Læsetid: 3 min.

Veteraner

1. september 2000

Clint Eastwood åbnede sammen med sine tre aldrende
’Space Cowboys’ årets film festival i Venedig

Filmfestival
VENEDIG – Det gibber i én, når man ser Clint Eastwood, Donald Sutherland, James Garner og Tommy Lee Jones stå i samlet flok som nydelige ’gents’ i pæne jakkesæt. Sammen har de en imponerende filmografi bag sig, og selv om de kunne have pensioneret sig, nægter de gråhårede herrer at trække sig tilbage og udstråler stadig en utrolig energi.

Clinten
Det kan fra 17. november opleves i danske biografer i filmen Space Cowboys, der onsdag aften åbnede den 57. Venedig Film Festival.
I filmen har NASA pludselig akut brug for de aldrende astronauters arkaiske viden, og de får mod alle odds en pensionisttur i rummet. Fyrre år fra eller til spiller ingen rolle, hvis man er gjort af det rette stof, og skuespillerne forklarede frejdigt, at de ikke føler sig presset af deres alder. Tværtimod er det befriende ikke længere at skulle bevise noget.
Clint Eastwood (eller Mr. Clinton som en italiensk journalist tiltalte ham) har instrueret filmen og var desuden i byen for at modtage en guldløve for sin samlede karriere. Han var beæret, men er ellers ikke til tilbageskuende karrierepriser, da han altid føler, at han er midt i sin produktion.
Og den er ellers omfattende, som det fremgår af festivalens retrospektiv med episoder af tv-serien Rawhide over hans spaghetti-westerns og Dirty Harry-filmene til Oscar-vinderen Unforgiven og hans nye mere mainstream rumwestern, der ikke hører til blandt hans bedste værker.
Festivalen byder på film fra mange andre veteraner. 75-årige Robert Altman er med i kampen om årets guldløve med Dr. T and the Women , og den 91-årige portugiser Manoel de Oliveira har også en ny film med.
Blandt de yngre kendte kolleger i konkurrencen findes bl.a. Stephen Frears med Liam og Sally Potter med The Man Who Cried, der har Johnny Depp, John Turturro og Christina Ricci på rollelisten, men der er også film fra bl.a. Indien, Sydkorea og Iran på programmet.

En enkelt nordisk film
Festivalleder Alberto Barbera erklærer, at målet er at præsentere nye talenter, der ikke har et internationalt publikum og måske ikke en gang udenlandsk distribution, men det er svært at se den linje i de 18 konkurrencefilm eller resten af årets program, der f.eks. ikke har specielt mange debutanter og mere lader til at satse på
det sikre end det nye og skæve.
Barbera har fået kritik for at have udtaget hele fire italienske film til konkurrencen, og paparazzi-piranjaerne klager over for få amerikanske stjerner, selv om de nok burde holde lav profil efter et pinligt speedbådssammenstød under en jagt på billeder af Sharon Stone forleden.
Fra nordisk side er det kun Lukas Moodyssons Tillsammans (med Zentropa som co-producent), der har fundet plads i kategorien ’Cinema del presente’, men Norden dominerede så gevaldigt i Cannes, at man ikke kan tillade sig at klage. Og filmen, hans første siden Fucking Åmål, åbnede sidste weekend til flot kritik og høje tilskuertal i Sverige og forventes også at få en god modtagelse på Lidoen.

Nye navne
Der burde være mange godbidder uden for konkurrencen, hvor bl.a. Woody Allens Small Time Crooks vises. Martin Scorsese har meddelt, at hans fire og en halv time lange La Dolce Cinema om italiensk film ikke når at blive færdig, og dermed mistede festivalen et af sine virkelige scoops.
Til gengæld kan nye navne som franske Xavier Beauvois, tyske Tom Tykwer eller canadiske Robert LePage måske byde på noget overraskende eller anderledes.
Stemningen fejler i hvert fald ikke noget med Clintens magiske tilstedeværelse og tørre humor som igangsætter.
Nu er det op til juryen med Atom Egoyan og Milos Forman i spidsen at bestemme, hvem der bliver festivalvinder 9. september. Forhåbentlig er der mange store filmoplevelser inden da – gerne fra spændende kommende veteraner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her