Læsetid: 3 min.

Ryk tilbage til start

1. september 2000

Dansk Skuespillerforbund er tilfreds med kulturministerens planer for skuespilhus. ’Det var jo der, vi startede,’lyder det

Skuespillerne
Selv om den opblussede diskussion om placeringen af et nyt skuespilhus skaber frustration i skuespillerkredse, så udtrykker både formanden for Dansk Skuespillerforbund, Henrik Petersen, og formanden for skuespillerne på Det Kongelige Teater, Henrik Jandorf, sig positivt om kulturminister Elsebeth Gerner Nielsens forslag om at placere skuespilhuset ved havnen på Skt. Annæ Plads.
Kulturministerens udspil kommer blandt andet på baggrund af, at et flertal i Københavns Kommunes bygge- og teknikudvalg tirsdag nægtede at acceptere den lokalplan, som var forudsætningen for, at man kunne opføre skuespilhuset ved Turbinehallerne i Adelgade/Borgergade, sådan som et Folketingsflertal besluttede sidste år.
Og kulturministeren blander sig dermed i den debat, der er opstået om de tre kunstarters placering – ballet, opera og skuespil – efter at det er kommet frem, at Mærsk Mc-Kinney Møller er parat til at forære staten et nyt Operahus på Dokøen, der er en del af Holmen.
»Det er ærgerligt, at vi skal gennem endnu en debat om skuespilhusets placering, men hvis det ender med, at huset bliver lagt på Skt. Annæ Plads, så er vi tilfredse. I vores oprindelige høringssvar til Folketinget anbefalede vi faktisk, at man skulle lægge skuespilhuset på den plads, fordi der ikke er nogen rummæssige begrænsninger. Det er en flot plads til et skuespilhus,« siger Henrik Petersen.
Henrik Jandorf, der understreger, at han udtaler sig på egne vegne, da det samlede ensemble på Det Kongelige Teater endnu ikke har vedtaget en fælles holdning til spørgsmålet, supplerer:
»Der vil være format over at lægge skuespilhuset på Skt. Annæ Plads. Jeg har hele tiden syntes, at det lå lidt trangt oppe ved Adelgade og Borgergade.«
Det mest afgørende for dem begge to er dog, at skuespillerne rent faktisk får et nyt hus at spille i.
»Hvis vi skal have en diskussion om skuespilhuset een gang til – og det skal vi åbenbart – så skal den udelukkende dreje sig om, hvor huset skal ligge henne, og ikke om, hvorvidt vi skal have det,« siger Henrik Petersen.

Får almisser
Udsigten til endnu en diskussionsrunde om placeringen af skuespilhuset frustrerer dog visse af skuespillerne på Det Kongelige Teater. Således siger Jørgen Reenberg:
»Det er uværdigt for skuespilstanden, at politikerne igen forsøger at manipulere med vores arbejdsforhold. I over 30 år har vi haft behov for et nyt skuespilhus, uden det er blevet bygget. Nu ændrer man på planerne igen. Vi føler os snart som nogen, der må nøjes med almisser.«
»Jeg tror ikke, at politikerne rent faktisk er klar over, hvor vigtigt det er at have en nationalscene, der værner om sproget og det nordiske særpræg.«

Ikke ny snak
En anden skuespiller ved Det Kongelige Teater,
Kirsten Olesen, oplyser, at hun er begyndt at tvivle på, om hun får mulighed for at betræde scenen i et nyt skuespilhus som aktiv skuespiller.
»Man har talt om at bygge et nye skuespilhus, siden jeg blev ansat på Det Kongelige Teater i 1979. Og endnu har man åbenbart ikke fundet en holdbar løsning, « siger hun.
Kirsten Olesen siger dog, at hun ikke har noget imod at vente endnu en sæson på at få en afklaring på spørgsmålet – hvis bare resultatet bliver tilfredsstillende.
Og hun understreger, at hun under ingen omstændigheder ønsker, at skuespillet skal vende tilbage til Gamle Scene på Kongens Nytorv, selv om den måske kommer til at stå ledig, hvis operaen bliver flyttet ud på Holmen.
»Gamle Scene er bygget til operaen og balletten, og vi har ikke spillet skuespil på den i mange år. Vi kan godt opføre visse kostumeforestillinger derinde, men den er uegnet til den moderne dramatik, hvor udtrykket kræver, at man som skuespiller kan komme helt tæt på publikum. Til det formål har vi behov for en moderne scene.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her