Læsetid: 1 min.

To sandheder

26. september 2000

To eksempler viser, hvordan IMF’s råd kan være både gode og dårlige

Eksempler
Den Internationale Valutafond (IMF) stiller som betingelse for sine lån til fattige lande ofte krav om, at de skal åbne deres markeder for import og eksport ved at fjerne told og kvoter. Det har fået u-landsorganisationer til at protestere, fordi de mener, at der ikke er tale om fair konkurrence, når fattige u-landsbønder skal konkurrere med supereffektive og ofte subsiderede bønder i de rige lande. Her følger to eksempler på virkningerne af IMF’s krav om markedsåbning:
Ris er en basal fødevare i Nicaragua på linie med kartoflen i Danmark. Ris er blevet produceret i det mellemamerikanske land gennem århundrede som en rentabel afgrøde til hjemmemarkedet. Men dette billede en nu vendt. Ifølge u-landsorganisationen Ibis ligger dette års rekordhøst af ris og rådner på lagre, fordi de nicaraguanske risbønder ikke kan konkurrere med statstøttet, importeret ris fra USA.
For at beskytte sig mod den urimelige konkurrence ønsker risbønderne at indføre en told på importeret ris. Men det må landet ikke ifølge en aftale med IMF om at fjerne told. Som et eksempel på IMF’s gode indvirkning i et u-land fortæller Informationschefen for IMF, Thomas C. Dawson, om sukkerproduktion i Uganda:
»Uganda er i dag selvforsynende med sukker, og der er cirka 21.000 beskæftigede på sukkerfabrikkerne. Landet har ved hjælp af toldmure i stigende grad været protektionistisk for at beskytte sukkerindustrien.«
»IMF har imidlertid foretaget en beregning over, hvad der vil ske, hvis tolden på sukker bliver fjernet. For det første ville der komme importeret sukker ikke fra EU,men fra andre fattige lande som Swaziland og Madagaskar. For det andet ville de mange fattige i Uganda få billigere sukker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her