Læsetid: 3 min.

Et fags dødskamp

2. oktober 2000

Fritidspædagogerne fortsætter strejken mod planer om at sløjfe morgenåbningen på de københavnske fritidshjem

I dag kl. 9 mødes de københavnske fritidspædagoger til endnu et fagligt stormøde i Nørrebrohallen. Fritidspædagog Ivan Helsinghof forventer massiv opbakning bag fortsat aktion mod Københavns kommunes planer om at lukke morgenåbningen på fritidshjemmene til fordel for skolepasningsordningerne.
»Jeg har været med i fagligt arbejde lige siden 1973, da vi startede BUPL (pædagogfagforening, red.), men jeg har aldrig nogen sinde oplevet en sådan kampgejst,« siger Ivan Helsinghof, der tilføjer:
»Men det er jo også vores dødskamp. Vi risikerer, at der efter den 1. august næste år ikke længere er noget, der hedder fritidspædagogik i København.«

Idømt bod
Ivan Helsinghof er formand for foreningen Fælles Fodslag, der med hans egen formulering fungerer som »et serviceorgan« for de strejkende, der af Arbejdsretten er blevet idømt en bod på 500 kroner pr. strejkedag.
»Strejkende pædagoger må jo ikke få støtte fra deres fagforening, så Fælles Fodslag ligger i dvale, indtil der bliver brug for den,« forklarer Ivan Helsinghof, der derfor efterlyser »en mand med en papkasse«.
»Men vi bliver ved, lige indtil vi ved, om vi er købt eller solgt.«

Sparekrav: 2,4 mio kr.
Borgerrepræsentationen skal vedtage næste års budget den 12. oktober, og netop nu forhandles der bag kulisserne.
Baggrunden for strejken er kommunens planer om at spare 2,4 millioner kroner i forbindelse med at sløjfe åbningstiden om morgenen på københavnske fritidshjem fra den 1. august 2001.
Til gengæld kan børnene blive passet i skolepasningsordninger, og der indføres en time mere i indskolingsklasserne, den såkaldte »bevægelsestid«.
»Hvis det her går igennem, så bliver fritidshjemmene nedlagt,« forudser Ivan Helsinghof.
Konsekvensen for de 5-600 pædagoger er nemlig, at deres ugentlige arbejdstid reduceres til omkring 25 timer – i stedet for 37. Løsningen vil så være deltidsunderstøttelse – eller, hvad man på rådhuset kalder »mosaikstillinger«.
Det betyder, at fritidspædagogerne måske kan hjælpe lidt til i indskolingsklasserne i den time, der tilføres som »bevægelsestid« – bare der ikke er tale om undervisning.
Skoleborgmester Per Bregengaard (EL), der er pædagogernes arbejdsgiver, beklager, at børnene på grund af strejken ikke kan komme i fritidshjem.
»Men det er ikke en overdrivelse, når pædagogerne kalder det en dødskamp«, tilføjer Per Bregengaard.
»Hvis planerne går igennem, bliver det svært at fastholde stabile og dygtige medarbejdere, og det går ud over kvaliteten og dermed børnene,« understreger skoleborgmesteren.

Sparede pebernødder
Per Bregengaard peger på, at besparelsen »beløbsmæssigt er pebernødder« i forhold til kommunens samlede budget på over 20 milliarder kroner.
Per Bregengaard vurderer, at de strejkendes bod for længst har passeret det beløb, som kommunen reelt sparer. På den baggrund vurderer skoleborgmesteren, at spareforslaget bliver »en meget vigtig knast« i budgetforhandlingerne.
Alligevel tror han på, at »der er mulighed for at komme igennem med en løsning.«
Men den udstrakte hånd bliver ikke uden videre modtaget af medlem af borgerrepræsentationen Hanne Nielsen (S), der sidder i Udddannelses- og Ungdomsudvalget.
»Vi trækker ikke morgenåbningen tilbage, det står fast,« siger hun og tilføjer:
»Det er smadderærgeligt, at pædagogerne strejker i stedet for at gå i dialog med kommunen og forhandle om de muligheder, der er for nogle flere fuldtidsstillinger.«
– Hvor ser du en åbning?
»Vores model har selvfølgelig taget højde for, at der bliver færre fuldtidsstillinger, så der kan forhandles om flere timer,« siger Hanne
Nielsen, der ikke ønsker at være mere specifik: »Men der burde kunne skabes muligheder for flere timer til pædagogerne,« siger hun.
»Vi sættes 30-40 år tilbage med det her forslag,« lyder modsvaret fra Ivan Helsinghof: »Københavnske skoler er nemlig ikke forsynet med græsplæner eller legepladser, så børnene bliver tabere, når de skal stuves sammen i skolepasningsordningen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu