Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

26. september 2000


Euro-resultat smitter svenskerne
*Et dansk ja til euroen kan blive afgørende for, hvad svenskerne vil stemme. En undersøgelse fra det svenske analyseinstitut Demoskop, viser, at otte procent af svenskerne vil ændre opfattelse og stemme ja, hvis det bliver et dansk ja torsdag.
42 procent af svenskerne har tidligere sagt, at de går ind for svensk medlemsskab af euroen – efter et eventuelt dansk ja vil 50 procent stemme ja, skriver det svenske nyhedsburau TT. Inf.

Nazi-leder ’frygtede for sit liv’
*Sagen mod den danske nazi-leder Jonni Hansen blev i går genoptaget i Østre Landsret.
I marts i år fik Jonni Hansen en byretsdom på et års fængsel for i december 1999 at have påkørt en gruppe demonstranter. Han blev dømt skyldig i grov vold og for at have bragt andres liv i fare.
Jonni Hansen benægter ikke, at han påkørte demonstranterne, der var i færd med at save plankeværket ved naziborgen i Greve i stykker med motorsave. Men Jonni Hansen fastholder, at påkørslen skete i selvforsvar.
Da anklageren undrede sig over, at Jonni Hansen valgte at slippe væk ved at køre ind i gruppen af aktivister i stedet for at bakke væk fra gruppen, sagde han:
»Jeg havde kort tid til at reagere. Der var ikke tid til først at kigge tilbage og bakke - så ville de nå hen til bilen. Jeg følte mig noget i livsfare, og jeg havde også min kæreste i bilen at tænke på,« forklarede Jonni Hansen.
Flere vidner har dog afvist Jonni Hansens forklaring.
Straffesagen mod Jonni Hansen fortsætter til onsdag, hvor der ventes dom. Anklagemyndigheden kræver mere end et års fængsel, mens forsvaret beder om frifindelse eller alternativt en formildelse af byrettens dom.

’Jugoslaviens chance’
*FN’s generalsekretær, Kofi Annan, sagde mandag, at han håber, valget i Jugoslavien vil resultere i en forhandlingsvenlig og demokratisk regering.
»Trods de udbredte rapporter om uregelmæssigheder under valget vil udfaldet reflektere folkets vilje, og det vil blive respekteret,« sagde Annan via sin talsmand, Fred Eckhard.
Annan’s håb er, at »valgresultatet vil give en regering med et klart demokratisk mandat, der muliggør en åben og ærlig dialog. Det ville give landet en uvurderlig lejlighed til at komme tilbage til det internationale samfund.«
Leder og artikel på forsiden
og artikel side 11

Esterne vil ind i EU-varmen
*Støtten til et medlemskab af EU er stigende i Estland. 50 procent af befolkningen går nu ind for, at kandidatlandet Estland indlemmes i EU, viser en meningsmåling offentliggjort mandag af Emor-meningsmålingsinstituttet.
38 procent er imod, at Estland bliver medlem af EU. I juli viste en Emor-måling, at støtten da var 46 procent, mens 41 procentvar imod EU-medlemskab.
Den estiske regering satser på, at Estland er parat til at blive medlem af EU januar 2003.

Forbund splittet i euro-spørgsmål
*Hovedbestyrelsen i TIB (Forbundet Træ-Industri-Byg) led mandag et overraskende nederlag på forbundets kongres i Aalborg, da de 260 delegerede afviste at støtte et forslag om at anbefale forbundets 72.000 medlemmer at stemme ja til euroen.
Et markant flertal i hovedbestyrelsen havde på forhånd anbefalet et ja, men den anbefaling ønskede et flertal af de delegerede ikke at bakke op om. »Vi må konstatere, at de delegerede er lige så splittede i spørgsmålet som resten af befolkningen, og jeg glæder mig i stedet over, at vi har haft en seriøs og konstruktiv debat,« sagde formand Arne Johansen til Ritzau.

Barak og Arafat gør et nyt forsøg
*Israels premierminister, Ehud Barak, og den palæstinensiske præsident, Yasser Arafat, ventes at mødes inden for de næste par dage for at drøfte fredsforhandlingerne, sagde israelske og palæstinensiske embedsmænd i Jerusalem mandag.
Den palæstinensiske informationsminister, Yasser Abed Rabbo, fortalte den palæstinensiske radio, at mødet allerede kunne finde sted mandag eller tirsdag.

Energipriserne falder igen
*Lettere faldende råoliepris og euroens styrkelse over for dollaren smitter nu af på de danske forbrugere, der kan se frem til lidt lavere priser på fyringsolie, benzin og diesel.
Råolieprisen på Brent-noteringen faldt mandag morgen en anelse, efter at USA besluttede at pumpe 30 mill. tønder råolie ud på markedet i et hug.
Råolieprisen faldt 1,15 dollar til 30,10 dollar for en tønde.

Forældre støtter pædogog-strejke
*Godt 800 københavnske fritidshjems- og klubpædagoger vedtog mandag at fortsætte den overenskomststridige strejke, de indledte i onsdags.
Samtidig har forældre til fritidshjemsbørnene varslet aktioner til fordel for de strejkende pædagoger i løbet af tirsdagen.
Strejken gælder en række besparelser, som et flertal i Københavns Borgerrepræsentation har planer om.
Besparelserne vil betyde, at 70 af kommunens fritidshjem lukkes om morgenen. Børnene skal i stedet samles på 20 andre fritidshjem, og det vil betyde, at børnene i løbet af en dag skal være sammen med voksne i tre forskellige institutioner.

Danmark bør satse mere på IT
*Danmark bør tage langt flere initiativer, der kan øge kendskabet til informationsteknologien. Det mener, IT-brancheforeningen, der har hæftet sig ved to nye udspil i Tyskland og Japan.
I Tyskland har regeringen fremlagt et program, der skal give borgerne lige adgang til Internettet.
I Japan har regeringen fremlagt planer om at øge japanernes kompetence for i alt 22 milliarder kroner, blandt andet med vouchere (væridkuponer), der giver støtte til Internetkurser og pc-indkøb.
»Det kan godt være, at Danmark lige nu ligger pænt i den globale IT-liga. Tager vi ikke selv markante initiativer, vil vi meget snart blive pustet i nakken af lande som Tyskland og Japan, hvor store markeder derefter trækker en hurtig udvikling med sig,« siger Michael Mathiesen, formand for IT-brancheforeningen og direktør i investeringsselskabet 2M Invest.

Etiopien anklager Danmark
*Etiopien anklager Danmark for op gennem 1990’erne at have holdt hånden over krigsforbrydere og terrorister fra Etiopien – og tilmed givet dem medietræning – før de igen er vendt tilbage til krigen på Afrikas Horn med støtte fra fjenden Eritrea, skriver Berlingske Tidende mandag. Ifølge Etiopiens ambassadør i Stockholm, Tewolde Gebru, har den etiopiske regering i årevis forsøgt at få de danske myndigheder til at stoppe trafikken. Men forgæves, hvilket senest har ført til Etiopiens modstand mod dansk deltagelse i FN’s fredsbevarende mission i grænseområdet mellem de to krigshærgede lande.

Politifolk slipper for ankesag
*Statsadvokaten i Viborg anker ikke sagen mod de to politifolk fra Hjørring, der i begyndelsen af september blev idømt ti dagbøder á 500 kroner for grov skødesløshed i tjenesten. Politifolkene blev frifundet for embedsmisbrug. Statsadvokat Peter Brøndt Jørgensen siger, at han ikke vil forfølge sagen ved Landsretten, fordi de to fik en »følelig bøde« ved byretten.

Kollektiv trafik betaler sig ikke
*Den kollektive trafik er for hovedparten af befolkningen ikke er et reelt alternativ til bilen. Ifølge en ny rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) vil en rejse i mere end hvert andet tilfælde tage mellem to og fire gange så lang tid med kollektiv trafik i forhold til den samme tur med bil.
»Selv hvis man vil acceptere, at rejsetiden bliver dobbelt så lang som med bil, er det i landdistrikterne mindre end 10 procent af rejserne, der reelt kan foretages med den kollektive trafik. Kun i København og Frederiksberg kommuner kommer man op omkring 50 procent,« siger seniorforsker i DMU, Linda Christensen, til Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.
Ifølge rapporten fra DMU er det særlig galt på landet og i byer med under 5.000 indbyggere. Her tager over 90 procent af rejserne dobbelt så lang tid eller mere i forhold til at køre i bil.

Nordkorea lider under naturkatastrofer
*Den nordkoreanske regering meddelte mandag, at omkring en million ton korn var gået tabt på grund af en vedvarende tørke i år. En topembedsmand for landbrugsministeriet sagde, at omkring 360.000 ton ris og 600.000 ton majs var gået tabt.
Men han tilføjede, at to tropiske orkaner, der havde ramt en anden sektor af landet inden for de seneste tre uger, havde ødelagt omkring 140.000 hektar landbrugsland.
Nordkorea kom senest ud for en alvorlig tørke mellem 1994 og 1998, som en amerikansk kongresrapport anslog kostede op mod to millioner mennesker livet.

Filipinsk militær dræber 103 oprørere
*Filippinske regeringsstyrker har dræbt 103 muslimske oprørere, efter at den filippinske regering nu i ti dage har bekæmpet oprørerne for at befri 19 gidsler på øen Jolo, sagde brigadegeneral Narciso Abaya mandag.
»Ifølge rapporter er alle gidslerne i live, og de er på Jolo,« sagde Abaya.
Ingen af de 17 tilbageværende gidsler er blevet reddet i frihed, efter det i sidste uge lykkedes to franske gidsler at flygte.

Dyreaktivister slipper mink ud
*Dyreaktivister lukkede natten til mandag cirka 8.000 mink ud af deres bure på en minkfarm ved Frederikssund. Dyrenes Befrielsesfront meddelte i går, at de står bag aktionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her