Læsetid: 2 min.

Forunderlig fortæller

16. oktober 2000

Louis Jensens bedste stof er dét, drømme gøres af

Ny bog
Louis Jensen er en forunderlig fortæller. Hør blot åbningen af hans historie »Spejlkongen«:
»Der var engang en kunstig konge, der var faret vild og ikke kunne finde sit kongerige. Til gengæld var han umådelig rig og havde en blå cabriolet med indbygget badekar, og kongen var lavet helt af spejle.«
Jamen, hvor mærkeligt kan det blive? Nøjagtigt så mærkeligt som i de drømme, mennesker har hver nat, men som de i vågne timer bliver foruroligede ved at genkalde sig.
I sine bedste fortællingen synes Louis Jensen at have ubesværet adgang til det dybe lag i menneskesindet, som psykiateren C.G. Jung kaldte »det kollektivt ubevidste« – en aflejret forestillingsverden, hvor sjælelig energi kan finde udtryksformer, der på én gang er stærkt personlige og dog dragende genkendelige for andre.
Som forfatter er Louis Jensen svær at sætte i bås. I deres form synes hans fortællinger rettet mod børn, der tilmed kan finde dem lettere at kapere, fordi børnene endnu ikke er brudt ud af fantasiverdenens puppe. Men den voksne læser (eller oplæser) kan ikke undgå at føle sig berørt. Ikke fordi der – som hos H.C. Andersen – er en umidelbar komik eller medrivende indsigt i livets vilkår. Når Louis Jensen er bedst, kan han noget andet: Han kan fremkalde den forestillingsverden, der ellers er drømmens. Det kan være kedsommeligt, når andre beretter om deres drømme, men Louis Jensen formår at gøre drømmen til ens egen.

Begyndte sent
Louis Jensen er uddannet arkitekt og begyndte ret sent – som 42-årig – at få udgivet en række fantastiske beretninger: Skellet på Hjul, Nøgen, og Hundrede historier.
Den nu udkomne Den strandede mand – tolv fortællinger om havet og hjertet er for de ottes vedkommende en opsamling af, hvad der har været trykt i andre sammenhænge; kun de fire er nye.
Det betinger måske også, hvad der er bogens svaghed. Den synes at savne en overordnet sammenhæng, en udvikling.
Nogle af de fantastiske historier, der følger umiddelbart efter hinanden, er for ens. De betjener sig af samme virkemidler – skiftende stofligheder, tilbagekomst og endelig forsvinden. Andre synes derimod tematisk at falde udenfor og har snarere præg af gængst eventyr (Bamsen med hirsehjertet) eller friskfyragtig beskrivelse af tidlig forelskelse (Komponisten og En anden tredje). I den sidstnævnte hedder den attråede Mona, og mere end dét vækker associationer til Søren Kragh-Jacobsens sang af samme navn.
Virtuos, som Louis Jensen er, kommer bogen til at fremstå som en samling musiksatser, der er pillet ud af deres symfoniske sammenhæng og spilles hulter til bulter.
Som betaget læser må man håbe, at Louis Jensen næste gang giver sig tid til at variere og udvikle sin egenart i en sammenhængende komposition.

*Louis Jensen: Den strandede mand. Tolv fortællinger om havet og hjertet. 68 s., 159 kr. Høst & Søn. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her