Læsetid: 2 min.

Ude på øretæver

11. september 2000

Tom Wedberg provokerede Peter Heine og fik slag

Skak
Den danske stormester Peter Heine Nielsen er ikke utilbøjelig til at indvilge i remis, når han med de sorte brikker sidder over for en kvalificeret modstander. Men man kan jo blive provokeret til at spille på gevinst. Det var vist, hvad der skete i første runde af den nordiske zoneturnering, der i disse dage spilles i Reykjavik.
Tom Wedberg følte sig som hvid i det første parti i minimatchen mod Peter Heine foranlediget til i det 16. træk at negle en bonde, hvad der åbnede linjerne ned mod den hvide majestæt. Og så rullede Peter det tunge skyts frem. Blot en halv snes træk senere var svenskeren mør og måtte kapitulere:
1.e4 e6 2.d4 d5 3.Sc3 Sf6 4.Lg5 dxe4 5.Sxe4 Le7 6.Lxf6 Lxf6 7.Sf3 Sd7 8.Dd2 0-0 9.0-0-0 b6 10.Lc4 Lb7 11.The1 Ld5 12.Dd3 c6 13.Lb3 b5 14.Lxd5 cxd5 15.Sxf6+ Sxf6 ...
Og her er det, at svenskeren åbenbart bliver fristet over evne:
16.Dxb5?!
Jeg skal ikke kunne sige, om netop denne trækfølge faktisk er kendt teori, men under alle omstændigheder indtager Wedberg »en konfliktprofilerende holdning« (udtrykket er Marianne Jelveds).
16. – Tb8 17.Da4 Se4 – alene denne springerplacering er bonden værd – 18.Te2 Db6 19.Da3 Tfc8 20.Td3 Db5 21.Sd2 Sd6 ...
Naturligvis undviger Heine afbytningen, der er jo andre gode felter til den sorte springer ...
22.Te1 Db6 23.g3 Tc6 24.Tb3 Sb5 – for eksempel dette 25.Da4 a6 26.Kb1 Tbc8 ...
Og så ville Wedberg ikke mere. Efter f.eks 27.c3 bliver hans dronning fanget med: 27. – Tc4! 28.Sxc4 Txc4, hvorefter en tænkelig fortsættelse kunne være 29.Dxc4 dxc4 30.Tb4 a5 31.Txc4 Sa3+ etc.

Svenskerne sendt hjem
I det andet parti opnåede Wedberg en vis ’optisk’ fordel i form af en svækket dansk bondestilling, men det lykkedes aldrig svenskeren at skubbe partiet over remisgrænsen, og dermed var han blevet elimineret af Peter Heine. Også Curt Hansen (2-0 over Stellan Brynell), Sune Berg Hansen (1,5-0,5 over finnen Jouni Yrjöla) og Lars Schandorff (efter 1-1 og 2-0 i hurtig-omkampen mod Aleksei Holmsten) gik videre til anden runde. Altså fuldt hus for Danmark, mens svenskerne måtte lide den tort at få samtlige deres fem spillere sendt hjem allerede efter første runde. De tre øverstplacerede i denne zoneturnering kvalificerer sig til den egentlige VM-turnering i New Delhi senere på året.
I anden runde tabte Peter Heine sit hvide parti mod den norske stormester Einar Gau-sel og røg efter remis i det andet ud. Sune Berg Hansen og Lars Schandorff gik videre efter sikre sejre, mens Curt Hansen måtte ud i omkamp mod islændingen Petursson.
Dagens skakopgave er hentet fra sommerens stormesterturnering i Dortmund:
Schmittdiel har hvid mod Wegener og løser den klassiske problemstilling to tårne mod dronning på en højst original måde. Løsning mandag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her