Læsetid: 2 min.

Banen ryddet for Kostunica

10. oktober 2000

Med opløsningen af det serbiske parlament, nyvalg til december
og ministerpræsidentens afgang har det gamle regime erkendt sit nederlag

BEOGRAD – Serbien tog i går endnu nogle skridt mod demokrati, da det serbiske parlament, domineret af Milosevic’ Socialistparti og dets støtter, vedtog at opløse sig selv.
Det gamle parlamentsflertal og Serbiens nye magthavere, Serbiens Demokratiske Opposition (DOS) enedes om at udskrive nyvalg til den 19. december – et valg, DOS ventes at vinde klart.
Det serbiske parlament er den instans i Jugoslaviens komplicerede politiske struktur, der har den største magt – og enigheden om at opløse parlamentet var det definitive tegn på, at det gamle Milosevic-regime har strakt våben.
Samtidig meddelte den jugoslaviske ministerpræsident, Momir Bulatovic, at han går af. Bulatovic har i årevis været redskab for Milosevic.
Der skal nu dannes nye regeringer både for forbundsrepublikken Jugoslavien og for Serbien. De ventes at blive domineret af repræsentanter fra 18-parti-koalitionen DOS, uafhængige eksperter og enkelte, mere acceptable personer fra det gamle regime.

Beslutning under pres
Beslutningen om at opløse det serbiske parlament kom efter samtaler mellem partilederne fra det gamle regime og oppositionen, DOS. Men Zoran Djindjic, en af de fremtrædende ledere af DOS, lagde ikke skjul på, at beslutningen blev truffet som følge af et vist pres: »Obstruktion fra parlamentets flertal vil bringe folk i gaderne igen.«
Og parlamentsmedlemmerne behøvede da også blot at kigge ud af vinduerne for at se en demonstration, arrangeret af studentergruppen Otpor (Modstand) drage forbi. Kiggede de lidt længere, kunne de skimte det røgsværtede jugoslaviske parlament.
Det sorte marked har reageret omgående på det gamle regimes fald. Dinaren har på to dage fordoblet sin værdi, så der nu går ca. 22 dinarer på en D-mark mod 40 dinarer.

Nogle sanktioner væk
Endnu en god nyhed faldt i den nye leder Vojislav Kostunicas turban i går. EU vedtog at hæve to af sanktionerne mod Jugoslavien umiddelbart – forbudet mod at sælge olie og benzinprodukter og forbudet mod kommercielle flyruter til Jugoslavien.
Andre sanktioner, bl.a. forbudet mod investeringer, hæves først, når Serbien har gjort yderligere fremskridt.
Denne beslutning blev dårligt modtaget i Beograd.
»Den bedste hjælp, det internationale samfund kan give det nye Jugoslavien, er at hæve alle sanktioner, især forbudet mod investeringer,« siger Milko Stimac, økonom og medlem af ekspertgruppen GRUPA 17 til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her