Læsetid: 2 min.

PRESSEKORT

23. september 2000


Hvem trækker i Berlingske?
*Skulle nogen være i tvivl om, at Danske Bank har det afgørende ord at skulle have sagt for dansk presses fremtid, var der syn for sagn i går, da Det Berlingske Officins direktør, Joachim Malling, blev set i hælene på Den Danske Banks advokat, Oluf Engell, i skarp trav fra Pilestræde til Danske Banks hovedsæde i Holmens Kanal. Der forhandles fortsat om salget af Danske Banks bestemmende aktiepost i officinet.Inf.

Lavere avisoplag
*Avisernes oplagstal for august viser fortsat tilbagegang i forhold til i fjor. Dagbladene solgte tilsammen knap halvanden million aviser dagligt i august. Tilbagegangen i forhold til samme måned året før var på 3,5 procent.
Politiken røg i august ned på 136.608 – et fald på 10.000 i forhold til året før.
Også formiddagsbladene B.T. og Ekstra Bladet fortsatte deres fald – mest voldsomt gik det ud over Ekstra Bladet, der lå godt 10.000 lavere end i 1999.
Størst fremgang præsterede Børsen, der lagde knap 6.000 til oplaget og endte med et august-salg på 53.396.
Information holdt lige skansen med en fremgang på 119 solgte eksemplarer.Inf.

Og storeUnderskud
*De danske aviser fik en slem økonomisk afklapsning sidste år. Samlet havde dagbladene et underskud på 218 mio. kr. efter skat sidste år, viser en opgørelse fra Den Grafiske Højskole.
Alligevel er formanden for Danske Dagblade Forening (DDF) , Jens Stampe, ikke deprimeret:
»Det har været værre førhen. Og man skal også lige tage det faktum i betragtning, at 1999 har været præget af nogle kolossale store engangsudgifter, som ikke gentager sig i år. Eksempelvis har Jyllands-Posten måtte betale over 80 mio. kr. i fratrædelsesordninger – men de kommer til at spare lønninger til over 200 i år. Samtidig har det været meget dyrt at slå syv aviser i Nordjylland sammen til én, og den udgift bliver også sparet i år, siger Jens Stampe, der er direktør på Herning Folkeblad.
Det er Den Grafiske Højskole, der har taget pulsen på de danske dagblade, hvilket er en årligt tilbagevendende begivenhed, som højskolen gennem de sidste 20 år har lavet for Danske Dagblades Forening.
Ud over engangsudgifterne er det blevet dyrt for dagbladene at få den daglige avis bragt ud til kunderne. Distributionsomkostningerne er steget med over 30 procent de sidste fem år.
Tallene fra Den Grafisk Højskole bygger på 20 bladvirksomheder, der tilsammen udgiver 28 titler. Samlet dækker de over 91,5 procent af det samlede hverdagsoplæg og hele søndagsoplaget.ritzau

Og sparerunder
*Der skal spares tre millioner kroner på De Bergske Blades budget til næste år. Det oplyser adm. direktør Per B. Jørgensen til Ritzau.
Besparelsen kommer først og fremmest til at gå ud over de ansatte journalister på de fire dagblade. Ledelsen i De Bergske Blade forhandler i øjeblikket med journalisterne om, hvor mange journalister der skal spares væk. Fællestillidsmand Ann Keroll regner med at kunne informere sine kolleger i begyndelsen af næste uge om det antal journalister, der skal fyres.
De Bergske Aviser består af Ringkjøbing Amts Dagblad, Thisted Dagblad, Dagbladet Holstebro-Struer og Viborg Stifts Folkeblad og har tidligere været igennem flere sparerunder, hvor det gik ud over teknikere, typografer og administrativt personale.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her