Læsetid: 2 min.

Stor usikkerhed om Vollsmose-hjælp

7. september 2000

Det er højst usikkert, hvor mange penge det belastede Vollsmose-kvarter ender med at få – både fra staten og fra Odense Kommune.

Livet i mosen
Det er højst usikkert, hvor mange millioner kroner, der ender med at flyde fra By- og Boligministeriets kvarterløftmidler til den socialt belastede Odense-forstad Vollsmose.
For godt nok er Vollsmose blandt de fem byområder, der får del i puljens i alt 585 millioner kroner, men beløbets størrelse afhænger af, hvor meget Odense Kommune selv er i stand til og villig til at kaste i projektet.
Odense har søgt om 220 millioner kr., men det eneste, der er helt sikkert, er, at så mange penge skal politikerne ikke sætte næsen op efter.
»Det er jo tæt på halvdelen af de samlede midler, så det beløb skal barberes en hel del, og det skal der nu forhandles om,« siger Mette Thorvildsen, der er fuldmægtig i statens sekretariat for kvarterløft.

Økonomisk hovedpine
Spørgsmålet om, hvor mange penge Odense Kommune selv kan finde og dermed, hvor mange de kan få af staten, besværliggøres af kommunens dårlige økonomi.
I forbindelse med de igangværende budgetforhandlinger er det blevet klart, at kommunen mangler omkring 100 millioner kroner årligt.
Det er et resultat af stigende udgifter og en reduktion i bloktilskudene fra staten, der var en del af den aftale, som Odenses egen borgmester, socialdemokraten Anker Boye – i sin egenskab af formand for Kommunernes Landsforening – forhandlede hjem tidligere på året.
De manglende millioner betyder, at en del planlagte projekter i byen er ved at blive skrinlagt, og at der diskuteres besparelser på både børne- og ældreområdet og desuden også skatteforhøjelser.

Vollsmoseplan truet
Venstrefløjen frygter, at det også vil gå ud over de penge, der allerede er sat af til en ambitiøs helhedsplan for Vollsmose.
Det drejer sig om 30-40 millioner kroner om året, hvoraf 15-16 millioner kroner forventes at komme ude fra – herunder fra staten.
»Det er klart, at man kan frygte, at det her budgetpres kommer til at presse udgifterne til Vollsmose,« siger SF’s gruppeformand Morten Rettig.
Han peger på, at alle bolde er i spil i budgetforhandlingerne og frygter, at det kan blive svært at finde ’voldsomt mange flere penge’ til Vollsmose-kvarteret, og at støt-
ten fra kvarterløftpuljen,
derfor ender med at blive betydeligt mindre end forventet.
»Det vil jo betyde, at helhedsplanen for Vollsmose skal beskæres, og det er synd, da det så ikke længere vil være en helhedsplan,« siger Morten Rettig.
Indtil nu har der været politisk enighed hen over midten i Odense Byråd om alle beslutninger om Vollsmoseplanen, og det forpligter naturligvis alle partierne.
Men det budget, der ender med at blive vedtaget, er det budget, som politikerne skal til valg på, hvilket øger usikkerheden for Vollsmose.
Staten kræver, at kommunerne selv finansierer mindst 35 procent af de projekter, der er søgt kvarterløftmidler til.
Mette Thorvildensen oplyser, at det at Odense Kommunes ansøgning i princippet er imødekommet, ikke betyder, at de penge, kommunen allerede har afsat, vurderes som tilstrækkelige.
Odense Kommunes budget skal være færdigt senest 15. oktober og ifølge Mette Thorvildsen fra statens sekretariat for kvarterløft forventes forhandlingerne med Odense Kommune afsluttet senest om to måneder.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Odenses borgmester Anker Boye.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her