Læsetid: 2 min.

Filippinernes præsident risikerer at blive afsat

18. oktober 2000

Kirken og oppositionen kræver, at Filippinernes præsident Joseph Estrada træder tilbage, og nu risikerer han at blive stillet for en rigsret

Den filippinske præsident Joseph Estrada er havnet i en gevaldig knibe. Ledere af den magtfulde katolske kirke og erhvervslivet kræver, at han omgående træder tilbage, og i dag ventes oppositionen i parlamentet at fremsætte et krav om, at han bliver stillet for en rigsret.
Joseph Estrada, hvis tid på præsidentposten først udløber i 2004, anklages for at have modtaget store summer fra et illegalt spil. I sidste uge hævdede én af hans nære venner, en provinsguvernør, at han havde afleveret 500 millioner pesos (ca. 90 mio. kr.) til Estrada, hvilket angiveligt var præsidentens del af overskuddet fra spillet i Illocos Sur-provinsen.
Ifølge avisen International Herald Tribune er spillet – en art tipning – meget udbredt i Filippinerne, men da det er ulovligt, køber bagmændene sig til beskyttelse fra politiet ved at bestikke ledende politikere, herunder måske selveste landets præsident.

Fejl på fejl
Estrada, der er tidligere skuespiller, blev valgt som præsident for 28 måneder siden på en bred folkelig popularitet, men siden har han ikke virket overbevisende i landets øverste embede.
Han lagde ud med en række fejltrin, herunder en kontroversiel plan om at begrave den afdøde diktator Ferdinand Marcos på en hædersplads i hovedstaden Manila. Marcos blev afsat ved en folkelig opstand i 1986, så det vakte naturligt nok postyr og protester, og planen måtte opgives.
Senere fulgte forskellige andre skandaler, og i foråret måtte Estrada fyre en af sine nære medarbejdere, efter at han havde antydet, at vigtige beslutninger blev taget under heftige drikkegilder i præsidentpaladset. Men værst for Estradas greb om magten har været de muslimske oprøreres hærgen i den sydlige del af landet, og især oprørernes bortførelse og kidnapning af filippinere og udlændinge til øen Jolo har fået Estrada til at fremstå som en noget handlingslammet præsident.
Med den seneste uro omkring Estrada har økonomien fået endnu et spark i den forkerte retning. Aktiemarkedet er et af de dårligst fungerende i Asien, udenlandske investorer holder sig væk, og valutaen faldt i denne uge til et rekordlavt niveau.
Professor Alex Magno fra University of the Philippines siger til Reuters, at det nu er et spørgsmål, om »økonomien eller Estrada overlever«.
Estrada har afvist alle beskyldninger og lovet kamp til stregen. Hans regerende koalition har klart flertal i parlamentet, så oppositionen vil i første omgang få svært ved at samle støtte til kravet om en rigsretssag, men støtten smuldrer. Vicepræsidenten, Gloria Macapagal Arroyo, er trådt ud af regeringen, og i går sluttede tidligere præsident Corazon Aquino sig til kravet om Estradas afgang.
Afgørende vil det blive, om Estrada også mister sin folkelige opbakning. De seneste opinionsmålinger viser dog, at et flertal fortsat ønsker, at han skal blive siddende tiden ud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her