Læsetid: 3 min.

Ebola-virus ude af kontrol

19. oktober 2000

Spredningen af ebola koster flere liv i det nordlige Uganda, som i forvejen plages af aids, fattigdom og borgerkrig

Den frygtede ebola-virus huserer i øjeblikket i og omkring byen Gulu i det nordlige Uganda. Virusen har hidtil kostet mindst 39 mennesker livet, og flere af de ramte står for tur.
»Folk i Gulu er virkelig bange for, hvad der sker med dem og deres familie. Det er tydeligt, at situationen endnu ikke er under kontrol,« siger John Reinstein, som er programchef for Red Barnets arbejde i Gulu, til Information. Reinstein er i øjeblikket i hovedstaden Kampala, hvor han i lighed med udlændinge fra andre hjælpeorganisationer forbliver indtil videre.
Der er ingen kur for ebola, og sygdommen kan efter udbrud slå den ramte ihjel i løbet af blot to døgn. Det begynder med influenza-symptomer, men ender dramatisk med blødninger ud af alle kropsåbninger blandt andet fra øjne og ører.
»Det er virkelig en ondsindet sygdom. Det er som at se et menneske gå i opløsning foran ens øjne,« siger den belgiske læge Barbera Kerstiens, som arbejdede i Den Demokratiske Republik Congo under et ebola-udbrud for to år siden.
I Gulu bliver de fleste ebola-ramte behandlet på Lacor Hospitalet. Her siger cheflægen Matthew Lukwiya til Reuters: »Vi ved stadigvæk ikke, hvor mange tilfælde, der er ude på landet. Men nu bliver folk mere opmærksomme, og jeg tror, at vi må regne med mange flere tilfælde i løbet af de næste par dage.«

God yngleplads
Hold af eksperter fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og Centeret for Sygdomskontrol og Forebyggelse i Atlanta, USA, er rejst til Gulu. Da virusen kun smitter via berøring med kropsvæsker f.eks. blod og sved, er der en god chance for, at spredningen kan kontrolleres.
Virusen kan dog allerede være kommet langt omkring, da Gulu desværre har de rette betingelser for en virus som ebola. Gulu er en stor markedsby med mange besøgende fra oplandet, og rejsende fra Congo og Sudan gør ofte holdt i byen. Endvidere er prostitution og promiskuøsitet udbredt, hvilket har ført til mange aids-tilfælde.
Hertil kommer, at mange familier spiser af samme skål og bader i det samme vand. Nogle af ebola-tilfældene skyldes angiveligt, at familiemedlemmer har siddet ved liget og efterfølgende vasket hænder i samme skål.
For de omkring 40.000 mennesker i Gulu forværres situationen yderligere af, at der i årevis har været borgerkrig i området. Oprørsgruppen Herrens Modstandshær hærger og kidnapper børn for at gøre dem til soldater.
»Krigen er endnu en møllesten om halsen på folk i Gulu. Så sent som onsdag aften var der et angreb i nærheden af byen,« fortæller John Reinstein.
Reuters beskriver en familie, hvor otte medlemmer er døde af ebola. En af de efterladte, Beatrice Achieng, sidder udmattet og bange foran familiens klynge af hytter med stråtag. Hun siger: õJeg føler intet. Min sorg er ovre.«

FAKTA
Tre ud af fire dør
*Sig ebola og det løber koldt ned ad ryggen på de fleste. Virusen indgyder frygt, fordi den koster hovedparten af de angrebne livet. Ifølge Verdenssunhedsorganisationen, WHO, er 800 ud af 1.100 ebola-ramte døde. Det svarer rundt regnet til, at tre ud af fire angrebne dør. Der er hverken en vaccine eller kur mod ebola, som smitter via kontakt med kropsvæsker f.eks. blod, spyt og sved. Nogle mennesker er blevet smittet af syge aber. Præcis hvor virusen stammer fra, vides ikke. Den er i familie med den lige så frygtede virus marburg. Sygdommen har fået sit navn efter en flod i Den Demokratiske Republik Congo, hvor sygdommen blev opdaget første gang i 1976. Den gang kostede epidemier i Congo og Sudan 397 mennesker livet. Siden har der været tilfælde i Elfenbenskysten, Liberia, Gabon og Sydafrika. Det igangværende udbrud i Uganda er det værste, siden 244 døde i Kikwit i Congo i 1995. Ebola har givet afsæt til en række film bl.a. Dødelig trussel og bøger f.eks. The Hot Zone (dansk titel: Farezone 4) af Richard Preston.
Læs mere på www.who.int/inf-fs/en/fact103.html

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu