Læsetid: 3 min.

God musik behøver ikke førstehjælp

4. oktober 2000

Professionelt festival-apparat og fremragende musikere ved ISCM-festivalen 2000. Indholdet og præsentationen kan og bør diskuteres

Verdensmusikdage
LUXEMBURG – »I smell tonality«, sagde Irvine Arditti engang på Louisiana efter en koncert med musik af Arvo Pärt. Arditti spiller violin i Arditti Kvartetten, har gjort det siden 1974, og mere end 200 cd’er med ny musik – det meste skrevet til kvartetten – vidner om en betydelig position i den ny musiks lilleverden.
At blive spillet af Ardittierne kan være det afgørende skub fremad mod en international karriere. Den danske komponist Bent Sørensen kan tale med om dette. Kvartetten spillede søndag aften på ISCM-festivalen. Musikken var af svenskeren Jonas Bohlin, finnen Kimmo Hakola, mexicaneren Hilda Paredes, englænderen James Dillon og tatarstanieren Rashid Kalimoullin.
I løbet af en ISCM-festivals 25-30 koncerter er der altid en 2-3 værker, som man husker. Trods alle filtre – hvoraf nogle er bestemt af kunstneriske kriterier, andre afgjort af ukunstneriske forhold (se gårsdagens baggrunds-artikel om ’venner-spiller-venner’) – spilles som regel værker, som man gerne rejser langt for at opleve.
Ovennævnte Rashid Kalimoullin fik opført sin 4. Strygekvartet af Arditti Kvartetten. Primarius Irvine kunne ganske givet også lugte tonalitet her, eller måske snarere dufte tonalitet, for hos Kalimoullin blandes sarte melodier med bevidsthed om form, forløb, struktur og balance mellem fortid og nutid. Måske Danmarks Radio vil være så venlig at udsende noget musik af denne komponist, så interesserede kan holde sig orienteret.

Velsmurt apparat
Luxemburg er et lille land med få toneangivende kræfter inden for gammel og ny musik. Men viljen til at være med er stærk, og penge fattes riget ikke, så den ivrigt deltagende kulturminister (og her mener jeg desværre ikke den danske!) har været rundhåndet med midler til ekstern support:
Arditti Kvartetten har selskab af det franske Ensemble InterContemporain, BBC Symphony Orchestra,
Schweizer Kammerorchester, Ensemble Antipodes, Das Neue Ensemble Hannover, Perler for Svin fra Sverige, Basel Art Messengers, Continuum Ensemblet fra New York, Prague Chamber Orchestra, Ensemble Modern fra Tyskland – listen kunne tilføjes en række andre prominente ensembler og solister.
Alene på grund af udøverne er der grund til at være her i Luxemburg. Set i et internationalt perspektiv er ny musik ikke længere et anliggende for nørder, det er et højprioritets-område for alle udøvende, der ønsker at profilere sig.
Så selve festival-apparatet her i Luxemburg kan kun den smålige finde på at kritisere. Det man derimod ikke kan undgå at forholde sig kritisk til, er indholdet og præsentationen. Når Morton Feldman har skrevet et fem timer langt stykke, er det ikke meningen, at stykket skal hakkes over efter en time og fortsætte senere på dagen i en anden by. Det er heller ikke meningen at Feldmans musik skal have førstehjælp af sygeplejeklædte skuespillere, der fører musikerne ud. Komponisten ville rotere i graven, hvis han vidste, hvad der blev gjort ved hans musik. Det tjener ikke noget musikalsk formål, at violinisten fra Perler for Svin dumsmart annoncerer, at »her kommer et værk af komponisten Ditdat, men jeg kunne lige så godt have sagt at det er en anden komponist, for I kan alligevel ikke høre det.«
I forlængelse af Kennedys (det er ikke længere hipt at hedde Nigel) optrin, der aktiverer brækrefleksen, skal hittipåsomme musikere gøre musikken mere spiselig. Ingen må for guds skyld kede sig, eller blive ’alene’ med musikken. Indpakningen eller præsentationen bliver et mål i sig selv. Det er anstrengende.

*ISCM Verdensmusikdagene 2000 i Luxemburg 29. sep.-8. okt. Information om 2000-festivalen: www.worldmusik
days.com. Generelt om festivalen før og nu: Læs ’World New Music Magazine’. Nr 10 er netop udkommet – bestilling på wnmm@musiktexte.de

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu