Læsetid: 2 min.

Gavmildt teater

30. oktober 2000

Galefyrsten er en fremragende og vedkommende lille forestilling, som man bør unde sig selv at finde frem til

Teater
Gode viljer er ikke nok til at skabe scenekunst. Men i følgeskab med determineret kompromisløshed og en god portion talent bliver resultatet en fin lille forestilling, der nemt kan veje flere gustent-overlægs-musicals op. Sådan en gave til enhver, der vil se teatret gro er Galefyrsten, godt gemt af vejen i en varmekælder ved Folkets Hus på Enghavevej.
Med udgangspunkt i en svensk historie om et barn, man gjorde fortræd, tegner Jacob Stage og Kasper Ravnhöj et billede af en familie og et galehus, der både morer og bevæger. Elgard Jonsson reddedes ud af den medicinske spændetrøje af en behjertet praktikant, der kunne byde på mere end elektrochok og insulin, og han kunne derfor skrive bogen Galefyrsten om sin barndom og sin ydmygende indlæggelse.
De to skuespillere/dansere har skabt et langt digt over denne bog, og bearbejdet teksten til et parløb med bevægelserne, der er både udsøgt artistisk og poetisk. Selv kalder de deres sceniske form for Glaubhafttanz, det vil sige så meget som troværdig dans, og da begge kan tale så det er en fornøjelse at høre på, kan historien folde sig smukt ud. Det er noget af et mirakel i danseteatret, hvor man ofte pines af primitiv taleteknik, når dansere reciterer. Kasper Ravnhöj anfører i sit cv, at han har dyrket tekstarbejde hos Line Krogh: Det har nok ikke været nogen spildt proces! Iøvrigt må man formode, at en del af æren for den velskabte forestilling ligger hos instruktøren Iben Hendel Philipsen.
Uden at psykologisere på banal vis tegner de agerende og instruktøren et billede af det uønskede barn, der blev tilovers ude i den dybe skov med sin blå drømmehare og en far, der ikke kan magte ungens galskab og skulken. “Findes der noget mindre end et barn som ingen elsker?”, lyder en af mange fine, enkle replikker i stykket, der i sjælden grad forener lyrisk form og et betydningsfuldt indhold. Teaterpris-værdigt!

*Galefyrsten præsenteres af MUTE COM. Movement United with Text Expression. Medvirkende skuespillere & dansere: Jacob Stage, Kasper Ravnhöj. Instruktion: Iben Hendel Philipsen. Terra Nova i Copenhagen Live Art Room, kælderen ved Enghavevej 42, København. Til 12. november, ikke søndage. Se mere: www.mute-comp.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu