Læsetid: 2 min.

Hovedstadsråd står af i Roskilde

26. oktober 2000

Hovedstadens Udviklings Råd vil have ulovlig vej i Roskilde gjort lovlig

I eftermiddag kl. 16 skal Hovedstadens UdviklingsRåd (HUR) diskutere, hvordan Ny Østergade i Roskilde kan gøres lovlig.
Som omtalt i Information i fredags, har Højesteret den 8. februar i år dømt anlægget af Ny Østergade ulovlig, fordi Roskilde kommune mod bedre vidende undlod at gennemføre en VVM-undersøgelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet), før vejen blev anlagt.
Højesterets dom er den foreløbige kulmination på en næsten ti år lang beboerprotest mod Ny Østergade, der indgår som en del af en ringvej rundt om bymidten.
Fra den 1. juli har HUR overtaget regionplanlægningen i hovedstadsområdet. Derfor er den ulovlige vej og den manglende VVM nu på HUR’s dagsorden.
Forud for mødet har HUR’s forvaltning indstillet, at vejen lovliggøres. Det kan ske ved, at der udarbejdes et regionplantillæg med en VVM-redegørelse. Efter planen kan den vedtages til maj næste år.
Principielt er der intet til hinder for en sådan fremgangsmåde, siger professor i miljøret ved Århus Universitet, Ellen Margrethe Basse, til Information: »Det er en formel fejl, man har begået, og den kan man godt rette ved at gøre det om,« siger hun.
Dansk Cyklist Forbund, der havde anlagt sagen mod Roskilde, er knap så tilfreds med HUR’s indstilling: »Højesteret gav det signal, at kommuner og amter fremover skal tage VVM meget mere seriøst.« siger direktør Jens E. Pedersen: »Men hvis man nu skaber præcedens for, at man efter at have tilsidesat VVM-reglerne kan få syndsforladelse bagefter, så frygter vi, at det vil åbne for spekulation i bevidste overtrædelser af VVM-reglerne.«
– I er først tilfredse, hvis den ulovlige vej fjernes helt?
»Sådan kan man ikke sige det. Vi vil bare sikre os, at man ikke en anden gang kan lave det samme nummer.«
Jens E. Pedersen tilføjer, at »i værste fald« vil forbundet overveje, om Ny Østergade skal endnu en tur gennem retssystemet.
– Det kan let tage fire-fem år?
»Det er rigtigt, men da der skal planlægges de næste mange hundrede år her i landet, så kan det da godt være, at det vil være anstrengelsen værd.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu