Læsetid: 2 min.

Sjældent software

1. september 2000

En ny cd-rom om biodiversitet er noget så sjældent som et godt stykke software til undervisningsbrug

STUDIESTART

FOKUS
Her i år 2000 kan det være svært at finde et sted i uddannelsessytemet, hvor man ikke har udarbejdet store forkromede planer for, hvordan informationsteknologien skal integreres i undervisningen. På de fleste skoler, gymnasier og universiteter har man efterhånden også fået indkøbt den hardware, der er en af forudsætningerne. Desværre halter det temmelig meget, når det gælder en anden vigtig forudsætning: Software.
Problemet skyldes ikke manglende indkøb fra skolens side, men at der simpelthen produceres meget få gode undervisningsprogrammer.
Et af de sjældne eksempler på at det kan lade sig gøre, kommer fra det amerikanske forlag Island Press, der har specialiseret sig i bøger om natur og miljø. De har nu – med den berømte biolog og naturformidler Edward O. Wilson som blikfang – produceret en cd-rom om biodiversitet til brug på gymnasie-niveau.
Wilson har i mange år været dybt engageret i kampen for at bevare Jordens mangfoldighed af livsformer – biodiversiteten – og der ligger trods alt nok også mere og andet end kølige profitkalkuler bag beslutningen om at udgive Conserving Earths Biodiversity.
Pegefingrene løftes dog sjældent i det omfattende materiale på denne cd-rom. I stedet præsenteres brugeren for realtivt korte og sobre tekster om de grundlæggende økologiske fænomener bag udviklingen af klodens biodiversitet og om truslerne mod samme.
At teksterne ledsages af billeder og hyperlinks til andre steder i programmet rækker dog ikke ud over hvad en ganske almindelig bog kan præstere. Tværtimod er computermediet handicappet af de små tekstmængder en skærmfremvisning kan bære.
Mere spændende er de interaktive dele som simuleringsmodeller og en lang række verdenskort med plantearter, befolkningstætheder og lignende, hvor man kan zoome ind, ændre i fremvisningen og sammenligne forskellige kort.
Som garniture er indlagt videoklip med Wilson selv, der indfører brugeren i hovedtemaerne på cd-rom’en.

Cd-rom på bogform
Hver for sig er de nævnte dele hverken revolutionerende eller super orginale, men det samlede hele fremstår som et spændende og righoldigt materiale, der ikke bare er »noget om biodiversitet«, men virkelig kommer i dybden med emnet.
Desværre er den store mængde informationer også cd-rom’ens svage punkt, da man nemt farer vild i de mange lag. Måske skulle forlæggeren have valgt at lade det meste af den rene tekst udkomme på bogform, hvor man kan skrive mere, og som det er rarere at læse og nemmere at navigere rundt i.
Det varer jo nok en del år, før bøger går af mode i undervisningsverdnen – selvom Conserving Earths Biodiversity er et godt skridt i den digitale retning.

*Edward O. Wilson og Dan L. Pearlman: Conserving Earths Biodiversity. Cd-rom fra Island Press. 39,95 $ + forsendelse.
www.islandpress.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her