Læsetid: 3 min.

Undergrunden åbner sig

9. september 2000

Graffiti, hip hop og breakdance er moderne kunst er budskabet bag ny danseforestilling

Dans
40 dansere fra hele verden, fem graffitimalere og en ’maskinpark’, der leverer beatet live. Det er, hvad performancetruppen Out of Control har sat sammen for at ruske op i det danske danselandskab og åbne dansepublikummets øjne for, at begreber som electric boogie, hip hop eller breakdance ikke dækker over småfrustrede og utilpassede, subkulturelle unge, men faktisk er udtryk for moderne dansekunst i dag.
»Før i tiden var det sådan, at hvis du var breaker, hørte du til på gaden,« siger Sonic fra breakdancegruppen Natural Effects, »men det har forandret sig. Det, vi laver i dag, er danseteater.«
Gruppen leverer et af bidragene til Out Of Controls forestilling Se mor – manden kører rundt på sit hoved.
Også Sonic kører i bogstavelig forstand rundt på sit hoved, da Natural Effects øver sig på Dansescenes store sorte scene, hvor forestillingen bliver vist. Gruppens sekvens, der hedder In dreams, er et mareridt, hvor de fire dansere bliver taget af politiet for at danse på gaden og herefter bliver smidt i fængsel.
Selv om historien, gruppen viser, er en typisk ’breaker-historie’, opfatter Sonic ikke sig selv som breaker.
»Vi er dansere. Og vi bruger faktisk også breakdance i sammenhæng med andre teknikker som f.eks. kommer fra klassisk ballet. Det er heller ikke altid, vi danser til hip hop musik.«

Brasiliansk subkultur
Men det er ikke kun moderne undergrundsdans, forestillingen viser. Også capoeira-udøvere er med. Capoeira er en gammel brasiliansk kampsport, der blev udviklet af afrikanske slaver i Brasilien for at overleve. I dag er capoeira videreudviklet til en slags danse-kampsport, der især danses af Brasiliens fattigste mennesker.
»Det er på den måde stadig et middel til overlevelse,« siger Rui Da Conceicao Pereira fra Brasilien, der er en af capoeirakunstnerne i forestillingen.
Hans slanke muskuløse krop danser drillende på den sorte scene, inden han få minutter efter bliver overfaldet med to store knive af en jaloux svigerfar. En klassisk og mytisk kampsportshistorie om manddom og ære. Og en nyskabelse, fordi capoeira normalt ikke danses over en historie.
Capoeira er også forfader til breakdance, fortæller Rui. De to danseteknikker ligner hinanden meget, og man mener, at de første breakere, der kom i USA var inspireret af capoeira og ville lave en amerikansk udgave.

Moderne dans
Luften syder af hektisk aktivitet på scenen, hvor alle sekvenser i forestillingen bliver øvet til sidste detalje. På bagvæggen hænger en storskærm, hvor fem graffitimalerers værker, vil blive projiceret i animeret form. Værkerne er billedliggørelser af dansernes fortælleringer på scenen.
I siden af scenen sidder Yo Akim med trommestikker, tørklæde og dreadlocks. Han er kapelmester og har komponeret musikken. Til forestillingen spiller han på trommer akkompagneret af en bas og et keyboard.
Foran ham går Steen Koerner rundt. Han er kunstnerisk leder af truppen. Og han er ikke bange for, at undergrundens særpræg tager skade af at blive inviteret indenfor i varmen hos kultureliten.
»Det, vi laver, er moderne kunst. Det er folkekunst i ordets bedste betydning. En kunst, der er fulgt med den teknologiske udvikling,« siger Steen Koerner.
»Det handler jo om den ungdom, der kommer nu. Om at give seriøse mennesker, der er blevet skubbet ud af systemet, mulighed for at udtrykke sig positivt. Tag f.eks. graffiti. Samfundet bruger millioner af kroner på at bekæmpe negativ graffiti. Her giver vi folk mulighed for at bruge deres tegnetalent positivt.«
Omvendt mener Steen Koerner, at forestillingen vil give bonus for Dansescenen, da det vil tiltrække nyt publukum
»Dansemiljøet vil jo gerne vil progressivt,« siger han.

*Out Of Control: Se mor – manden kører rundt på sit hoved. Dansescenen, Kbh., 9.-15. sept. kl. 20.00. Billetpris: kr. 145

FAKTA
Out of control
Gruppen blev dannet i de tidlige 80’ere, hvor den dansede electric boogie og
breakdance på gaderne i København. Siden har gruppen optrådt forskellige steder i Europa og USA og i alskens danske sammenhænge:
*Fast ensemble i Hans Otto Bisgaards tv-show Balladen i 1990-92.
*Medvirkende i Annisette og Thomas Koppels forestilling Bella Vita på Gladsaxe Teater i 1996.
*Medvirkende i Flemming Enevolds opsætning af En Skærsommernatsdrøm, Gladsaxe Teater 1998.
*Eventmagere af event om etnisk kultur for de nordiske kulturministre i Kulturministeriet i år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her