Læsetid: 3 min.

Skt. Jørgen i chefstolen

20. september 2000

Tv-manden Jørgen Flindt Pedersens erindringer

Ny bog
I betragtning af hvor magtfuldt et medie tv er – her og nu, i døgnet – er det egentlig besynderligt, hvor fjernt og nærmest ligegyldigt det forekommer, når udsendelser hentes frem fra fortiden. Visse tv-billeder har selvfølgelig brændt sig fast i erindringen: Kennedys skæbnesvangre tur gennem Dallas, den kinesiske student der, i alt fald i nogle hyppigt gentagne tv-minutter, standsede en tank på Den himmelske freds Plads i Peking, osv. osv.
Enkeltstående, voldsomme begivenheder, som man aldrig glemmer. Men ellers? Ja, netop i år har det gamle monopolfjernsyn DR jo jubilæum, og fejrer det med en ’erindringskavalkade’, genudsendelser af fortidens mange, dengang vidt og bredt diskuterede udsendelser, kaldet ’klassikere’ af Gyngemosens gæve pr-folk.
Og hvad skal man næsten sige? At se fjernsyn var selvfølgelig en større begivenhed, dengang, fordi alle jo så nøjagtig det samme. Men ellers var det da hverken værre eller bedre end det fjernsyn, der bliver sendt nu. Dertil får genudsendelserne én til at forstå, at uden aktualiteten er tv faktisk ikke særlig interessant.
Man har det lidt på samme måde som når man finder en stak ældgamle ugeblade på et loft. Det er vældig skægt – indtil det begynder at værke i kæberne af kedsomhed. Måske bliver man direkte aggressiv og hvæser et ord, som jeg for nylig har lært af en af 70’ernes danske rockstjerner, nemlig at det her, det er altså lige lovlig fucking-pictu-fucking-resque.
Men selvfølgelig blev og bliver der lavet fremragende tv. En af dem, der i sin tid var allerbedst til det, var Jørgen Flindt Pedersen, der i dag udsender sine erindringer med den noget højstemte titel Hjerteblod. Sammen med makkeren Erik Stephensen har Flindt Pedersen vel i virkeligheden været en slags ’modelvoksen’ for de bedste af nutidens tv-folk. Og at godt fjernsyn, og god journalistik, virkelig er hans hjerteblod, er man ikke i tvivl om efter at have læst bogen. Men den velopdragne Jørgen, fra den stræbsomme middelklassefamilie på Fyn, indrømmer selv, at han også føler sig tiltrukket af magten og æren – eller ’indflydelsen’, som fynboer og andre beskedne danskere helst udtrykker det. Og han får den i rigt mål.

Skt. Jørgen
Som ganske ung bliver han såmænd medlem af Århus byråd, senere har han succes som radio- og tv-journalist, senere endnu bliver han (sammen med den anden ’gulddreng’, Erik Stephensen) chefredaktør på Aktuelt, der ved samme lejlighed ændrer navn til Det fri Aktuelt, nemlig fri af fagbevægelsen. Endelig bliver han øverste chef for TV2, en stilling han har forladt for nylig for igen at blive aktiv journalist. Man er ikke i tvivl om at Flindt Pedersen har været en god og samvittighedsfuld chef. En god ægtemand og far og alt det der. Det er en sympatisk mand, man lærer at kende, sikkert nok ikke nogen helgen, men bestemt heller ikke et magtbegærligt uhyre.
Men lige præcis når vi kommer til emnet tv, og sammenholder det med bogens bombastiske titel, begynder det at skurre. Hvad er det egentlig manden fortæller os? At han er en slags Skt. Jørgen, der først gør dristige udfald mod den store, stygge og kommercielle tv-drage, for derefter – på god, socialdemokratisk vis? – at forsone sig med den? Eller giver han direkte op? I alt fald kan man ikke sige, at han knækker lansen i kampen, den bliver højst en smule flosset. Dog: til sidst bedyres det, at Skt. Jørgen skam stadig har ’ild i hjertet’. Men også i suppegryden, tilføjer han. Og bogen munder på det smukkeste ud i en opskrift på en sikkert god og nærende fiskeret.
Det er fint nok. Men det er altså lidt på samme måde som med fjernsynet. Hyggeligt og skægt. Underholdende indtil det begynder at værke i kæberne. Og inden øjenlågene begynder at blive lidt halvtunge, når man lige at tænke, at hvis man nu var en rigtig Skt. Jørgen, med ild i hjertet og det hele, så ville man måske gøre klogt i at holde sig langt væk fra verdens chefstole.
Indflydelse kan man vel skaffe sig på så mange andre måder.

*Jørgen Flindt Pedersen: Hjerteblod. 312 s., ill. 275 kr. Gyldendal. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu