Læsetid: 2 min.

Nyrups veto tom trussel

28. september 2000

Nyrups veto-løfte til danskerne er en tom trussel, siger talsmand for EU-kommissær. Alle lande taler om veto, men er altid til at handle med

BRUXELLES – Der er altid trusler om veto. Men når der skal slås søm i under traktat-forhandlingernes allersidste time, så handles og spildes der hver eneste gang.
EU-Kommissionen, der er motor i EU-integrationen, er derfor helt kold over for Nyrups løfter om et dansk veto på social- og arbejsmarkedsområdet:
»Alle EU-lande har deres mærkesager, som de siger, de ikke vil opgive. Men det betyder ikke noget. I sidste øjeblik skal der indgås kompromisser, det ved alle regeringslederne. Ellers havde EU jo aldrig kunne videreudvikle sig,« siger Laurence Auer, talskvinde for Michel Barnier, EU-kommissær med ansvar for Nice-traktaten.
Statsministeren bebudede tirsdag, at Danmark vil nedlægge veto mod flere flertalsafgørelser på social- og arbejdsmarkedssområdet i den kommende Nice-traktat, der ventes vedtaget i december.
En EU-diplomat deler Kommissionens vurdering af værdien af vetotrusler:
»Mange lande har under forhandlingerne sagt, at de ikke kan være med til dette og hint. Men udtalelserne er ofte til brug i en hjemlig indenrigspolitisk konstruktion. Men i midnatstimen i Nice handler det om gynger og karruseller,« lyder diplomatens vurdering.
Danmark er i øvrigt ikke
alene om at have særønsker og ømme punkter i den ny traktat.
Frankrigs Europaminister
Pierre Moscovici har således for kun to uger siden sagt, at Frankrig på ingen måde kan leve med flertalsafgørelser på EU’s handelspolitik. Sammen med Nyrup er Moscovici dog den eneste fremtrædende minister, der har viftet med veto-trusler i fuld offentlighed. Bortset fra
Østrigs ministre i sommer.

Ingen juridisk umulighed
Det er ingen juridisk umulighed at blokere. Alle lande har denne ret, men det koster politisk kredit at gøre det i et fællesskab som EU.
Således understreger
John Palmer, direktør i tænketanken European Policy Center, at Danmark sagtens nedlægge veto mod flertalsafgørelser på social- og arbejdsmarkedsområdet:
»Selvfølgelig kan Danmark nedlægge et veto. Men det er ikke i dansk interesse at gå imod flertalsregler. For alle de hidtidige forslag på social- og arbejdsmarkedsområdet har gået i retning af at hive niveauet op, ikke ned,« siger
John Palmer, som betegner vetotruslerne som ukonstruktive:
»Hvis EU-maskinen ikke skal gå i stå i total lammelse med 25-30 medlemslande, så kræver det flere flertalsafgørelser,« siger han.
Direktør i tænketanken CEPS, Center for European Policy Studies, Peter Ludlow, påpeger, at alle lande stadig har politisk veto-ret i det såkaldte Luxembourg-forlig. Det giver mulighed for at blokere, hvis et land mener, at dets vitale interesser er på spil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her