Læsetid: 2 min.

Fra gudernes egen Sky Channel

26. oktober 2000

Iliaden fortalt for forslugne drengerøve

Ny bog
Det er snart mange, mange år siden, kendskabet til den græske mytologi var en naturlig del af det almindelige dannelsesstof.
Det var det ikke i min barndom, f.eks. Det var noget som kun meget lærde mennesker kunne referere til – og kun når de var sammen med andre, der var lige så dannede. Så kunne de stå i et hjørne for sig selv, som en særlig stamme, og small talke i et sprog der stort set var uigennemtrængeligt for andre. Og som heller ikke interesserede ret mange – for hold kæft hvor det lød kedeligt.
Det dannede selskab virkede allermest som en flok masochister, der helt frivilligt udsatte sig for en veritabel smog af bogstøv, fortidigt tavlekridt og, sådan i det hele tage – oldævl!

Grækerne var jo sjofle
Men det var nu os andre, i egen indbildning mere normale unge mennesker, der var de dumme. De rigtig dumme endda. For sikke nogle historier, vi gik glip af. De gamle grækere var jo sjofle, for helvede, mand – så det var en hel fornøjelse! Men det var nu ikke kun os, i grunden var det hele vores kultur, der blev snydt for noget vigtigt. For grækerne, såvel de dødelige som guderne oppe i himmelen, var ikke bare sjofle, de var i den grad karakterer, sammensatte, med modsatrettede hensigter og ønsker, ingen kun gode eller kun onde, alle lige menneskelige – såvel de dødelige som Olympens evigt intrigerende guder, der modarbejder hinanden, udkæmper fejder, gerne ved hjælp af usle dødelige nede på jorden, som i rene splatterorgier må gå døden i møde mens guderne vellystigt zappende fra deres helt egen Sky Channel, følger slagets gang. Og kun griber ind, hvis en af deres egne små horeunger, som de har avlet på en dødelig, kommer i vanskeligheder.
Otto Steen Due har i disse år nyoversat såvel Odysseen som Iliaden, begge rost af fagfolk og påskønnet af mange ’civile’ læsere. Men også for regulære drengerøve, der vil have ramasjang, men helst ikke belemres med ’finkultur’, er der hjælp at hente efter de mange, mange år uden adgang til de saftige historier. Samtidig med Due har Bent Haller nemlig påtaget sig at genfortælle historierne. Det gør han godt, mundret og effektivt, men godt nok ikke lige stilrent hele vejen igennem.
Det generer f.eks. mig, at man skal have at vide om en gæv trojansk kriger, at hans ene ben er op til flere centimeter kortere end det andet – men hvad fanden, det vigtigste for drengerøve må jo være historien. Og netop for drengerøve kan genfortællingen, smukt illustreret af Mads Stage, sagtens anbefales.
Iliaden, fortalt af Bent Haller, illustreret af Mads Stage. 320 s.,ill. 249 kr. Sesam

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu