Læsetid: 3 min.

En skive virkelighed

1. september 2000

17-årige Morten Hansen giver med sin debutroman et råt portræt af en gruppe unges indholdsløse liv i det velbjærgede Søllerød

STUDIESTART

Roman
»Jeg trænger til at slamme, hele året har været en dårlig fråder.« Og så er tonen lagt.
Enhver tid har sine ungdomsromaner, som skal gøre os lidt klogere på, hvordan unge egentlig går rundt og har det med sig selv og en omgivende voksenverden. Ikke alle er lige nyskabende, men når 17-årige Morten Hansen debuterer med romanen Søllerød Blues på Borgen, får han tegnet et så råt og realistisk billede af sin egen generation, at det er svært at komme uden om.
Fortælleren i bogen er drengen Vasco. Han bor med sine forældre i et pænt borgerligt hjem i Søllerød eller »sumpen«, som Vasco kalder det. Vi følger ham det sidste halve år af niende klasse – et halvt år som for ham og hans kammerater udvikler sig til en endeløs række af fester, drukture, Christiania-togter og ryge-trip. Midt i alle tågerne mærker han dog også den ægte rus af forelskelse i en pige fra klassen, som han ikke tør snakke med.

Mere end et hash-hoved
Af sine venner kaldes Vasco for en »bonghjerne«. Ikke underligt, for han er fuld, skæv eller bagskæv på omtrendt tre fjerdedele af bogens 189 sider, og visse steder er det svært, også for læseren, at skelne mellem trip og virkelighed.
Men trods de næsten konstante ryge- og drukture efterlades man aldrig med indtrykket af, at han bare er et dumt hash-hoved. Faktisk er Vasco forbavsende bevidst om, hvad han gør og har mange interessante og begavede meninger om sine omgivelser. »De konservative måtte for alt i verden ikke finde ud af, hvordan verden fungerede, det ville knuse dem.«
Men Vasco keder sig, og ligegyldigheden bliver mere og mere dominerende. Han får alt sværere ved at tro på, at der findes en mening med noget som helst, og de sande følelser bliver efterhånden kun opnåelige for ham i den kunstige rus.
Vasco skriver digte – mest når han er skæv – og med yndlingskunstnere som Rolling Stones, Lou Reed & Pink Floyd kunne man kalde ham noget i retning af en neo-hippie. Havde han dog bare nogle idealer og lige så vigtigt noget at kæmpe for og imod!
Søllerød Blues er en art ’slice of life’ – en skive af virkeligheden – hvor et enkelt menneske samtidigt bliver billedet på en hel generation. Som de andre er Vasco selv en af tidens forkælede unge, som drukner i muligheder, vestlig overflod og som aldrig har skullet kæmpe for noget som helst. Alle basale behov er dækket på forhånd. Alle slag er vundne, historien er skrevet.
Eller som Vasco udtrykker det: »Der fandtes altid en sang, der passede til min sindstilstand, alle havde altid været alle steder.« Hvor skal man da søge en egen identitet?
Og hvordan skal man kunne tage imod hjælp fra forældre, der helt tydeligt ikke engang kan styre deres eget liv, som resignerer og bare sender børnene til en dyr psykiater.

Uden distance
Vascos forældre prøver for en tid at nå ham, men han har – førend godt var – lært at leve uden deres indblanden i sit liv. Han har lige så lidt brug for dem som for andre voksne. For ham er de blot »de konservative« – en gruppe mennesker, han ikke kan forlige sig med.
Romanen er skrevet i et ungt talesprog. Ord som kif, fråder, bal, slamme, bask & chum bliver man hurtigt fortrolig med – omend de kan få selv en 20-årig anmelder som undertegnede til at føle sig som noget af et oldtidslevn.
Sproget virker på ingen måde kunstigt, men man må nok advare om, at det nemt kan gå læseren lidt på nerverne, så man tænker: Hold da op, hvor er det grimt! Både det og den endeløse jagt på fester, tjald og sprut fører efterhånden til en frustration over, »at der for fae’n ikke sker noget«. Nok ikke utilsigtet fra forfatterens side, for det er jo lige præcis den følelse, de unge i Søllerød Blues går rundt med.
Morten Hansen forstår sin hovedperson helt ind til benet og har skrevet en rigtig god og væsentlig bog til forståelsen af mange unges på en gang forkælede og meningsforladte liv. Og så er det forfriskende at læse en ungdomsroman, som for en gangs skyld er skrevet helt uden den distance, der nødvendigvis må være, når forfatteren er 30 år ældre end sine hovedpersoner.

*Morten Hansen: Søllerød Blues. Roman. 189 sider. 199 kr. Borgen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her