Læsetid: 4 min.

Film

12. oktober 2000


*Spansk film er herhjemme nærmest ensbetydende med Pedro Almodóvar, hvilket selvfølgelig er dybt uretfærdigt, al den stund der i 1990’erne til tider er blevet produceret op mod 100 spanske film årligt, når man regner co-produktionerne med. DR 1 forsøger sig nu med en komedie fra 1995 med ret ukendte navne, men spanske lystspil er generelt ofte morsomme, med en bidsk sort humor og en sensuel sans for det erotiske spil. – Mund til mund fortæller om en ung forhåbningsfuld skuespiller, der drømmer om at blive den store stjerne, men indtil videre mere beskedent finder job på en telefonsex-central. Han involverer sig med nogle af sine kunder, og snart er han indblandet i en uoverskuelig krimi-intrige. Altså en historie, der minder stærkt om Spike Lees amerikanske Girl 6, men kun i udgangspunktet. – Instruktøren hedder Manuel Gomez Pereira.
Boca a boca/Mund til mund. DR 1, torsdag kl. 23.35-01.20

*Ben Stiller kan i øjeblikket ses som hip rabbiner i Imellem venner i samspil med Edward Norton. Men den energiske Stiller er også instruktør og lokkede her succes-komikeren Jim Carrey ud på de vilde vover, hvor han ikke udelukkende kan leve på sit groteske farcetalent. Det er en meget bidsk komedie fra 1996, hvor Carrey spiller en tv-installatør, der får en sårbar ungersvend, netop forladt af sin kæreste, til at gå med på et tv-kanaltrip, som i højeste grad vender op og ned på hans sorgramte tilværelse. Altså en satire om livet som ét langt ophold i
tv-kanalernes himmel og helvede. – Det farceagtige veksler med det foruroligende i den langt fra vellykkede, men dog interessante film, hvor Matthew Broderick, George Segal og Stiller selv i en gæsterolle er blandt de medvirkende, som spiller op til den dominerende Carrey.
The Cable Guy/Hybridmanden. TV3, torsdag kl. 20.00-21.45

*Søren Kragh-Jacobsen har instrueret denne engelsk-dansk-tyske produktion fra 1997, der har engelsk tale og Hollywood-skuespillere som Patrick Bergin og Jack Warden i mindre roller. Den er en bevægende fortælling om en 12-årig drengs kamp for at overleve i en jødisk ghetto under Anden Verdenskrig. Trods sin internationale herkomst er den stærkt præget af Søren Kragh-Jacobsens kvaliteter som en varm og musikalsk fortæller om børn, der kan mere, end de tror, når de opdager, hvad de er gode til. – Den 12-årige Alex, spillet med forbløffende indlevelse af Jordan Kiziuk, bliver alene tilbage i Warszawas jødiske ghetto, efter at tyskerne har skudt hans onkel ned og deporteret hans far. Hans eneste kammerat er den hvide mus Snow. Faderen har lovet at vende tilbage, og det håb holder Alex oppe. Han er en klog og kvik dreng, der har stærke medfødte ressourcer til at klare sig i den forladte ghettos tomter og forladte bygninger. Det bliver en nervepirrende lektion i mod og opfindsomhed og til sidst også i simpel overlevelse. Enhver lyd føler den isolerede Alex som noget truende, men han er god til at skjule sig, ja der går næsten sport i det. – Filmen baserer sig på en delvis selvbiografisk roman af den polske forfatter Uri Orlev. Han voksede selv op i en jødisk ghetto, og hans mor blev dræbt af nazisterne, hans far deporteret. I dag lever Uri Orlev som forfatter i Israel, er gift og har fire børn. – Polakken Zbigniew Preisner, især kendt for sin musik til landsmanden Kieslowskis film, har skrevet filmens underlægningsmusik, Preisner fik en Sølvbjørn ved Berlinfestivalen for sin musik til filmen.
John Goldsmith og Tony Grisoni har skrevet manuskriptet.
Øen i fuglegaden. DR 1, lørdag kl. 20.15-22.00

*Materiel nød er et umiddelbart taknemmeligt film-emne, der dyrkes fra vidt forskellige vinkler i to af ugens bedste spillefilm. I Malcolms Mowbrays Gris på gaflen, efter manuskript af Alan Bennett, er det rationeringsperioden efter Anden Verdenskrig, der danner baggrund for en ætsende morsom analyse af honnet ambtion i en engelsk provinsby. En hemmeligt opdrættet og opfedet gris bliver det lille samfunds heftigst attråede pattedyr i en prekær kødmangel-situation. Maggie Smith, Michael Palin og Denholm Elliot er forrygende morsomme som nogle af de uheldige personer, der sætter alt på spil for at få fingre i det kødfulde status-symbol. – I Steven Soderberghs mere alvorlige King of the Hill fra 1993 er det den 12-årige Aaron, der pludselig står overfor at skulle forsørge sig selv, da hans familie, ramt af 1930’rnes depression, kæmper en tilsyneladende tabende kamp mod økonomisk fallit. Et lurvet hotel bliver rammen om en social nedtur, der ender på sultegrænsen. Men den intelligente
Aaron lærer ikke at tage forældrenes skyld på sig, at sige fra og gøre oprør. Så han klarer sig – i modsætning til den skare af hjemløse, han ser gå til grunde omkring sig. Filmen bygger på en selvbiografisk beretning af A. E. Hotchner. Den smager mere af kras virkelighed end flertallet af amerikanske film og er samtidig meget stilsikkert instrueret af Soderbergh.
King of the Hill. TV3, lørdag kl. 16.05-18.00
A Private Function/Gris på gaflen. DR 2, lørdag kl. 21.20-23.00

*Robert Carlyle yder sin måske bedste præstation som initiativtageren til den mande-striptease for arbejdsløse, der er omdrejningspunktet for den verdensomspændende engelske succes-komedie Det’ er bare mænd fra 1997. Carlyles kropssprog og hele fysiske udstryksfuldhed er – også inden han smider klunset – så veltalende, at det kun virker naturligt, at denne arbejder viser vejen for kammeraterne hvad angår sexet sceneoptræden. – Filmen som helhed er en mirakuløst vellykket blanding af socialrealisme og kønsrollekomedie, hvor det gamle mandebillede på én gang undermineres og opbygges på ny på en mere legende, solidarisk basis. Som også omfatter den forhadte ’mellemleder-type’, vidunderligt præcis fremstillet af Tom Wilkinson. Her er altså hverken plads til proletarromantik eller almindelig snot-begrædelighed – filmen forener på suveræn vis det frække, det følsomme og det fortvivlede.
The Full Monty/Det’ bare mænd. TV2, ZULU, søndag kl. 20.00-21.35

*TV2 Zulu er gratis for indehavere af kabel-tv eller parabolantenner med canaldigital abonnement

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her