Læsetid: 3 min.

Verdensbanken på vej ind i varmen

26. september 2000

Udemokratisk, miljøsvin, kapitalismens lakaj. Aktivister skælder ud på u-landenes vigtigste långiver, men banken har voksende goodwill hos regeringer og NGO’er

Verdensbanken
»Vores drøm er en verden fri for fattigdom.«
Det står bøjet i neon over Verdensbankens arbejde og øverst på institutionens hjemmeside. Fokuseringen på at sikre bedre levevilkår for de fattigste høster stort bifald blandt progressive donorer af bistand som Danmark og Norge samt en række u-lande som Uganda og Tanzania. Sågar mange u-landsorganisationer – NGO’er – er begyndt at se den økonomiske supertanker som mere ven end fjende og retter i højere grad deres kritik mod bankens ’onde’ tvillingebror, Den Internationale Valutafond.
Med engagement i mere end 100 u-lande, massiv rådgivning og milliarder af dollar i årligt udlån, så er det i mange u-lande Verdensbanken i samråd med Den Internationale Valutafond (IMF), der i udstrakt grad skriver noderne til landenes økonomi. Men bankens krav til modtagerlandene er blevet mere nuancerede de senere år bl.a. for at undgå, at f.eks. besparelse på de offentlige udgifter får for stor social slagside. Den bredere forståelse af fattigdom og vejen væk fra ensidig satsning på økonomisk vækst er senest dokumenteret i rapporten World Development Report. Denne omlægning tilskrives bankens præsident James Wolfensohn, som overtog rorpinden i 1995. Hans programerklæringer har på mange måder været engelyd i danske udviklingsministres ører.
»Vi er helt på linie med James Wolfensohn,« siger udviklingsminister Jan Trøjborg til Information.

Useriøs kritik
Bankens fattigdomsfokusering ses bl.a. af, at den nu stiller krav til u-landene om, at de for at få gældslettelse skal udarbejde bindende handlingsplaner for bekæmpelse af fattigdom. På den måde vil banken sikre, at den økonomiske saltvandsindsprøjtning i form af at skulle betale mindre i afdrag og renter ikke blot komme u-landenes elite eller militær til gode.
Banken er også blevet mere lydhør over for kritik fra u-lande og NGO’er. For eksempel har den i flere tilfælde lagt sig ud med IMF. F.eks. i Mozambique hvor banken har stået fast på landets ret til at have toldbeskyttelse af sin produktion af cashewnødder. En strid der nu har fået FN’s fødevareorganisation, FAO, som opmand.
Den store supertankers kursændring har dog på ingen måde fået aktivisters kritik til at forstumme. Det frustrerer James Wolfensohn. Tidligere på året sagde han ifølge Inter Press Service, at han ikke forventer opbakning hele tiden, men at
NGO’erne bør anerkende det arbejde, banken gør for at bekæmpe fattigdom. Eksempelvis nævnte han, at alle Afrikas præsidenter var for byggeriet af en olieledning mellem Chad og Cameroun, som støttes af banken, mens alle NGO’er i Vesten var imod. Tidligere på måneden sagde han til International Herald Tribune om de kommende protester i Prag:
»Jeg er glad for, at der er global interesse i fattigdom, og vi er åbne over for diskussion og kritisk dialog, men det skal være en dialog og ikke heftige udfald.«

Udemokratisk
Blandt de seriøse NGO’er bliver banken ofte kritiseret for at være udemokratisk, fordi de rige lande sidder på over halvdelen af aktierne i bankens to udlånsordninger. De rige lande kritiseres for at mele deres egen kage og f.eks. stille krav om åbninger af u-landenes markeder, samtidig med at de rige lande bevarer egne toldmure og eksportsstøtteordninger.
Den danske sammenslutning af u-landsorganisationer Nord/Syd Koalitionen skriver i et arbejdsgrundlag for Prag-mødet: »Koalitionen arbejder på kort sigt for en demokratisering af Verdensbanken, så u-landenes interesser reelt vil blive varetaget i banken. På længere sigt skal store dele af bankens kompetenceområder overflyttes til FN-systemet.«
Direktøren for Center for Udviklingsforskning, Poul Engberg-Pedersen, giver NGO’erne ret i, at banken er udemokratisk, og at den er meget dominerende inden for analyse- og strategiarbejdet. »Men at overflytte kompetencer til FN-systemet er en dødssejler. Den udemokratiske bank har jo netop i modsætning til FN-systemet vist sig i stand til at tiltrække rigtig mange, dygtige og gode folk,« siger Engberg-Pedersen. NGO’er har gennem årene protesteret kraftigt mod bl.a. Verdensbank-støttede dæmningsprojekter. Kritikken har gået på tilsvining af miljøet og tvangsforflyttelser af lokale beboere. Den kritik har banken under Wolfensohn ikke siddet overhørig. Således har den opgivet at støtte et stort dæmingsprojekt i Kina og har offentligt vedkendt sig en ’hvid elefant’ (et fejlslagent udviklingsprojekt) i forbindelse med minedrift i Indien.
Bankens problem er nu ifølge Engberg-Pedersen, at den befinder sig i en identitetskrise. Han siger: »Når man læser World Development Report, så står der en masse smukke ord, men det er som om, banken vil alt under himlen. Det er tydeligt, at den er i vildrede med, hvad dens opgave er.«

*World Development Report kan findes på: www.worldbank.org/wdr

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu