Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

11. september 2000


Tysk satans-barn søger asyl i USA
*En 24-årige tysker føler sig så truet på grund af sin politiske overbevisning, at han nu søger om asyl i USA. Den unge mand, Hendrik Möbus, har afsonet en dom for mord på en gymnasieelev, der havde gjort nar af hans klikke ’Satans Børn’. Efter at have udstået to tredjedele af straffen blev Möbus løsladt i 1998 og sluttede sig til en nynazistisk gruppe. Han blev et kendt ansigt i ’sort metal’-musikmiljøet og begik nye lovovertrædelser. I første omgang flygtede han til USA for at undgå straf, men de amerikanske myndigheder udleverede ham i august i år til Tyskland.wpr

Prodi tilfreds med vismandsrapport
*Formanden for EU-Kommissionen, Romano Prodi, udtrykte i går tilfredshed med, at sagen om 14 EU-landes sanktioner mod den østrigske regering ser ud til at være på vej mod en løsning. Det er sket med den særlige vismandsgruppes aflevering af en rapport om den politiske situation i Østrig.
»Jeg er glad for, at det går den rigtige vej,« sagde Prodi i en kort kommentar efter et uformelt møde for de 15 EU-landes økonomi- og finansministre i Versailles ved Paris.
Romano Prodi afviste dog som hidtil at udtale sig om, om han mener, at de 14 landes sanktioner mod Østrig bør ophæves som følge af vismandsrapportens konklusioner.
Leder på forsiden og artikel side 5

OPEC øger olieforsyninger
*De 11 olieproducerende lande i OPEC nåede på et ministermøde i Wien i går til enighed om at forøge olieforsyningerne på verdensmarkedet med 800.000 tønder dagligt i et forsøg på at få bragt de stigende priser på råolie ned efter pres fra vestlige lande.
OPEC øgede produktionen med lidt over tre procent til 26,2 mio. tønder pr. dag for at dæmpe den internationale bekymring over stigende benzinpriser og energiudgifter, som kan skabe inflation og ødelægge den økonomiske vækst. Artikel side 5

’Jelved underdriver Nice-problemer’
*JuniBevægelsens medlem af EU-Parlamentet, Jens-Peter Bonde beskylder økonomiminister Marianne Jelved for at underdrive de beslutninger, der skal tages i forbindelse med den næste Unions-traktat fra topmødet i Nice til december.
»Forhandlingerne har stået på siden februar. Det er ikke uden grund, at den danske regering traf beslutningen om at fremrykke folkeafstemningen om møntunionen på netop det tidspunkt, hvor det blev klart, at Danmark og Storbritannien står isolerede på regeringskonferencen – blandt andet i spørgsmål om arbejdsmarkeds- og socialpolitik,« siger Jens-Peter Bonde.
Han mener, at det er regeringens taktik at underdrive problemerne med Nice-traktaten. Først vil man sikre et ja til møntunionen den 28. september, og derefter vil man gennemføre Nice-traktaten uden folkeafstemning.

Konservativ støtte til Karen Jespersen
*De konservative rykker nu ud med støtte til indenrigsminister Karen Jespersen (S). Den konservative Helge Adam Møller kalder indenrigsministerens tanker og ideer på udlændingeområdet for gode og i fuld overensstemmelse med det, Det Konservative Folkeparti har kæmpet for i årevis.
»Regeringen synes i de seneste uger at have indledt en gevaldig slingrekurs på udlændinge-området. Karen Jespersen har i pressen fremsat en lind strøm af fornuftige forslag, som ikke har affødt andet end tavshed eller direkte kritik fra hendes regeringsfæller. Det er vi kede af i Det Konservative Folkeparti. Vi bakker indenrigsministeren 100 procent op,« siger Helge Adam Møller.
Han bebuder, at de konservative så snart Folketinget åbner vil tage initiativ til en forespørgselsdebat for at få klar besked om, hvilken politik regeringen har tænkt sig at føre.Artikel side 4

Metal kræver ny efterlønsordning
*Metalarbejderforbundet er mere end utilfreds med den nye efterlønsordning, og derfor kræver forbundet, at der ikke længere skal betales et separat efterlønsbidrag. I stedet ønsker forbundet, at finansieringen bliver kollektiv, og kontingentet bliver en del af arbejdsmarkedsbidraget.
»Efterlønnen skal igen gøres til en solidarisk ordning. Vi kan ikke acceptere den nuværende model, der er en lønmodtagerbeskatning, som vender den tunge ende nedad. Vi må derfor kræve, at politikerne gør finansieringen kollektiv og gør efterlønnen til en del af arbejdsmarkedsbidraget,« sagde metalformand Max Bæhring i sin mundtlige beretning på Dansk Metals kongres i København, i går.

Britiske protester – fransk afblæsning
*Protesterne i Storbritannien mod de højeste brændstofpriser i Europa tog i går til i styrke, efterhånden som tankstationerne løb tør, og blokaderne mod seks raffinaderier og oliedepoter blev strammet.
Demonstranter blokerede to anlæg i Wales, to i Bristol i Vestengland, et anlæg tæt på Manchester i det nordvestlige af England og Europas største raffinaderi ved Ellesmere Port – også i Nordvestengland.
Mens protesterne tog til i Storbritannien, var alle blokaderne af raffinaderier og oliedepoter i Frankrig ophævet i går middag, oplyste den franske indenrigsminister.
Nyhedsanalyse her på siden

DF: Afblæs fredsstyrke til Etiopien
*Dansk Folkeparti vil have afblæst den styrke af danske soldater, der er parat til at tage til det krigshærgede område mellem Eritrea og Etiopien som fredsbevarende styrke.
»Man bør afblæse hele styrken. Hvis et af landene på forhånd er sure på Danmark, kan det medføre en kaotisk situation, hvis vi sender danske soldater ned til at bidrage til en fredsbevarende styrke,« siger Peter Skaarup, der er udenrigspolitisk ordfører i Dansk Folkeparti.
Etiopien har meddelt FN, at man ikke vil have danske soldater til landet, fordi Danmark har støttet Eritrea med bistandshjælp. Det fik medlemmerne af Udenrigspolitisk Nævn at vide søndag af udenrigsminister Niels Helveg Petersen.

Bombe tæt på Perssons bolig
*En sprængladning detonerede natten til søndag i nærheden af statsminister Göran Perssons bopæl i Malmø. Statsministeren befandt sig i sin lejlighed, men vågnede ikke af den kraftige eksplosion. Hverken regeringens talsmand eller politiet ville i går udelukke, at sprængattentatet kunne være rettet mod den svenske statsminister.
Sprængladningen var fastgjort i et elskab af metal, som befandt sig cirka 40 meter det hjørnehus, hvor statsministeren bor. Angiveligt er der ikke sket større skader i forbindelse med sprængningen.

Britisk soldat dræbt i Sierra Leone
*En britisk soldat blev dræbt, da britisk militær i går angreb en oprørsbase i Sierra Leone, oplyser en talsmand for det britiske forsvarsministerium. Britisk militær befriede seks britiske soldater og en sierraleonsk officer, der i to uger havde været holdt som gidsler af oprørerne. Andre 11 britiske soldater blev lettere såret under befrielsesaktionen.
Sierra Leones informationsminister sagde tidligere, at 17 af oprørerne, der kommer fra en gruppe, som kalder sig West Side Boys, var blevet dræbt under angrebet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu