Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

22. september 2000


DUC og staten scorer kassen
*A.P. Møller, Shell og Texaco Danmark, som er parterne bag DUC, der står for olievindingen i den danske del af Nordsøen, scorer kassen på olieprisernes himmelflugt. Og det samme gør den danske stat.
Hvis den nuværende pris på 34 dollar for en tønde olie holder, vil staten i år få indtægter i form af skatter og afgifter på 9,4 milliarder kroner fra Nordsøens olie- og gasproduktion.
Før skat vil DUC’s indtægter stige fra 16,7 milliarder kroner i år til 20,9 milliarder kroner næste år. Energistyrelsen har foretaget beregningerne, der bygger på, at olieprisen resten af året bliver på det nuværende niveau på 34 dollar pr. tønde olie.

Flygtningenævn fastholder afslag
*Flygtningenævnet har efter en skriftlig behandling den 7. september fastholdt afslaget på asyl til den iranske mand, der for snart to år siden blev sendt tilbage til Iran, selv om han var flygtet efter at have uddelt kopier af »De sataniske vers«. Umiddelbart efter tilbagerejsen til Iran forsvandt manden.
Folketingets Ombudsmand er tidligere af egen drift gået ind i sagen. Med flygtningenævnets afslag er vejen nu banet for en udtalelse fra Ombudsmanden.

Fire mio. til ofre for oversvømmelser
*Ofrene for den værste oversvømmelse i Sydøstasien i en generation fik torsdag en hjælpende hånd fra Danmark. Udviklingsminister Jan Trøjborg (S) bevilgede nemlig fire millioner kroner i nødhjælp til mennesker ramt af oversvømmelser fra Mekong-floden i Cambodja,
Laos og Thailand.
Pengene kanaliseres gennem Røde Kors, så de kan hjælpe de mest trængende af de over to millioner mennesker i regionen, som er hjemløse på grund af katastrofen. Over 200 mennesker har mistet livet siden kraftig regn satte ind i slutningen juli måned.

Schweiz stemmer om udlændinge
*Skal der indføres en øvre grænse på 18 procent for antallet af udlændinge? Det spørgsmål skal befolkningen i Schweiz tage stilling til på søndag.
Modstandere siger, at forslaget er i modstrid med landets humanitære tradition, og at det vil skade landets internationale omdømme.
Et andet vigtigt argument for nejsigerne er, at forslaget vil forværre landets økonomi. Hver fjerde arbejdsplads i Schweiz er besat af en udlænding, så hvis forslaget får flertal, kan det let få konsekvenser for industrien.
Som svar på kritikken om, at forslaget vil skade integrationen af udlændinge i landet, argumenter tilhængerne, at det ganske enkelt er et spørgsmål om at holde tjek på den schweiziske befolkning med 19,2 procent udlændinge.

Pres på EU-udvidelse
*EU bør overveje at fastlægge et snarligt tidspunkt for, hvornår Unionen skal udvides med flere medlemslande, foreslår Sveriges statsminister, Göran Persson, sammen med Storbritanniens Tony Blair. Forslages fremlægges i en fælles debatartikel i aviserne Svenska Dagbladet og Financial Times. Baggrunden for indlægget er frygt for, at udvidelsesprocessen kan trække i langdrag. Persson og Blair skriver:
»Negative og tvivlende stemmer understreger vanskelighederne i stedet for at fokusere på den historiske mulighed, en udvidelse åbner for«.
De to regeringschefer opfordrer til, at EU skal optage nye medlemmer, så snart de opfylder betingelserne for medlemskab. Differentiering er ikke ensbetydende med forsinkelse. Unionen er nødt til at foretage en objektiv vurdering af, hvor langt de enkelte lande er nået i deres forberedelser, skriver de.

Hver fjerde elev køres til skole
*Hver fjerde elev blev kørt til skole, da knap 600 skoleklassers trafikvaner blev gjort op i mandags på den første dag af den igangværende miljøtrafikuge.
Ikke kun mindre børn køres til skole, viser undersøgelsen i kampagnen, som
Danmarks Naturfredningsforening og Miljøtrafiksekretariatet står for. I mellem 5. og 10. klasse kom 15 procent af børnene kørende i bil.
»De fleste af dem kunne sikkert lige så godt have taget cyklen,« siger sekretariatschef Henrik Paag fra Miljøtrafiksekretariatet, som er oprettet af Miljøstyrelsen for blandt andet at planlægge miljøtrafikugen.

Sundhedscenter åbnet i Ribe
*Kun godt et år efter at Ribe Sygehus blev sparet væk af Ribe Amtsråd, er der igen patienter i bygningerne. Sundhedsminister Sonja Mikkelsen (S) åbnede torsdag det mest omfattende sundhedscenter af sin art i Danmark – et center, der finansieres af både Ribe Amt og Ribe kommune.
Den første patient rykkede ind i det nyindrettede plejeafsnit allerede den 1. september, og foreløbig er 10 af de 12 senge blevet besat. Centret kommer også til at indeholde en lægevagt, en røntgenafdeling, en blodbank, et jordemodercenter og et genoptræningscenter.

På jagt efter jord til muslimsk gravplads
*Det Islamiske Trossamfund i Danmark får nu en hjælpende hånd fra Kirkeministeriet i jagten på et stykke jord i hovedstadsområdet, der kan anvendes som muslimsk begravelsesplads.
På et møde i ministeriet torsdag blev embedsmænd fra fire forskellige ministerier enige om at undersøge mulighederne for at overdrage nogle af statens jordbesiddelser til Det Islamiske Trossamfund i Danmark.
Embedsmandsgruppen blev nedsat, efter at Det Islamiske Trossamfund havde klaget sin nød til menneskerettighedskommissær Ole Espersen, fordi det kommunale bureaukrati ifølge trossamfundet forhindrede muslimerne i at anskaffe et stykke land.

Seks mio. ramt af oversvømmelser
*Nye voldsomme regnskyl har de seneste dage kostet mindst 64 mennesker livet og skabt store vanskeligheder for op mod seks millioner mennesker i den indiske delstat Vestbengalen, rapporterer nyhedsbureauet UNI.
Delstatens regering indrømmede, at den ikke kan håndtere situationen alene, og at kun den indiske hær er i stand til at komme de ramte til hjælp.
»Situationen er meget alvorlig. Kun hæren kan klare at hjælpe de nødstedte,« sagde regeringenslederen i Vestbengalen, Joyti Basu.
Den indiske hær satte torsdag helikoptere ind i redningsarbejdet, samtidig med at soldater i små både sejlede rundt i oversvømmede områder for at hjælpe folk i nød.
Adskillige regioner er uden kontakt med omverdenen, da telefon- og el-forbindelser er afbrudte. Flere end 250.000 huse er allerede ødelagte, og mindst 1,2 mio. mennesker er gjort hjemløse.

Jagten sat ind på folkene bag attentat mod MI6
*Britisk antiterror-politi iværksatte torsdag en landsdækkende menneskejagt, efter at det lykkedes ukendte gerningsmænd at gennemføre et dristigt raketangreb på hovedkvarteret for Storbritanniens eksterne efterretningstjeneste, MI6, i det centrale London. Den karakteristiske, fæstningslignende kontorbygning på sydbredden af Themsen blev onsdag aften ramt i ottende sals højde af en mindre raket, antageligt propeldrevet, oplyser britisk politi.
Ingen personer kom til skade ved angrebet. Eksplosionen ødelagde kun to vinduer. Men ikke desto mindre finder de britiske myndigheder anslaget yderst pinligt. Ikke alene lykkedes det gerningsmændene – mistanken blev straks rettet mod udbrydere blandt nordirske republikanere – at affyre en raket i det centrale London. Det lykkedes dem også at ramme hjertet af den britiske efterretningstjeneste.
Hovedkvarteret for MI6, officielt benævnt the Secret Intelligence Service, ligger omkring en kilometer fra både Parlamentet og den britiske premierministerbolig i Downing Street.
»Der var tale om yderst frækt angreb i en travl del af London,« siger Alan Fry, leder af Scotland Yard’s antiterrorist politienhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her