Læsetid: 3 min.

EU på vej mod flere rum

14. oktober 2000

Af Lars Mogensen, Jacob Langvad og Stig Ørskov
EU-landene blev i går enige om betingelserne for mere fleksibilitet. Nej-partier accepterer betingelserne.

Europa i tvivlKØBENHAVN/BIARRITZ – Planerne om at skabe et mere fleksibelt EU-samarbejde, hvor de mest integrationsivrige medlemslande kan gå hurtigere frem, er ved at falde på plads.
Under det uformelle EU-topmøde i den franske badeby Biarritz blev de 15 regeringsledere i går enige om en foreløbig skitse, der betyder, at en mindre gruppe lande i fremtiden kan indføre et forstærket samarbejde, hvis det ikke berører fællesskabets kerneområder. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) er tilfreds med forhandlingerne, som han mener vil føre frem til et acceptabelt kompromis ved Nice-konferencen:
»Det er en positiv udvikling. Hvis det ikke ændrer sig inden topmødet Nice, kan det godt være spiseligt for Danmark. Men det er sagt med alle de 117 forbehold, som man må tage, når der stadigvæk er mere end en måned med intense forhandlinger,« siger Poul Nyrup til Information.

Åbent samarbejde
Statsministeren påpeger, at et forstærket samarbejde kun må etableres, hvis andre lande ikke dermed udelukkes for senere at kunne deltage:
»Jeg er glad for, at der tegner sig en enighed om de tre betingelser, som var vigtige for os. For det første skal et forstærket samarbejde være åbent for alle. Det skal ikke være lukket klub, hvor der er regler for optagelse af nye medlemmer. For det andet må et forstærket samarbejde ikke ske inden for kerneområder som det indre marked og det økonomiske samarbejde,« siger Nyrup, og nævner som den tredje betingelse, at et forstærket samarbejde skal ske inden for rammerne af EU’s fælles lovgrundlag, Acquis Communautaire.
Frankrig har samtidig nedtonet sine krav til et forstærket samarbejde.
Den franske Europaminister, Pierre Moscovici, lagde i går klar afstand til den franske præsident Jacques Chiracs tanker om et »direktorat«, der skal arbejde uden Kommissionen, Europa-Parlamentet og EU’s stemmeregler, der beskytter de små lande.
Det forstærkede samarbejde skal ikke længere foregå uden for EU’s rammer, men derimod indenfor:
»Forstærket samarbejde skal være et middel til bedre integration i EU, ikke desintegration. Det skal i alle situationer foregå inden for EU’s rammer med deltagelse af Kommissionen og Europa-Parlamentet,« siger Pierre Moscovici.

Klare betingelser
Ingen af de 15 EU-lande er endnu i stand til at konkretisere, hvad et forstærket samarbejde skal indeholde.
De danske nej-partier accepterer dog uklarheden, fordi fortsatte drøftelser frygtes at bremse forhandlingerne om at optage nye medlemslande.
Både Kristeligt Folkeparti og SF er således tilfreds med, at der nu er skabt klare betingelser for udviklingen af et mere fleksibelt samarbejde:
»Selv om vi ikke er fuldt tilfredse med udformningen af det, må vi acceptere, at vi kan ikke nå at sætte nye initiativer på dagsordenen inden topmødet i Nice. Men der skal ikke herske tvivl om, at vi skal nå længere med det fleksible arbejde. Jeg er ikke begejstret for, at det kun er store lande som Tyskland og Frankrig, der skal definere, hvordan det fleksible arbejde skal fungere,« siger SF’s formand Holger K. Nielsen.
Junibevægelsens Jens Peter Bonde mener, at planerne om at skabe et forstærket samarbejde, har karakter af et pressionsforsøg, der skal få mindre lande til at acceptere en hurtigere unionsudvikling:
»Det bliver et umuligt kaos, hvis f.eks. otte lande skal kunne bruge EU’s institutioner til et forstærket samarbejde. Det kan kun lade sig gøre, hvis det store flertal er enige. Og hvis det ikke længere er muligt at nedlægge veto mod et forstærket samarbejde, vil mindretallet dermed blive tvunget til at acceptere eller helt stå udenfor,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her