Læsetid: 2 min.

Succes med bydelsråd

16. september 2000

Bydelsrådene har mere fungeret som lokale interesse-organisationer end reelle demokratiske organer, siger samfundsforsker

Bydelsforsøget
De hidtidige forsøge med de fire bydelsråd i København har medvirket til at bringe den kommunale forvaltning tættere på borgerne og styrket kvaliteten i den offentlige service.
Men bydelsrådene har endnu ikke øget borgernes nærdemokratiske engagement i bydelene.
Ifølge en omfattende evaluering af de fire bydelsråd, som konsulentfirmaet PLS Consult gennemførte tidligere på året, har borgerne i Valby, Kongens Enghave, Indre Nørrebro og Indre Østerbro ikke deltaget mere aktivt i nærmiljøet, end borgerne gør andre steder i København.
Professor i sociologi ved Københavns Universitet, Peter Gundelach, som var tilknyttet evalueringen i et ekspertpanel, mener, at bydelsrådene hovedsageligt har fungeret som lokale interesseorganisationer, der varetager partsinteresser:
»Ud fra en demokratisk betragtning har bydelsrådene ikke spillet nogen rolle markant rolle. De har hovedsageligt fungeret som interesseorganisationer i forhold til kommunen, hvormed de enkelte bydele har kunnet pleje deres forskellige særinteresser,« siger professor Peter Gundelach til Information.

Positive erfaringer
Det hidtidige forsøg med fire bydelsråd i København trådte i kraft den 1. januar 1997 og løber frem til 2002. De fire bydele blev oprindeligt udvalgt, fordi de hver især repræsenter vidt forskellige befolkningsgrupper:
*Indre Nørrebro har en politisk engageret befolkning med mange etniske kulturer.
*Indre Østerbro har en ressourcestærk befolkning med generelt høje indkomster.
*Kongens Enghave har byens fattigste befolkning med store sociale problemer.
*Valby har en broget befolkning i byens udkant.
På grund af de store indbyrdes forskelle har erfaringerne med bydelsråd været markant forskellige.
Mens Østerbros bydelsråd har været hærget af interne magtkampe, har Kongens Enghaves bydelsråd ikke selv kunnet håndtere de sociale problemer og har derfor været nødt til at få ekstrabevillinger fra kommunen.
På Nørrebro har bydelsrådet medvirket til til at løsne op for de store spændinger mellem på den ene side Københavns politi og de unge indvandrere og autonome på den anden side. Bydelsrådet har bl.a. fået skabt et tættere samarbejde mellem nærpolitiet og de sociale projekter på Nørrebro.

Begrænset model
Også i Valby har de lokale politikere været tilfredse med forsøgsordningen:
»Forsøget har bevist, at beslutningerne om bydelens fremtid er kommet tættere på borgerne. Vi har fundet bedre løsninger, og vi har virkeliggjort visioner for bydelens fremtid,« siger næstformanden i Valby Bydelsråd, Peder Duelund Mortensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her