Læsetid: 3 min.

K skyder Venstres skattegaranti ned

18. oktober 2000

Også under en borgerlig regering vil skatterne stige for nogle, siger Gitte Seeberg

Venstre vil sandsynligvis ikke være i stand til at leve op til den skattestops-garanti, som partiet har givet vælgerne i form af store annoncer i landsdækkende aviser.
Både de konservative og Kristeligt Folkeparti tager afstand fra garantien, som de mener er ufleksibel og svær at leve op til for en regering, der også skal foretage de nødvendige strukturændringer i samfundet.
»Jeg synes, at det er svært at garantere et decideret skattestop, når en borgerlig regering kommer til magten,« siger de konservatives finanspolitiske ordfører, Gitte Seeberg. »Vi vil formentlig blive nødt til at foretage nogle ændringer i skattesystemet. Og det kan betyde, at selv om det samlede skattetryk ikke hæves, så vil skatterne stige på visse områder.«
Gitte Seeberg henviser i den forbindelse til de konservatives forslag om at forenkle reglerne på person- og erhvervsskatteområdet.
»Det er ændringer, der efter vores mening er nødvendige, men de vil jo karambolere med Venstres løfte om et totalt stop for skattestigninger,« siger hun. »Efter min mening låser Venstre sig alt for fast, når de udsteder sådan en garanti.«
Hun bliver bakket op af Flemming Kofod-Svendsen, finanspolitisk ordfører for Kristeligt Folkeparti. Han fremhæver, at der efter hans mening er et behov for løbende justeringer af skattepolitikken i et dynamisk samfund.
»Og hvis Venstre siger: Skatten må slet ikke stige på noget område – vi vil overhovedet ikke være med til at foretage nogen form for tilpasning – så anbringer de sig selv i en meget svær position,« siger han.

En blødere linje
I stedet håber Flemming Kofod-Svendsen, at Venstre vil foretage en blødere fortolkning af sin skattestops-garanti, således at partiet godt kan gå med til at hæve skatterne på visse felter, hvis bare de sørger for at sænke dem på andre, så det samlede skattetryk forbliver stabilt. Men den fortolkning afvises på Venstres partikontor på Christiansborg. Her oplyser man, at garantien betyder, at på de områder, hvor skatten opføres i procent, vil Venstre ikke være med til at hæve procentsatsen, og på de områder, hvor skatten beregnes i et absolut tal, vil Venstre ikke være med til at sætte dette tal op.
Desuden gentog Venstres formand Anders Fogh Rasmussen løftet om et skatte- og afgiftsstop i det nyhedsbrev, som han lagde ud på Venstres hjemmeside mandag.
Finansminister Mogens Lykketoft mener, at Venstre udelukkende kan leve op til sin garanti, så længe partiet befinder sig i opposition.
»De har jo i det sidste års tid næsten ikke medvirket til nogen forlig, der har krævet finansiering,« siger han.
»Men den politik kan de ikke videreføre, hvis de en dag sidder i regering.«
Lykketoft mener i øvrigt, at Venstre af hensyn til landets økonomiske sundhed bliver nødt til at træde ud af løftet, hvis de en dag overtager regeringsmagten.
»Hvis de holder fast på deres garanti, så vil de være utroligt hæmmede i de situationer, hvor der er behov for hurtige finanspolitiske strukturændringer,« siger han.
»Vi kan komme i situationer, hvor den danske krone bliver sat under pres, og hvor det ikke er tilstrækkeligt blot at hæve renten for at beskytte den. Og så vil det være uheldigt, hvis vi har en regering, der på forhånd har afskrevet sig retten til at bruge andre værktøjer.«
Gitte Seeberg mener, at Venstre gennem sine annoncer og Anders Fogh Rasmussens nyhedsbrev har sendt et meget markant signal ud til vælgerne.
»Det er jo Venstres eget valg at melde så bastant ud,« siger hun. »Men det er efter min mening en farlig garanti at udstede. Man ved jo aldrig, hvordan tingene ser ud om nogle år.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her