Læsetid: 2 min.

At opfatte de andre

26. september 2000

Træk af indfølingens psykologi

Ny bog
Problemet om, hvordan man skal opfatte andre mennesker og leve sig ind i deres situation, har optaget filosoffer til alle tider. Som filosofisk grundspørgsmål kaldte man det »problemet om det fremmedpsykiske«. Spørgsmålet blev tidligt et centralt emne for psykologien. Judy Gammelgaard har skrevet en bog om emnet med undertitlen, Træk af indfølingens psykologi.
Evnen til at føle sig ind i en andens oplevelser er ikke medfødt, den oplæres livet igennem. Det gør den blandt andet, fordi ens oplevelse af den andens oplevelser hviler på tolkningen af ydre tegn. Eller sagt på en anden måde: Vi kan ikke se den andens oplevelse, vi kan kun se hans adfærd.
Men ikke engang oplevelsen af os selv er en enkel sag. Vi lærte som børn om os selv på samme måde, som vi lærte alt andet: Vi sansede omgivelserne. Vi tolkede ud fra de andres udtryk, hvad de mente om os, og hvad de mente,
blev til hvad vi mente om os selv.
Gammelgaard viser centrale områder i fænomenologiens og især psykoanalysens tænkning. Hvor fænomenologien ser vore iagttagelser af andre mennesker som umiddelbart givne, mener psykoanalysen, at det kræver en tolkning eller en oversættelse, før den andens adfærd bliver meningsfuld for os. Med begrebet det ubevidste vises det, at vi ikke engang er umiddelbart erkendelige for os selv. Erkendelsen kommer først (og aldrig fuldkomment) efter en omformningsproces, der svarer til en psykoterapi eller til et sorgarbejde.

Fungerer ikke som bog
På centrale steder i bogen står grundige analyser af kunstnere som van Gogh og Krzystof Kieslowski og forfatterens egne analysander. Andre kapitler handler om udviklingen af erkendelsen af selv og andre. Bogen slutter med overvejelser om det modsatte af indføling: Had og krig.
Som sædvanlig er der i Gammelgaards tekst masser af dybsindige detaljer og overraskende iagttagelser, men bogen er ikke velfungerende som bog. Der er ikke en gennemgående linje med indsigter, der bliver drevet frem til nye indsigter. Det minder mere om en artikelsamling eller en forelæsningsrække end om et helstøbt værk. Også de enkelte artikler står flere steder underligt uforløste. Det bliver ved ansatserne.

*Judy Gammelgaard: Mellem mennesker. Træk af indfølingens psykologi. 226 s., ill. 175 kr. Gad

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her