Læsetid: 3 min.

Flommeagtig Grundtvig-bølge

19. oktober 2000

Hvordan kan det være, at tilbederne bliver så underligt frisk-søde, når de skriver om Grundtvig?

Biografi og cd’er
Det kunne ligne en hel bølge – sådan føles det i det mindste, når man nu sidder med Ebbe Kløvedal Reichs Solskin og lyn efter lige at have ædt sig igennem Finn Abrahamowitz store biografi om Grundtvig. For det er stadig den gamle, det handler om. Vidste De i øvrigt, at det er Grundtvig, der har skrevet We Shall Overcome og dermed slutter sig til 68-generationen som det naturligste af verden?
Helt alene om fadderskabet er han nu ikke, for det var en amerikansk højskoleelev, Myles Horton, som gravede den gamle folkesang We Will Overcome op, og da Pete Seeger hørte den i 1947 på Highlander Highschool i Monteagle, var der fri bane og cirklen sluttet, og sådan kan det gå.
Ebbe Kløvedal Reichs bog er i stor udstrækning et kompendium af Frederik, hans egen folkebog. Den lægger i korte kapitler op til en række af Grundtvigs kendteste og mest folkekære sange, der bringes uforkortet. Supplerende hidsættes en beskrivelse af de internationale højskoler, som drives i N.F.S.’ ånd, og så er der – gudskelov – et appendix, hvor Reich refererer en række af de udtalelser og kommentarer i samtiden, som beskrev Grundtvig fra en vinkel, der ligger langt fra det hagiografiske. Som med en issyl snitter den forkætrede biskop J.P. Mynster følgende epigrammatiske karakteristik:
»Det er med visse mennesker, som det er med løver og elefanter. Det er mig kært, at de findes, men jeg ønsker ingen nærmere omgang med dem.«

Svampens tid
Kierkegaard var endnu værre, og når man læser hans persiflage, kan man ikke lade være med at tænke på projektet som helhed. Hvordan kan det være, at tilbederne (herunder EKR) bliver så underligt frisk-søde, når de skriver om Grundtvig? Vist lever vi – som Reich har gjort os opmærksom på tidligere – i Svampens tid, men behøver det betyde, at der også skal gå svamp i stilen? Hvor han ikke generer sig for at hamre klicheer ud som den om børnene »der er fløjet af reden« og andet af samme skuffe.
Men selvfølgelig glimter det af og til, og selvom EKR har måttet droppe anekdoten om Grundtvig, der farer i flæsket på Clara Bolton med ordene »I Helligåndens navn, så lad da kødet tale!« er der dog historien fra Sorø, hvor G. stod fadder til et af Rinna og Carsten Hauchs børn og bliver spurgt, om han vil have en dyne eller et tæppe til overnatningen. Grundtvig blev tordenrød i hovedet og kunne ikke sige et ord, hvorefter den milde Ingemann trak fruen til side og gjorde opmærksom på det pinlige i spørgsmålet med ordene:
»Jamen, kære fru Hauch! Hvor kan De dog gøre Grundtvig det spørgsmål? Så De ikke, hvor forlegen han blev? Ved De ikke, at han aldrig går i seng? Så han kan ikke vælge mellem hvad De bød ham.« Skulle trætheden overmande den maniske arbejder, satte han fødderne i et fad iskoldt vand og kørte videre!

Flommeagtig
I forbindelse med bogen er udgivet to cd’er, hvis titel er ligeså flommeagtig sentimental og fumlende bardisk som det skriftlige forlæg Grundtvigs sang til livet. Bogen hedder Solskin og lyn. Javist. Men der er desværre hverken særlig meget klart solskin på pladen eller så meget som et eneste lyn. Den er for at sige det pænt: artig. Og da jeg ikke kan forestille mig noget fjernere fra Grundtvig end artighed, er der grund til at sige fra.
Min respekt for Ole Kock Hansen og Henning Ørsted Pedersen har meget vide grænser, men når jeg hører Susi Hyldgaard synge
Weyses enkle, ligefremme »Kommer hid I piger små« med bævrende jazz-glissandi og søsyge synkoper, bliver jeg dårlig. Måske er det rock der skal til for at gøre vildmanden »moderne«, jeg ved det ikke, så foreløbig holder jeg mig til Aksel Schøitz, han er måske ikke moderne, til gengæld er han til alle tider, og man kan oven i købet høre, hvad han synger. Hvert ord.

*Ebbe Kløvedal Reich: Solskin og lyn. Forlaget Vartov. Kirkeligt samfund. 248 s. kr. 298 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu