Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

12. september 2000


Blokader fortsætter trods EU-nej til afgiftslettelser
*Demonstrationerne mod høje oliepriser, som i den seneste uge har skabt trafikkaos og benzinmangel i store dele af Frankrig, bredte sig søndag og mandag til Belgien og England.
Mellem 1.700 og 2.200 lastbilchauffører blokerede mandag morgen centrale gader og pladser i den belgiske hovedstad Bruxelles, mens flere hundrede benzinstationer især i det nordvestlige England mandag måtte lukke, da britiske lastbilchauffører, landmænd og fiskere blokerede raffinaderier og veje.
I modsætning til i Frankrig, hvor demonstranterne i sidste uge pressede den franske premierminister Lionel Jospin til at love afgiftslettelser på olie på op til 15 procent, så gav den britiske premierminister Tony Blair mandag de britiske demonstranter en kurv.
»Vi kan og vil ikke ændre regeringens brændstofpolitik gennem blokader og demonstrationer. Det er ikke måden at føre politik på i Storbritannien, og det bliver det efter min mening heller aldrig,« sagde Tony Blair.
Omtrent samme besked gav den belgiske finansminister, Didier Reynders, søndag de belgiske demonstranter, med det resultat, at de besluttede at opretholde deres blokader i Bruxelles indtil mandag. Den tyske finansminister afviste også nogen form for lettelser. Lige som sin belgiske kollega Didier Reynders er den tyske finansminister bundet af weekendens EU-erklæring, hvor de 15 EU-lande understregede, at de ikke vil sænke oliepriserne ved at ændre på deres beskatning af olie »af økonomiske og miljømæssige årsager.«

Muslimer klager til Østersørådet
*Det islamiske trossamfund i Danmark har mistet tålmodigheden med de danske myndigheder og kommunalpolitikere i spørgsmålet om anlæggelsen af en begravelsesplads for muslimer i Storkøbenhavn. Derfor har de nu rettet henvendelse til Østersørådets kommissær for demokratiske institutioner og menneskerettigheder, Ole Espersen.
»Det virker som diskrimination mod muslimerne i Danmark, og det er påfaldende, at Danmark er det eneste land i EU, som ikke har begravelsespladser, der er reserveret til muslimer. Selv i et land som Østrig har man både en moske og adskillige gravpladser, og i Sverige har staten endda betalt for anlæggelsen af en begravelsesplads,« siger Hamid El Mousti (S), der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation og talsmand for det islamiske trossamfund i Danmark.

Euroens krisefald fortsætter
*Euroen falder fortsat i forhold til den amerikanske dollar. Da de europæiske valutamarkeder lukkede mandag og det amerikanske tog over, blev euroen handlet i kurs 0,8627 over for dollar.
Det var langt fra mandag morgens udgangspunkt på kurs 0,87. Euroen fik således atter en dramatisk dag, da bunden igen gik ud af den, og en ny kedelig bundrekord på 0,8566 over for dollar blev resultatet af handlen omkring middagstid.
Artikel på forsiden

Dansk-kurder venter på afgørelse
*Den 45-årige danskkurder Sadik Ciftci sidder stadig fængslet i Ankara tiltalt for at have overtrådt den tyrkiske straffelovs paragraf 186 om medlemskab af en ulovlig sammenslutning – i dette tilfælde Kurdistans Arbejderparti, PKK. Kilder i det danske udenrigsministerium oplyser, at Ciftci efter omstændighederne har det udmærket. Intet tyder på, at han lider fysisk overlast, og han får jævnligt besøg af sin tyrkiske advokat Jusuf Atalas. Også familie bosiddende i Ankara og den danske ambassade besøger Ciftci i fængslet.
Ifølge de tyrkiske myndigheder vil Ciftci blive ført i retten den 25. september.
Ifølge advokaten er Ciftci anklaget for at have indsamlet penge til PKK og deltaget i sociale og kulturelle arrangementer, som kurdiske foreninger har arrangeret i Danmark.

Cook beskylder Haque for racisme
*Storbritanniens udenrigsminister, Robin Cook, beskylder oppositionspartiet Det Konservative Partis leder, William Hague, for at legitimere racisme. Cooks beskyldninger kommer i kølvandet på offentliggørelsen af de konservatives valgprogram.
De konservative lægger blandt andet op til betydelige stramninger over for det, de ser som omfattende snyd med asylansøgninger.
»Når William Hague taler om, at Storbritannien er truet af en bølge af asylansøgere, så spiller han på frygten,« citerede avisen The Guardian Cook for at sige i en tale i weekenden.
Der er dermed – ligesom i Danmark – lagt op til et større politisk slagsmål om indvandring og asylansøgere.

Albani omgivet af købelystne bejlere
*Det fynske bryggeri Albani er nu blevet centrum i en opkøbskamp mellem giganten Carlsberg og Bryggerigruppen, Danmarks næststørste bryggerivirksomhed. Bryggerigruppen gav mandag et tilbud på Albani, der er ca. 63 mio. kr. højere end det tilbud, som Carlsberg tidligere har fremsat.
Carlsbergs tilbud, der udløber sidst på ugen, lød på 600 kr. pr. B-aktie og 1.000 kr. pr. A-aktie. Bryggerigruppen er klar til at give 700 kr. pr. B-aktie og 1.167 kr. pr. A-aktie i et tilbud, der løber frem til den 10. oktober.
Bryggerigruppen, der blandt andet består af bryggerierne Faxe, Ceres og Thor, er også klar til at indgå en vidtgående aftale med Albani Fonden, der er en stor aktionær i Albani med et særligt ansvar for medarbejdernes tarv. Man er således parat til at give fonden en ti-årig vetoret i forhold til ændringer i de rammer, der ligger i tilbuddet.

Giftaffald dumpes fortsat i Indien
*Miljøorganisationen Greenpeace klandrede mandag Indiens regering for dens manglende evne til at dæmme op for dumpning af giftaffald fra udlandet – heriblandt Danmark – til trods for, at Indiens Højesteret i 1997 forbød importen af giftaffaldet.
Greenpeace meddelte mandag, at organisationen ved gennemgang af statistiske papirer fra den indiske regering har fundet, at Indien i 1998-1999 i strid med Højesterettens kendelse importerede 100.887 ton affald, heriblandt farligt og potentielt farligt affald.Ifølge Greenpeace blev der illegalt importeret giftaffald fra bl.a. Tyskland, USA, Australien, Danmark, Holland, Storbritannien, Belgien og Norge.

Britiske børn lever i fattigdom
*To mio. børn i Storbritannien lever i fattigdom, viser en undersøgelse, der blev offentliggjort mandag. Undersøgelsen, der er gennemført af Rowntree Foundation, der er Storbritanniens største socialpolitiske forskningsinstitut, viser, at et ud af seks børn i Storbritannien enten ikke har ordentligt tøj, ikke får tre måltider om dagen eller legetøj.Artikel side 5

Telefonsex-firma trues med politi
*Forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen har mistet tålmodigheden med telefonsexfirmaet TBS og truer nu firmaet med politianmeldelse og en civil retssag.
Det sker på baggrund af et stadig stigende antal forbrugerklager.
I et brev giver Hagen Jørgensen TBS påbud om straks at annullere regninger, hvis de telefonabonnenter, der modtager regningerne, reklamerer over dem.
Ellers skal firmaet helt stoppe med at sende regninger til telefonabonnenter for opkald til firmaets telefon- og Internettjenester, fastslår Hagen Jørgensen, der giver TBS frist til midt i denne uge til at kommentere dette ultimatum.

Eftertragtet souvenir vender ’hjem’
*Verdens ældste, nulevende OL-medaljevinder, den 103-årige ’Harry’ Hal Haig Prieste, gik til bekendelse mandag og tilbageleverede det olympiske flag, som han stjal fra legene i Antwerpen i 1920.
Den gamle amerikaner overrakte flaget til legenes præsident Juan Antonio Samaranch i Sydney og forklarede bagefter, at han ikke længere havde noget at bruge flaget til.
»Jeg lever nok ikke så meget længere,« sagde oldingen, mens han solede sig i klapsalver fra tilskuerne.
Prieste, der vandt bronze i udspring fra vippe i 1920, stjal det symbolske flag med de fem ringe i forbindelse med et væddemål og gemte det i en kuffert i 80 år. Flaget vil nu blive overbragt til OL-museet i Schweiz.

Arafat ’svigter’ sit folk
*Palæstinenserne udtrykte mandag stor skuffelse over, at Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation, PLO, endnu engang udskyder løftet om at udråbe en stat. De anklager nu deres leder, Yasser Arafat, for at være svag ved at give efter for amerikansk og israelsk pres.
PLO’s Centralråd udskød søndag den bebudede udråbelse af en palæstinensisk stat den 13. september og gav Arafat beføjelse til at fastsætte en ny dato. Et træk, der hilses velkommen af Israel, der ser det som et positivt skridt for fredsforhandlingerne.
Men stemningen blandt de 75.000 palæstinensere, der bor i den snavsede kystby, var præget af fortvivlelse og nederlag. Mange mennesker slog sig for brystet og truede med at bekæmpe Israel for enhver pris.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her