Læsetid: 2 min.

’Tallene findes allerede’

11. september 2000

Kultursociolog Eyvind Vesselbo opfordrer indenrigsminister Karen Jespersen til at gøre noget for at integrere – og ikke bare tælle – indvandrere

»Hvis jeg skal give et god råd til Karen Jespersen, så tag udgangspunkt i de tal, som Danmarks Statistik allerede har om indvandrere, og sæt fart i integrationen – frem for at bruge lang tid på at skaffe nye tal frem.«
Det siger kultursociologen Eyvind Vesselbo, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Gentofte for partiet Venstre,
Han har netop selv offentliggjort en undersøgelse af en gruppe tyrkiske mænd og deres familier i Ishøj kommune. Undersøgelsen, der er en opdatering af to tidligere undersøgelser, er bestilt af Ishøj kommune.
I den offentlige debat er Eyvind Vesselbo kendt for gentagne gange at fremsætte kontroversielle tal – om så forskellige ting som blandt andet indvandrere, miljø og teater.
Men offentliggørelsen af tredje runde af Ishøj-undersøgelsen har endnu ikke trukket så store overskrifter som tidligere. Muligvis fordi Karen Jespersen for godt en uge siden bekendtgjorde, at hun nu agtede at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal kulegrave indvandringen i hele landet.
Eyvind Vesselbo mener ikke, at der er størst behov for flere tal på indvandrer-området. Tallene findes nemlig allerede hos Danmarks Statistik, der siden 1997 har offentliggjort en befolkningsprognose for indvandrere og deres efterkommere.
»Et af de største problemer i Danmark er, at over 100.000 indvandrere og flytninge står uden for arbejdsmarkedet – uanset hvor god eller dårlig uddannelse de har,« siger Eyvind Vesselbo.
»Det behøver man ikke flere tal eller et nyt udvalg for at gøre noget ved,« tilføjer han.
Ifølge Eyvind Vesselbo giver Danmarks Statistiks befolkningsprognose allerede et rimeligt godt billede af, hvor mange indvandrere og efterkommere af indvandrere det danske samfund vil rumme i år 2020: Cirka 14 procent – eller 762.000 borgere, viser prognosen.
»Og uanset hvad man laver af lovændringer, eller hvor meget man går ind og analyserer baggrunden for tallene og justerer forudsætningerne, så er usikkerheden kun 10-15.000. Så lige nu er der større behov for at gøre en effektiv indsats for at integrere indvandrere og deres efterkommere – end at blive ved med at tælle dem og analysere tallene.«

Gift med det gamle land
Det vigtigste nye fra tredje runde af Ishøj-undersøgelsen er ifølge Eyvind Vesselbo, at tredje generation efter de oprindelige 145 tyrkiske mænd fortsat vælger at få en familiesammenført ægtefælle fra Tyrkiet – frem for at gifte sig med en herboende. Foreløbig har 60 ud af 62 giftemål i tredje generation været med en familiesammenført ægtefælle.
»Det tal er højere, end vi havde forventet, da vi i 1990 forsøgte at se ud i fremtiden. Det betyder, at integrationen hver gang så at sige må starte forfra, fordi ægtefællen ikke taler dansk,« forklarer Eyvind Vesselbo.
Antallet af børn pr. familie i anden og tredje generation stemmer stort set med Eyvind Vesselbos forudsigelser.
»Men det er lavere end det tal, som Danmarks Statistik generelt bruger for tyrkere i deres fremskrivninger af befolkningsudviklingen, forklarer Eyvind Vesselbo.
Oplysningen er hermed videregivet til Karen Jespersens arbejdsgruppe.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu