt at træde tilbage.
Men oppositionen kan risikere, at den ikke kan bruge valgsejrene ved lokalvalgene til noget. Siden sidste lokalvalg i 1996, hvor oppositionen vandt mange kommuner, har Milosevic styre overført magt fra kommunerne til de serbiske myndigheder. De er kontrolleret af Milosevic, og der skal først være valg til det serbiske parlament til næste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her