Den danske forlags-branche er for defensiv, mener Tom Ahlberg fra print-on-demand-forlaget
Underskoven
»Når det gælder netløsninger, er det tydeligt, at danske forlag har ladet marketingafdelingerne stå for aktiviteterne,« siger forlægger og redaktør Tom Ahlberg.
»Man har ikke erkendt, at der er en selvstændig kreativitet i e-publishing, og at det her kunne være en måde at få nye forfattere ind på.«
»Det er meget svært at forestille sig en dansk forlægger med en ambition om at lave Hvedekorn anno 2001 elektronisk. Respekten for papiret er for stor, uanset at det er billigere og man ville kunne nå flere,« siger Tom Ahlberg.
Han driver med støtte fra Litteraturcentret forlaget Underskoven, der udgive forfatteres værker for deres egen regning og risiko som print-on-demand.
»Når man hører danske forlagsfolk tale om det her, taler de altid om risikoen for, at udenlandske aktører og virksomheder skal komme og sætte sig på det danske bogmarked.«
»Man hører ikke visioner om, hvordan de selv skal komme uden for Danmark. I Sverige er der næsten ikke et firma, der ikke tænker på, hvordan de skal sætte sig på hele Norden. Så længe de danske forlag ikke er aggressive eller aktive på det her område, er det nemt at forestille sig, at det bliver udenlandske forlag, der kommer og sætter sig på dele af det danske bogmarked,« siger Tom Ahlberg.
Hollywood-tendens
»Når udenlandske aktører går ind, prøver de at tænke i nogle rationaler. Det kan i sidste ende meget nemt komme til at forstærke den Hollywood-tendens, man i øvrigt ser. Forlagene bliver en del af underholdningsbranchen og ikke de kulturelle fællesskaber, de har været hidtil.«
Peter Taarnhøj, formand for Forlæggerforeningens Digitale Udvalg, synes ikke, at danske forlag kan gøre det meget bedre:
»E-bøger har eksisteret i få måneder, og de første danske forlag vil have lavet e-bøger i løbet af indeværende år. Det synes jeg er ret hurtigt,« siger Peter Taarnhøj.
Forlæggerforeningens digitale udvalg arbejder for tiden på at formulere forlæggerforeningens holdning til e-publishing.
Det bliver et udgangspunkt, når forfatterforeningerne og Forlæggerforeningen senere på året skal forhandle om fordeling af indtægterne ved salg af e-bøger.
Der er reelle farer, mener Peter Taarnhøj:
»Man risikerer at udenlandske forlag begynder at opkøbe digitale rettigheder hos danske forfattere. Vi har ikke set det endnu, men det kan komme.«