Læsetid: 2 min.

Intet dansk veto mod EU-overvågning

10. oktober 2000

Helveg vil ikke love dansk veto mod en ny Østrig-paragraf, der sikrer EU-overvågning, når demokratiet er truet. 12 lande støtter ideen

LUXEMBORG – Danmark er kommet i klart mindretal i sagen om en særlig »Østrig-paragraf«, der skal sætte EU i stand til at slå ned med traktaten, næste gang der opstår en Østrig-situation.
Under den diplomatiske aktion efter Haiders Frihedspartis indtræden i Østrigs regering i februar, skete det uden støtte i EU-traktaten. Men nu bakker 12 ud af 15 EU-lande principielt op om, at EU skal have et præcisionsvåben næste gang. Tre forskellige modeller ligger på bordet, og EU-formandskabslandet Frankrig stiler mod en ændring af Nice-traktaten om kun to måneder. Alle forslagene beskæftiger sig med muligheden for at rykke ud med advarsler, når der foreligger en trussel mod EU’s grundlæggende værdier.
Danmark er lodret imod: »Jeg kan ikke forestille mig en model, som Danmark vil kunne stemme for,« sagde udenrigsminister Niels Helveg Petersen, der dog ikke vil love et dansk veto. Han kan også nemt komme til at stå helt alene i Nice. Danmarks to allierede i sagen er Storbritannien og Sverige. Ingen af landene har samme dybtfølte forhold til sagen som Danmark, hvor Østrig-sagen gav voldsom indenrigspolitisk tumult:
»Det er et latterligt forslag, og vi er imod, fordi det smager af Big Brother. Men det er ikke en sag, der vækker stærke følelser i Storbritannien. Vi har jo ikke noget højreekstremt parti af betydning, som Danmark har, så det har ikke praktisk betydning,« siger en britisk diplomat til Information.
I Sverige har udsigten til en overvågningsbestemmelse i traktaten slet ikke vakt offentlig debat, og Sverige var ikke blandt aktionens hårde modstandere, som Danmark og Finland.
Helveg håber, at det i praksis ikke kan lade sig gøre at lave en juridisk holdbar tekst: »Hvordan skal man kunne definere hvornår, der forligger en trussel mod demokratiet?« spørger Helveg, der i det hele taget ikke tror, der vil blive større behov for paragraffen. Både højre og venstre side i Folketinget har talt stærkt imod en EU-overvågning. »Min holdning er, at smagsdommeri i forhold til EU-medlemmer ikke er en opgave for EU,« siger Socialdemokratiets EU-ordfører Claus Larsen-Jensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu