Læsetid: 2 min.

Fransk minister går af for at vende tilbage

19. oktober 2000

Socialminister Martine Aubry trækker sig, for så bliver hun nemmere præsident eller premierminister

PARIS – En af den franske regerings sværvægtere, arbejds- og socialminister Martine Aubry, udtrådte onsdag af regeringen for at hellige sig byen Lille, hvor hun håber at blive borgmester ved kommunalvalget i foråret 2001. Hun efterfølges af den hidtidige justitsminister, Elisabeth Guigou.
Martine Aubrys afgang har været forudset længe, og regeringsomdannelsen påkalder sig navnlig opmærksomhed, fordi den berører selve toppen af det socialistiske hierarki. Ved dannelsen af den første regering Jospin i 1997 var Aubry placeret som nr. to i regeringen, og hendes minsisterium har været i centrum for vigtige reformer som 35 timersugen.
Martine Aubry, der er datter af den tidligere formand for EU-kommissionen, Jacques Delors, har i de senere år været regnet for noget nær 'kronprinsesse' i huset Jospin. Hun nævnes som en oplagt kandidat til premierministerposten, hvis Jospin bliver præsident – og til præsidentposten, hvis Jospin ikke er kandidat. Det sidste er navnlig en mulighed, hvis Jospin lider nederlag ved nationalforsamlingsvalget i foråret 2002, umiddelbart før præsidentvalget.
Under alle omstændigheder betragtes Martine Aubry som den mest sandsynlige nuværende toppolitiker i rollen som Frankrigs første kvindelige præsident. Når hun har valgt at forlade regeringen til fordel for kommunalpolitik, er for at konsolidere sin position ved at blive borgmester for den storby, der altid har været den vigtigste socialistiske bastion. Hvis hun bliver valgt, hvilket regnes for næsten sikkert, efterfølger hun tidligere premierminister Pierre Mauroy, der har været borgmester i Lille i en menneskealder.

Ny succeskvinde
Hendes efterfølger som arbejds- og socialminister, Elisabeth Guigou, er en anden af 'succes-kvinderne' i Jospins regering. Hun overtager et sværvægterministerium efter tre og et halvt år som justitsminister i en vanskelig periode med flere vigtige reformer, og hendes ry gavnes af, at hun som den første justitsminister ikke på noget tidspunkt har grebet ind over anklagemyndigheden i spørgsmål om anklage eller ikke-anklage, men respekteret retsvæsenets uafhængighed.
Som justitsminister efterfølges hun af den hidtidige viceminister for handel, håndværk og forbrug, Marylise Lebranchu, der har profileret sig stærkt i vanskelige spørgsmål som fødevaresikkerhed, kogalskab og gensplejsning. Hendes nye post er en stor udfordring, fordi der stadig er reformer at gennemføre, og fordi forholdet mellem højre-præsidenten Jacques Chirac og venstre-regeringen Jospin er meget delikat i en periode, hvor præsidenten nævnes i forbindelse med korruptionsaffærerne i det parisiske bystyre, og spørgsmålet om hans ansvar og hans immunitet diskuteres vedvarende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her