Læsetid: 2 min.

Nyrup: Pia ude af trit med virkeligheden

1. september 2000

Dansk Folkeparti truer med, at dansk medlemsskab af euroen vil føre til øget indvandring. Det er helt løsrevet fra virkeligheden, siger statsministeren

Nu går eurovalgkampen ind i en afgørende fase, og tonen skærpes. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen opfordrer nej-siden til at komme med dokumentation for deres påstande om, at dansk velfærd er truet, og går voldsomt i rette med Dansk Folkeparti.
Partiets leder, Pia Kjærsgaard, hev således i går en ny kanin op af hatten: Hvis Danmark siger ja til euroen, vil der – ifølge hende – komme flere indvandrere til landet. Hun mener, at Danmark vil være nødt til at følge EU-landes såkaldte »eftergivenhed over for indvandrere«, hvis vi tilslutter os den fælles valuta.
Påstanden savner dog enhver forankring i virkeligheden, siger Nyrup:
»Der er overhovedet intet belæg i virkelighedens verden for at hævde, at Danmark bliver oversvømmet af udlændinge. I de 28 år, vi har været med i det europæiske samarbejde, har udviklingen snarere været modsat,« siger Nyrup til Information.

Skræmmekampagne
Statsministeren er dog glad for, at DF fremfører påstanden om den øgede indvandring allerede nu – og ikke få dage før afstemningen.
Han håber, at danskerne vil nå at kunne forholde sig til
realiteterne og ikke lade sig skræmme af nej-sidens påstande. Virkeligheden er således, at det i den tid Danmark har været medlem af EU snarere har været danskerne, som er udvandret til de sydeuropæiske lande end omvendt. I 1999 udvandrede der f.eks. 1.361 danskere til Spanien, mens kun 1.188 spaniere kom her til landet.
»I de seneste uger har der været en række fuldstændigt udokumenterede påstande fra nej-siden om forringelser af folkepensionen og nu også øget indvandring. Heldigvis har Nej-bevægelsen startet skræmmekampagnen så tidligt, at vi kan nå at få aflivet den,« siger Nyrup:
»Lige siden 1972 har vi hørt, at hvis vi siger ja, så vil der kommer italienere til Danmark og snylte på vores velfærd. Da Spanien og Grækenland blev medlemmer, var påstandene den samme. Men det er tid til at minde befolkningen om, at udviklingen faktisk har været modsat,« siger han.
Ingen dokumentation
Statsministeren understreger samtidig, at nej-siden intet belæg har for at påstå, at den danske velfærd vil blive forringet ved et ja. Ifølge Nyrup garanterer EU-traktaterne, at medlemslandene har og bevarer selvbestemmelsen på det sociale område.
Han opfordrer derfor nej-siden til at dokumentere deres påstande: »Jeg har ikke set dokumentation, som antydningsvis sætter spørgsmålstegn ved, at vi ikke selv bestemmer folkepensionen,« siger Nyrup.
Ifølge samfundsforsker ved Aalborg Universitet, professor Johannes Andersen, vil Nyrups argumenter dog ikke kunne stække DF’s nationalistiske offensiv:
»På universiteterne møder vi i dag også folk, der stemmer på Dansk Folkeparti. De unge og intellektuelle er primært hoppet på DF’s vogn på grund af frygten for de fremmede og som en protest mod globaliseringen,« siger han og forudsiger til Ritzau, at partiet bliver en sikker vinder af euroafstemningen – uanset om vælgerne sætter kryds ud for ja eller nej, fordi mange borgerlige nejsigere vil vende sig mod Dansk Folkeparti, hvis det bliver et ja.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her