Læsetid: 4 min.

8.000 dommere på overarbejde for at hindre valgsvindel

20. oktober 2000

Det vigtigste valg i Egyptens nyere historie mener nogle – andre trækker på skuldrene

Hosni Mubarak og hans parti, Det Nationalsocialistiske Parti (NDP), har siden 1981, holdt et fast greb om de 60 millioner egyptere, der med start i onsdags og frem til den 8. november skal vælge 444 medlemmer til parlamentet.
Valget skal vise omverdenen, at Egypten er en demokratisk stat. Optakten har dog ikke været videre demokratisk.
Ifølge Amnesty International er der rapporter om krænkelser af ytringsfriheden, og om at journalister, menneskerets-forkæmpere og politisk aktive bliver arresteret. Samtidig kritiserer organisationen regeringen for systematisk at genere sine modstandere, eksempelvis Muslim Brotherhood, der er forbudt i Egypten. For fem uger siden blev 15 medlemmer af organisationen arresteret i Alexandria. Det anslås, at cirka 150 af dens medlemmer i dag sidder fængslet.
Muslim Brotherhood er officielt forbudt, da regeringen mener, at organisationen opfordrer til voldelige aktioner for at omdanne Egypten til en islamisk stat. Uofficielt har man dog gennem årtier tolereret organisationen, og mere eller mindre ignoreret den.
Regeringen er også blevet kritiseret for arrestationen den 1. juli af den internationalt anerkendte sociologiprofessor Saad Ibrahim, der leder Ibn Khaldoun Centre for Development Studies, og er en fremtrædende forkæmper for et egyptisk demokrati.
Saad Ibrahim sad fængslet i mere end fem uger. I dag er han anklaget for blandt andet at have modtaget økonomisk støtte fra udlandet, hvilket er ulovligt i Egypten. 27 andre medarbejdere på centeret er også under anklage. Af dem sidder 18 stadig i fængsel.
Pengene, som Saad Ibrahim modtog, kom fra EU, i alt 261.000 euro. De skulle bruges til at informere de egyptiske vælgere om deres rettigheder på valgdagen.
Hafez Abu Se’da er generalsekretær for Egyptian Organisation for Human Rights (EOHR):
»Saad Ibrahim har modtaget støtte fra udlandet igennem de sidste 12 år. Uden at regeringen har gjort noget. Derfor virker det underligt, når de først reagerer nu.«

Komité til overvågning
Alt tyder på, at grunden til Saad Ibrahims arrestation skal findes et andet ste. Ved parlamentsvalget i 1995 oprettede seks egyptiske menneskerets-organisationer en komite, der overvågede valget. Saad Ibrahim var en af hovedmændene.
»Regeringen har lige siden ignoreret al kritik fra Saad Ibrahim. Indtil han begyndte at tale om at overvåge det kommende parlamentsvalg,« siger Gassam Essam El-Din, journalist for den store uafhængige egyptiske avis Al-Ahram.
Der er dog tændt et lille lys forude. Oppositionspartier og menneskerets-aktivister har nemlig længe kæmpet for, at valget skulle overvåges af uafhængige dommere.
Regeringen mente ikke, at der var nok dommere til at overvåge de 42.000 stemmesteder. Sagen blev derfor indbragt for den uafhængige forfatningsdomstol, der kom med sin kendelse i sommer.
Den betyder, at antallet af stemmesteder vil blive skåret ned fra de 42.000 til cirka 18.000. Samtidig skal valget finde sted over tre uger. Det gør det muligt for Egyptens knap 8.000 dommere at rejse rundt i landet, således at hver valgkreds vil blive overvåget af en uafhængig dommer.
Hvis der efter valget bliver konstateret uregelmæssigheder, er det hele dommerstandens ry og tilliden til det juridiske system, som står på spil. Det tør dommerne ikke risikere.

Folket er delt
»Mange stiller i dag spørgsmålstegn ved, om regeringen virkelig ønsker et demokrati. Især efter arrestationen af Saad Ibrahim og de andre skandaler,« siger journalisten Gassam Essam El-Din, der dækker parlamentet for Al-Ahram. Han mener, at det egyptiske folk er delt i to grupper.
Den ene gruppe tror på, at dette er det vigtigste parlamentsvalg i Egyptens nyere historie, det tætteste Egypten har været på et reelt demokratisk valg.
Den anden gruppe har kun et skuldertræk til overs for valget, deres stemme vil ikke gøre nogen forskel. Hosni Mubarak vil stadig sidde på magten, og det er ham, der bestemmer, uanset hvem de vælger ind i parlamentet. Samtidig siger de, at politikerne er korrupte, hvilket der da også er tegn på:
Valget for fem år siden blev bagefter kritiseret for omfattende svindel.
Op til valget blev tre medlemmer af NDP afsløret i narkohandel.
115 uafhængige kandidater blev valgt ind. Bagefter blev det afsløret, at flere havde været, eller stadig var, medlemmer af NDP. I dag sidder 99 af de 115 kandidater i parlamentet for NDP.
Tidligere i år blev fire medlemmer af NDP ekskluderet fra parlamentet. Sammen med 27 bank- og forretningsfolk var de involveret i en skandale, der rystede den egyptiske forretningsverden. De blev idømt hårde straffe for svindel i milliard-klassen.
Selv om valgsvindlen denne gang spås at blive mindre, og på trods af folkets lede ved regeringspartiet, står oppositionen stadig svagt. Der er ikke mange kandidater, og deres vej gennem medierne er besværlig, ofte umulig.
»Oppositionen vil højst få 50 ud af de 444 pladser. Og hvis det lykkedes, så har det været et godt valg for dem,« siger Gassam Essam El-Din.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her