Læsetid: 2 min.

Stort folkeligt engagement

29. september 2000

Valget om euroen lokkede danskerne til stemmeboksene. Stemmeprocenten blev den største siden EF-valget i 1972

Sådan stemte vi
Spørgsmålet om euroen fik i går danskerne op af sofaen. Ikke siden vi stemte om at komme ind i EF i 1972, har stemmeprocenten været så høj, som den var i går. Allerede da valgstederene åbnede igår morges klokken ni, strømmede danskerne til valgstederne. Flere steder var der kødannelse fra morgenstunden. Og interessen holdt sig dagen igennem. To timer før valgstederne lukkede havde 68,7 procent af vælgerne sat deres kryds. Det er markant højere end, da vi stemte om Amsterdam-traktaten i 1998. Dengang havde 57,4 procent af vælgerne stemt på samme tidspunkt.
På Bornholm, der var den første valgkreds, der blev talt op, lå stemmeprocenten på 85,4 procent mod 72 procent i 1998.
Valgforsker og professor på Aalborg Universitet, Jørgen Goul Andersen, forklarer den øgede interesse og høje valgdeltagelse med, at valget har været mere håndgribeligt, end det var i 1998, da vi stemte om Amsterdamtraktaten.
»En valuta er noget håndgribeligt at stemme om, og danskerne har holdt gejsten oppe gennem hele den lange valgkamp. Dels fordi folk har opfattet valget som en vigtig afstemning, dels fordi EU har haft en stor medieopmærksomhed gennem hele året, bl.a. i forbindelse med Østrig-sagen,« siger Jørgen Goul Andersen og vurderer, at det i høj grad er pensionisterne der er kommet op af sofaen.

Skepsis på landet
Den danske EU-skepsis ser ud til at have undergået en forvandling siden 1972. Dengang oplevede man, at der på landet var massiv opbakning bag et ja til EF. I Sønderjylland og Ringkøbing var der op til 80 procent, der stemte ja. I dag er skepsisen blevet større og i Ringkøbing Amt vandt ja-siden kun med 50,5 procent af stemmerne.
I Sønderjylland er EU-entusiasmen også dalet voldsomt siden 1972. I Aabenraa er ja-sigerne nu i undertal, og der var kun 49,1 procent, der stemte ja.
Det er yderområderne og landområderne, der i dag tegner det skeptiske Danmark. På Bornholm vandt nej-siden en klar sejr med 58,9 procent af stemmerne. I byerne har der traditionelt set været stor skepsis, men det er blevet udlignet gennem de sidste 28 år.
I Københavns Amtskreds er der dog stadig modstand mod EU. Nej-siden vandt med 52,2 procent af stemmerne. Nord for København var der vanen tro et klart ja-flertal. I Hellerup kom ja-procenten op på 70,3, modsat i Hvidovre, hvor kun 37,7 procent stemte ja.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her