Læsetid: 2 min.

Vise spanske ord

5. september 2000

En lille ny bog minder os om opdragelse, fællesskab og urbanitet som meningen med
det hele

Ny bog
Den store, polske sociolog Zygmunt Bauman har i alle sine bøger op gennem 90’erne gentaget en pointe gang på gang: Havde Freud levet i dag, skriver Bauman, ville han have et helt andet fokus på fællesskabet, end det er tilfældet i hans værker fra starten af dette århundrede.
I mellemtiden er den individuelle frihed vokset nærmest grænseløst, mens kollektivet har mistet mange muligheder for at handle i fællesskab.
Globalisering, grænseoverskridende netværk og -kapital hedder denne proces i retning af mere individualitet og stækkelse af fællesskabets råderum blandt andet. Friheden, som Freud mente var undertrykt, har vundet i en sådan grad, at Bauman mener, at Freud i dag ville fokusere på fællesskabets muligheder snarere end individet.

Irrelevante begreber
Denne samfundsmæssige prioritering af individet frem for fællesskabet er blevet så problematisk, at en lille bog fra Forum hævder, at ord som anstand, urbanitet, god opdragelse og selvbegrænsning er blevet umoderne. Og at mange ganske enkelt ikke længere regner disse begreber for at være relevante.
Bogen er skrevet af to spanske professorer i etik og sociologi, og er en lille, klog, velskrevet og kærlig bog om samfundssind og alt det, der skal til for at kunne leve sammen, civiliseret og urbant.
De skriver: »Fra romantikken, der var en reaktion mod en overdreven rationalisme, har vi arvet den forestilling, at det ydre, det kunstfærdige, det konventionelle og maskerne altid er slette, mens det spontane, det instinktive, det følelsesprægede og naturlige altid er godt.«
Det er denne frigørelsesproces, der er blevet accelereret ud i det ekstreme af frigørelsesmuligheder indlagt i globaliseringen, mener de to forfattere. Og det er dybt problematisk.

Rehabilitér normerne
Der er sådan set ikke noget galt med egoisme som individets drivkraft og følgende evne til at skabe spændende og selvstændige liv, men individualisering foregår i dag på bekostning af fællesskabets handlerum, og evnen til at leve sammen forfalder. Derfor må normer, regler og selvbegrænsing rehabiliteres som andet end social undertrykkelse og unaturlighed.
De to forfattere vil have opdragelse, evnen til at begå sig med andre mennesker, mådeholdet og nøjsomheden tilbage i den fælles diskussion, indbyggerne i et samfund fører med sig selv og hinanden hele tiden.
Bogen er hurtigt læst, og fremstår til tider som ganske banal, men er tiden værd, fordi den forsøger at minde os om, at der ikke alene er, men også bør være grænser for menneskets udfoldelse.

*Victoria Camps og Salvador Giner: At leve sammen – en bog om samfundssind, Forlaget Forum, 186 sider, 228 kr. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu