Læsetid: 2 min.

Svindel kan have givet sejr til Putin

11. september 2000

Respekteret Moskva-avis afslører, at valgsvindel kan have hjulpet Putin til præsidentposten

Vladimir Putin vandt det russiske præsidentvalgs første runde i marts på et hængende hår, men en respekteret Moskva-avis sætter nu spørgsmålstegn ved om det skete med fuldt ud lovlige midler. En stor undersøgelse foretaget af det engelsksprogede dagblad The Moscow Times og offentliggjort i weekenden påviser, at Putin har fået tilskrevet hundretusinder af stemmer afgivet for andre kandidater, og at op mod 1,5 millioner nye vælgere uforklarligt dukkede op på valglisterne op til præsidentvalget.
Der har fundet omfattende uregelmæssigheder i stemmeoptællingen sted i en række regioner, hvilket kan have afgjort valgets udfald, skriver avisen.
»Svindelen var langt fra ubetydelig. Hvis man tager i betragtning hvor tæt opløbet var – Putin vandt med blot 52,9 procent af stemmerne, eller en smal margin på 2,2 millioner stemmer – så synes svindel og statsstyret manipulation at have været afgørende,« konkluderer undersøgelsens forfattere.
Alene i Dagestan, en kaukasisk republik med 2,1 millioner indbyggere, fik Putin ifølge undersøgelsen foræret 551.000 stemmer eller knap en fjerdedel af sin sejrsmargin. I andre republikker såsom Tjetjenien, Tatarstan og Basjkortostan er der også flyttet hundredetusinder af stemmer, vurderer avisen med opbakning fra lokale valgobservatører.

Døde sjæle
På nationalt plan var der også spillerum for svindel. I perioden fra parlamentsvalget i december 1999 til præsidentvalget i marts 2000 steg antallet af stemmeberettigede på valglisterne på uforklarlig vis fra 108,1 millioner til 109,4 millioner. Denne pludselige opdukken af ’døde sjæle’ skal ses på baggrund af et fald i folketallet på knap 200,000 i samme periode.
Avisen understreger, at der ikke er dokumentation for, at svindelen er foretaget på Kremls foranledning, eller at Putins stab har været vidende om den. Det er ikke første gang, et russisk valg har været fulgt af forlydender om udbredt snyderi, selv om de aldrig tidligere er blevet så klart dokumenteret. Da Boris Jeltsin satte et forfatningsforslag til folkeafstemning i 1993, klarede det kun med nød og næppe skærene, hvilket fik mange iagttagere til at pege på muligheden for organiseret manipulation.
The Moscow Times kritiserer, at observatører fra Organisationen for Samarbejde og Sikkerhed i Europa (OSCE) har været for hurtige på aftrækkeren, når det gælder om at erklære præsidentvalget for frit og fair. Allerede dagen efter valget konkluderede den internationale delegations danske leder Helle Degn, at valghandlingen var et fremskridt for den demokratiske proces i Rusland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her