Læsetid: 2 min.

Dårlig udsigt for tamiler

12. oktober 2000

Præsidentens parti står til at vinde parlamentsvalget uden at opnå flertal, og det kan gøre det svært at gennemføre tamilsk selvstyre

Alt tydede i går på, at tirsdagens parlamentsvalg i Sri Lanka vil skabe ny usikkerhed i det krigshærgede land. Regeringspartiet Folkealliancen, PA, står ganske vist til at vinde over oppositionspartiet Det Forenede Nationalparti, UNP, men uden at opnå et klart flertal. Det endelige resultat ventes først i dag.
Dermed kan Sri Lankas præsident, Chandrika Kumaratunga, få problemer med at gennemføre planerne om en forfatningsændring, der bl.a. vil give det tamilske mindretal øget selvstyre.
Parlamentsvalget blev set som en slags folkeafstemning om Kumaratungas planer om at afslutte krigen med De Tamilske Tigre, LTTE. Krigen har nu varet 17 år og kostet over 60.000 mennesker livet.
Præsident Kumaratungas parti har i valgkampen lovet at løse problemet med en tostrenget strategi: Dels ved at bekæmpe De Tamilske Tigre militært, og dels ved at give moderate tamiler mere selvstyre i deres områder, især den nordlige og østlige del af landet.
Oppositionspartiet UNP går ind for våbenhvile og forhandlinger med De Tamilske Tigre.

Vold og snyd
Krigen stod dermed højt på dagsordenen ved valget, der også blev domineret af drab, bomber og valgsvindel.
Valgkampen resulterede i 61 dræbte på fem uger, og på valgdagen blev syv mennesker dræbt og flere hundrede såret, selv om 40.000 politifolk og sikkerhedsfolk var udstationeret for at sikre roen. Valgdeltagelsen nåede op på ca. 75 procent.
Ifølge den uafhængige observatørgruppe CMEV havde valget i nogle af de områder, der er under oprørernes kontrol, karakter af en farce, hvor mindst 250.000 mennesker var afskåret fra at stemme.
Gruppen opfordrede derfor myndighederne til at annullere valget i de områder, og i går tydede det på, at rådet var blevet fulgt nogle steder.

Død overskyggede valg
Valgdagen blev også præget af den tidligere regeringsleder, Sirimavo Bandaranaikes, pludselige død.
Den 84-årige mor til den nuværende præsident Kumaratunga døde af et hjertestop, kort efter at hun havde afgivet sin stemme.
Sirimavo Bandaranaike blev for 40 år siden verdens første kvindelige regeringsleder efter drabet på hendes mand, Solomon Bandaranaike.
Hundreder af mennesker stimlede i går sammen foran hendes hjem i hovedstaden, mens aviserne hyldede hende som »nationens moder«. Sirimavo Bandaranaike begraves lørdag.

FAKTA
Sri Lanka
*Singaleserne udgør ca. 74 procent af befolkningen. De fleste er buddhister og bor i den sydvestlige del af landet.
*Tamilerne udgør ca. 12 procent og bor især i den nordlige og østlige del af Sri Lanka. De fleste er hinduer.
nDesuden er ca. seks procent ’indiske’ tamiler, der blev bragt til landet af briterne i det 19. århundrede fra Indien, der i dag har 55 mio. tamiler i delstaten Tamil Nadu.
*Den nuværende konflikt kan spores tilbage til den britiske kolonitid, hvor briterne gjorde tamilerne til den lokale elite. Efter uafhængigheden i 1948 dominerede singaleserne, og fra 1970’erne førte det til tamilske krav om en selvstændig stat og borgerkrig fra 1983.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her