Læsetid: 3 min.

Folketingsflertal vil reformere arbejdsmiljøet

26. oktober 2000

Den nuværende indsats er for ringe. Den må undersøges kritisk og revideres, mener et bredt politisk flertal. Uafhængigt udvalg
nedsættes

Efter stærk kritik af det danske arbejdsmiljø, både fra analyseinstituttet CASA og fra Rigsrevisionen, enedes ordførerne fra Socialdemokratiet, Venstre og Konservative i går om at rejse en forespørgselsdebat til arbejdsminister Ove Hygum.
Forslaget blev stillet af den tidligere arbejdsminister, Knud Erik Kirkegaard (K) på en konference arrangeret af Ingeniørforeningen.
Der var bred tilslutning til Ingeniørforeningens forslag om at nedsætte et uafhængigt udvalg til at kulegrave det nuværende system og komme med samlede forslag til en kraftig forbedring af indsatsen.
Venstre og Konservative vil dog først høre, hvad Ove Hygum har at sige til det nuværende systems forsvar.
»Hans nuværende forslag om administrative bøder og en arbejdsmiljøafgift på 300 millioner kroner er ikke nok. Vi må tænke i større baner,« siger Knud Erik Kirkegaard.

Svært at se resultater
Rapporten fra CASA er bestilt af Ingeniørforeningen. Den påpeger, at man ikke kan konstatere nogen samlet forbedring efter 25 års indsats, selv om der er sket fremskridt på enkeltområder.
De nye typer af belastninger synes at vokse i takt med at visse af de velkendte gamle problemer med røg, støj og møg, er blevet imødegået. De nye problemer hænger især sammen med intensivering af arbejdsbelastningen, lange og skiftende arbejdstider, høje krav til den enkelte og nye former for ensidigt gentaget arbejde som følge af informationsteknologien.
Rigsrevisionen kritiserer især de manglende fremskridt siden det såkaldte Handlingsprogram 2005 blev sat i gang for fire år siden.
På konferencen i går sagde Arbejdstilsynets direktør, Jens Jensen, at kritikken er for unuanceret.
Han forsvarede indsatsen, blandt andet med tal, der viser, at ulykker og skader på grund af tunge løft er blevet færre.

Nærmere drømmen
»Man skal have is i maven og passe på at man ikke sætter udviklingen i stå ved at bruge alle kræfterne på diskussioner om en større reform,« sagde Jens Jensen.
Men Ingeniørforeningens formand, Per Ole Front, konstaterede efter meldingerne fra de politiske partier og mødedeltagerne, at hans drøm om en fuldstændig revision var rykket lidt nærmere:
»Vi kan ikke blive ved med at lappe på systemet. Vi må skabe et nyt og skabe den samme holdning til dårligt arbejdsmiljø, som vi i dag har til farlige stoffer i miljøet og maden: Vi vil ikke finde os i det,« sagde Ole Front.
Ingeniørforeningen vil hurtigst muligt give Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg et konkret forslag til et udvalg af ubundne eksperter, der skal se på hele systemet.
Både Peter Hasle fra CASA og mange af mødedeltager-ne kritiserede, at sikkerhedsorganisationen på arbejdspladserne kører på et ’sidespor’ i forhold til virksomhedernes ledelse og den overordnede strategi og personalepolitik.

Ledelsesansvar
Der var også bred enighed om, at bygherrer og konstruktører og offentlige virksomheder, der udliciterer et arbejde, skal pålægges et større ansvar for, at sikkerheden og arbejdsmiljøet er i orden, før arbejdet går i gang og ny teknik tages i anvendelse.
LO’s miljøkonsulent, Jan Toft Rasmussen, advarede mod at spilde tiden med strukturdiskussioner i stedet for at forbedre indholdet af det forebyggende arbejde.
Formanden for De Radikales arbejdsmiljøudvalg, Torben Larsen, som selv var leder af sekretaritatet i Arbejdsmiljøgruppen af ’72, der forberedte den nuværende lov, slog et slag for et helt nyt system med et meget bredere begreb om arbejdsmiljø end det nuværende.
»Det handler om hele vores livsform og kultur,« sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her