Læsetid: 2 min.

Ud og se på studielivet

1. september 2000

Et studieophold i udlandet hjælper karrieren og gør dig til en rigere person, mener lettiske Kristine Doronenkova

STUDIESTART

Lyset fra discokuglen danser hen over de blå og gule vægge og videre hen ad det mørke mahognigulv, der udsender en behagelig duft af linolie. Musikken flyder ud i det store lokale til de unge udvekslingsstuderende på årets første Mellow Café i Århus International Student Centre (ISC).
Fremmødet er ikke stort i aften, men de nyankomne har også været gennem et introduktionsprogram, der blandt andet indebærer intensiv danskundervisning. Og så er der alle de sociale aktiviteter efter skoletid.
Én af dem, der trods introduktionsprogram og
danskundervisning har fundet energi til at møde op, er 23-årige lettiske Kristine Doronenkova.
Udover at være fuldtidsstuderende i politisk videnskab er hun også undervisningsassistent på universitetet, og derudover arbejder hun på fuld tid i Forsvarsministeriet. Et liv der ikke levner meget tid til studenterliv.
»I Letland får vi ikke særlig meget økonomisk støtte fra staten, så man er tvunget til at arbejde ved siden af studierne. Det betyder også, at jeg ikke har nogle venner blandt mine medstuderende. Vi mødes til forelæsningerne, og det er alt. Derfor er det anderledes at være her i Danmark, hvor de studerende virker meget mere engagerede i studielivet,« siger Kristine Doronenkova.
Den lettiske studerende har deltaget i flere studieforløb i Skandinavien.
»Ud over at jeg kan studere mere inden for mit fag, vil jeg møde en masse nye mennesker og blive bedre til dansk og engelsk. Det bliver også godt for mig personligt, for jeg tror på, at jo flere mennesker man kender, des rigere et menneske bliver man selv,« siger Kristine.
En del af baggrunden for at Kristine søgte til Danmark, var også at hjælpe karrieren på gled.
»I Letland er det vigtigt at skille sig ud, hvis man vil have et godt job, fordi konkurrencen er så hård,« forklarer hun.

Europæer og lette
For Kristine er det naturligt at være internationalt orienteret.
»Jeg placerer mig ikke efter nationalitet – blandt andet fordi jeg kommer fra en blandet russisk-polsk familie. Selvfølgelig er jeg lette, fordi jeg er lettisk statsborger. Men jeg er også europæer, og jeg føler, at vores kulturer ligger meget tæt på hinanden.«
»I vores tid er det meget vigtigt, at folk føler sig som globale borgere og ikke kun har en national identitet. Men det er også nemmere for vores generation, for vi har mulighed for at læse i udlandet og møde mange forskellige mennesker,« siger hun.
Caféen er blevet mere livlig i løbet af aftenen, og engelske gloser blander sig nu højlydt med lyden af snurrende plastikfodboldspillere.
»Men selv om jeg taler dansk, er det lidt svært at komme til at snakke med danskerne. Det er lettere med de andre udvekslingsstuderende, for vi er alle i samme situation,« siger Kristine Doronenkova.

FAKTA
Udlængsel?
*Talking Link: Gennem ISC (www.au.dk/isc) kan danske og udenlandske studerende blive skrevet op, hvis de ønsker at møde en studerende, der taler et sprog, de gerne vil lære.

*Students’ Next Stop:
Hovedformålet er at gøre besøg i andre lande til en mere personlig oplevelse. Ideen er, at man accepterer at modtage studerende, der besøger Danmark, og dermed til gengæld får adgang til udenlandske studerendes adresser. Se hjemmesiden: www.sns.esn.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her