Læsetid: 2 min.

Besparelser sætter fornyelse i stå på universitetet

10. oktober 2000

Ny sparerunde på Humanistisk Fakultet, KU, betyder at stillinger til unge forskere skæres bort

Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet (KU) er i forvejen overbefolket med undervisere, der blev ansat under uddannelses-boomet i de glade 60’ere. Og med den nye nedskæringsrunde på fakultetet, der indebærer besparelser på op mod 40 mio. kroner på næste års budget, bliver der for alvor lukket for tilførslen af unge kræfter til fakultetet.
På et nyligt afholdt møde besluttede Fakultetsrådet at lukke for ansættelse af nye ph.d.-stipendiater indtil den 1. februar 2002.
»Fakultetet er i gang med at underminere rekrutteringen af unge forskere i stedet for at tage den hårde beslutning om at fyre ældre medarbejdere eller lave aftrædelsesordninger. Det er en fejlprioritering. I det private erhvervsliv ville man aldrig acceptere, at man i den grad forsømte fornyelsen, som jo også er der, produktionen skal komme fra,« siger Christian Jensen, næstformand i Ph.d. Foreningen på KU, til Information.
Problemet forværres yderligere af, at de institutter som ikke producerer STŒer nok (studenterårsværk, red.) ikke har lov at ansætte nye folk. Der bliver således ikke opslået lektor-stillinger, som de unge forskere – adjunkter – kan søge, efter at deres tre-årige adjunktur er udløbet.

Modvilje mod prikken
»Jeg skal ikke fortælle, hvem der skal prikkes på skulderen. Men der synes at være en modvilje hos fakultetets ledelse til at skære igennem og overveje, om man skal skille sig af med ældre medarbejdere,« siger Christian Jensen.
På Institut for Engelsk modtages beslutningen om ikke at ansætte nye ph.d.’ere før 2002 med stor bekymring.
»Vi er dybt fortvivlede over beslutningen. Netop i år har vi mange ph.d.-ansøgere, som vi gerne ville ansætte. Og det skulle være underligt, om de dygtigste ikke fandt andre græsgange inden 2002,« siger studieleder Peter Harder til Information.
Han ser ikke umiddelbart fyringer eller aftrædelsesordninger som en løsning. Men siger: »at det er klart, at man kan ikke lade som om, at det ikke er en mulighed.«
Peter Harder efterlyser derimod en samlet strategi fra fakultetsledelsens side i en tid med økonomisk krise.

Ingen gode løsninger
Siden tidligere undervisningsminister Ole Vig Jensens plan ’Universiteter i vækst’ udløb, har nedskæringer ramt universiteterne. Og i det forløbne undervisningsår har Det Humanistiske Fakultet således brugt 15 mio. kroner mere, end det har tjent. Desuden har fakultetet en gæld på 25 mio kroner.
»Der er ikke nogen gode løsninger på det her problem. Men man kan sige, at det ikke er lykkedes ledelsen at komme med en samlet strategi, fordi man har håbet på, at der kom flere penge,« siger Peter Harder.
»I stedet opslår man stillinger, som ikke besættes alligevel. Det er ikke den bedste måde at forholde sig til den økonomiske krise, fakultetet har befundet sig i de sidste to år,« siger Harder.
Ud over besparelserne på ph.d.-stipendierne skal fakultetet skære på forbruget af eksterne censorer, samt sænke driftsudgifterne med 10 procent næste år.
Peter Harder mener ikke, at fakultetet kan klare en økonomisk krise af det omfang, uden at der tilføres midler udefra.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra dekan John Kuhlmann Madsen. Men ifølge fakultetsavisen Humanist, vil ledelsen »gøre sit yderste for at undgå afskedigelser af fastansatte lærere.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu