Læsetid: 3 min.

Rapporter om valgsvindel i Jugoslavien

25. september 2000

Der er ’fuldstændig kaos’ ved valget i Jugoslavien, siger serbisk demokratiorganisation

Fra alle hjørner af Jugoslavien indløb der i går rapporter om valgsvindel ved det afgørende valg om præsident Slobodan Milosevic’ fremtid efter 13 år ved magten.
»Det er værre end nogensinde,« sagde lederen af den serbiske demokrati-organisation CESID.
Lederen Marko Blagojevic kaldte valghandlingen for »fuldstændig kaotisk.«
Hans organisation CESID, der står for Center for frie valg og Demokrati, har 7.500 aktivister. Ifølge rapporter fra organisationens aktivister skete der et hav af uregelmæssigheder i løbet af valgdagen. De bestod blandt andet i, at oppositionens medlemmer af de lokale valgkommissioner blev forment adgang til valgstederne eller forhindret i at overvære forberedelserne til valget. På et valgsted blev politiet tilkaldt, da oppositionens valgtilforordnede klagede.
Mange steder kunne man se, hvordan vælgerne stemte – enten fordi stemmesedlerne var gennemsigtige, eller fordi stemmeboksen ikke var ordentlig afskærmet, siger Marko Blagojevic fra CESID.
Organisationens medlemmer blev forud for valget chikaneret af politiet og nægtet lov til at overvåge valget, men CESID sagde, at det ville prøve alligevel.
To aktivister blev i går anholdt, da de ville tage billeder af en politiker fra Milosevic’ socialistparti. Politikeren førte i strid med reglerne valgkamp lige uden for valgstedet.

Valgsvindel i Kosovo
Også andre organisationer meldte om valgsvindel. Det var på forhånd ventet, at Milosevic ville begå massiv fusk ved valget, hvis resultat ikke var offentliggjort ved redaktionens slutning. Milosevic var langt bagud i meningsmålingerne til oppositionens kandidat Vojislav Kostunica.
Milosevic har tidligere svindlet med især de albanske vælgeres stemmer i Kosovo. Til dette valg skal 600.000 stemmesedler på albansk være blevet trykt af Milosevic-regimet på trods af, at de albanske vælgere boykottede valget i går.
Det serbiske mindretal i Kosovo kunne stemme, men også herfra indløb rapporter om valgsvindel. En af de førende serbere i Kosovo, Momcilo Trajkovic, der støtter Kostunica, kunne for eksempel ikke få lov at stemme
FN’s chef for Kosovo, franskmanden Bernard Kouchner, havde sendt sine folk ud for at undersøge hvor mange, der stemte i Kosvo.
»Enhver påstand om, at den albanske befolkning har deltaget massivt i valget, vil være fiktion,« sagde han.
Også i Montenegro stemte kun få. En mand blev ifølge Kostunicas tilhængere grebet med 53 stemmesedler for Milosevic. Montenegros reformvenlige regering boykottede valget, fordi Milosevic ændrede Jugoslaviens grundlov i sommer til fordel for Jugoslaviens anden delstat: Serbien.

Mange stemte i Serbien
I Serbien synes der at have været en høj valgdeltagelse. Det regnes for at være en fordel for oppositionen, at mange stemte, fordi oppositionen var foran i meningsmålingerne, og fordi Milosevic menes at ville stjæle stemmer fra de borgere, som ikke deltog i valget.
»Der var rigtig mange nede at stemme, og mange unge. Det er godt for oppositionen,« sagde en 27-årig studerende fra Beograd-forstaden Zemun. Hun havde lige stemt på oppositionen.
»Jeg håber virkelig. Vi har ikke andre udveje,« sagde hun til Information.
Kun få udenlandske journalister havde fået lov til at komme ind i Serbien for at dække valget. I weekenden blev 20-30 internationale pressefolk udvist på trods af, at de havde gyldigt visum og arbejdstilladelse. Den eneste danske journalist i Serbien, Finn Jørgensen fra Ritzaus Bureau, blev i lørdags tilbageholdt i 11 timer i Beograd, stillet for en dommer og idømt 400 kroner i bøde på trods af, at han var udstyret med de rigtige papirer. Han vendte i går tilbage til Danmark.
De sidste dage før valget blev oppositionen angrebet voldsomt af Milosevic’ styre, som blandt andet skulle have planlagt at svindle ved valget for derefter at udnævne en ny jugoslavisk regering i Montenegro. Oppositionen afviste beskyldningerne som ren ’science fiction’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her