Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

30. september 2000


Fløjtende protester i Beograds gader
*Mere end 15.000 mennesker var fredag samlet til demonstration i Beograd.
De fulgte oppositionens opfordring til at protestere mod Milosevic, der nægter at gå af, selvom han tabte søndagens valg.
Også i andre serbiske byer var der fredag demonstrationer på opfordring af oppositionspartiet DOS.
Biler blokerede gaderne i centrum af byerne, mens blandt andet lærere og studerende forlod skolerne for at vise deres støtte til oppositionen.
DOS havde fredag opfordret til »protester og civil ulydighed« i en omfattende kampagne, der skal vare i fem dage, og som skal tvinge Milosevic til at træde tilbage og overlade roret til oppositionens kandidat Kostunica.
Ifølge oppositionen vandt Kostunica valget med et klart flertal. Men Milosevic og hans støtter har gjort det klart, at de ikke vil lade sig presse til at give afkald på magten efter 13 turbulente år, der har været præget af etniske krige, international isolation og økonomisk tilbagegang.
Strejken kommer efter valgkommissionen har udskrevet en ny valgrunde den 8. oktober.
Ifølge arrangørerne af strejken vil teatre, biografer og undervisningsinstitutioner blive boykottet mandag, men allerede fredag tog flere serbere sagen i egen hånd. Studerende forlod skolebygningerne og omkring 3-4.000 elever gik samlet i protestoptog i Nis, Serbiens næststørste by, hvis lokalstyre ledes af Milosevics politiske opponenter.
Artikel side 9

Afstemning om forsvar udskudt
*Regeringen udskyder folkeafstemningen om EU-forsvar på ubestemt tid.
Efter nej’et til euroen dropper udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) sit ønske om, at danskerne skal stemme om forbeholdet overfor EU’s militære samarbejde. Udenrigsministeren har indtil torsdag ønsket, at et ja til euroen skulle følges af en folkeafstemning om forsvaret inden sommeren 2002, hvor Danmark overtager formandskabet for EU. Det ser Niels Helveg Petersen ikke længere for sig.
»Afstemningen er skudt ud i fremtiden,« sagde udenrigsministeren fredag.
Leder og artikel på forsiden,
tema side 3, 4, 5, 6, og 7

Indonesisk hær afvæbner militser
*Indonesisk politi og militær begyndte fredag at afvæbne proindonesiske militsgrupper i Vesttimor, som i måneder har terroriseret og overfaldet flygtninge fra Østtimor.
FN og mange regeringer i vesten har længe kritiseret den indonesiske regering for ikke at gøre nok for at standse militsernes blodige fremfærd over for de cirka 120.000 flygtninge fra Østtimor.
Den amerikanske regering og Verdensbanken har på det seneste truet med at tilbageholde lån og anden økonomisk hjælp til Indonesien, med mindre regeringen i Jakarta afvæbner militserne i Vesttimor og får standset overgrebene mod flygtningene fra Østtimor.

Bydelsrådene nedlægges
*nDet er slut med bydelsråd i København efter valget torsdag, også hvad gælder de eksisterende fire i Valby, Kgs. Enghave, Nørrebro og Østerbro.
Både Socialdemokratiet, Konservative og SF i København oplyser, at de mener, at bydelsforsøgene må ophøre ved slutningen af 2001, som en konsekvens af bydelsafstemningen torsdag, hvor 65,8 procent stemte nej til flere bydelsråd i hovedstaden.
Artikel side 22

Kriminelle asyl-ansøgere i lejr
*Kriminelle asylansøgere i Danmark skal fremover samles i Sandholmlejren i Nordsjælland og have deres sager hastebehandlet, så de kan sendes ud af landet så hurtigt som muligt. Samtidig bliver der oprettet en særlig task force i Udlændingestyrelsen, der skal behandle hastesagerne.
Det er nogle af resultaterne af en skærpet indsats mod problemet med kriminelle asylansøgere, som Rigspolitiet, Dansk Røde Kors og Udlændingestyrelsen nu er gået sammen om at løse.
Ifølge Udlændingestyrelsens direktør, Grethe Løgstrup, vil styrelsen fremover hastebehandle alle ansøgninger fra landene i det tidligere Sovjetunionen samt ansøgninger fra kriminelle asylansøgere.

Ilten svinder fortsat i danske farvande
*Der er stadig iltsvind i store dele af de indre danske farvande, fremgår det af årets anden iltsvindsrapport fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU).
Derimod er der fortsat en del ilt tilbage i de mere lavvandede fjorde og kystvande, hvor vinden de fleste steder har været kraftig nok til at blande vandsøjlen helt til bunden.
Iltsvindet, der kom tidligere end ventet i august, toppede ifølge rapporten i første halvdel af september. Østenvinden de seneste par uger har blæst overfladevand op langs den jyske østkyst, så det iltfattige bundvand er fortrængt til større dybder.
Det har sat en stopper for det kraftige iltsvind i Vejle Fjord og reduceret det område, der er ramt af manglende ilt i farvandet nord for Fyn, den sydlige del af Lillebælt og Aabenraa Fjord. Men siden august er der blevet mindre ilt i det åbne Kattegat, Øresund og Bælthavet og her er iltindholdet generelt lavere end på samme tid sidste år.

Mink-aktivister sigtet for hærværk
*Fem personer blev fredag eftermiddag fremstillet i Københavns Dommervagt sigtet for omfattende hærværk og trusler mod minkfarme flere steder i landet.
De fem personer – tre danskere og to hollændere – menes at tilhøre Dyrenes Befrielsesfront og er blevet sigtet for groft hærværk ved at have medvirket til at slippe mink løs under aktioner tre steder på Sjælland tidligere på ugen.
Dyrenes Befrielsesfront har taget ansvaret for de seneste tre aktioner, hvor aktivister natten til mandag slap 8.000 mink til en værdi af 1,6 millioner kroner ud fra en farm ved Frederikssund. Natten efter gik det ud over to andre minkfarme.

PFA-afløber måske for Landsretten
*Sagen om de falske PFA-garantier for 3,7 mia. kr. vil tilsyneladende ingen ende tage. Mens hovedsagen mod entreprenør Kurt Thorsen og tidligere direktør i PFA Byg, Rasmus Trads allerede er planlagt til at begynde i Østre Landsret til næste sommer, ser det nu også ud til, at "den lille PFA-sag" kommer til at ende her.
Advokat John Adamsen, der fredag blev dømt i Københavns Byret til at betale 10.000 kroner for at have sjusket med en vitterlighedsunderskrift på et dokument til den norske rigmand Kjell Inge Røkke, har planer om at anke byrettens dom og dermed få Østre Landsret til at tage stilling til sagen.
»Jeg har drøftet dommen med John Adamsen, der er i Hamborg, og vi har besluttet, at vi vil forsøge at få den for landsretten. Men vi skal have lov til det af Procesbevillingsnævnet på grund af bødens størrelse,« siger advokat Håkon Djurhuus til Ritzau.

Besætning anklaget for manddrab
*Kaptajnen og fire af hans besætningsmedlemmer er blevet anklaget for drab – tre dage efter, at deres skib, passagerfærgen Express Semena gik på grund og sank ved øen Paros i Det Ægæiske Hav. Mindst 65 mennesker omkom.
Et besætningsmedlem, Panayotis Gastaglis, har allerede indrømmet over for myndighederne, at han var alene ved roret med kaptajnen som reserve.
Den 34 år gamle færge var på vej mod Paros fra Piræus på det græske fastland sent tirsdag, da den stødte på et klippeskær og sank så hurtigt, at mange mennesker end ikke nåede at iføre sig redningsvest.
Flere øjenvidner har fortalt, at færgens kaptajn så fodbold på tv, da ulykken skete.

EU godkender ny fødevaregigant
*En ny global fødevaregigant er en realitet, efter at EU-Kommissionen fredag godkendte den multinationale fødevarekoncern Unilevers køb af konkurrenten Bestfoods.
Godkendelsen er dog betinget af, at Unilever frasælger en række varemærker for at forhindre, at den nye gigant får en alt for monopollignende stilling.
I Danmark skal Unilever derfor skille sig af med varemærkerne Blå Band og Touch of Taste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her