Læsetid: 4 min.

Kidnappet filmstjerne afslører Indiens folkesjæl

16. oktober 2000

Smuglerkonge holder filmstjerne som gidsel i Sydindien. Den kulørte affære afslører den indiske folkesjæl og korrupte politikere

BANGALORE – Forestil dig at den 72-årige skuespiller Jørgen Reenberg bliver kidnappet af en gangsterbande kontrolleret af Hells Angels. For at frigive skuespilleren kræver banden bl.a. løsladelse af fængslede bandemedlemmer. Efter at skuespilleren er blevet holdt fanget to måneder har Danmarks befolkning fået nok: De går i generalstrejke og indfører et selvbestaltet udgangsforbud i protest mod handlingslammede politikere og politifolk.
Det er en grov oversættelse til danske forhold af det, som for tiden foregår i Sydindien.
30. juli kidnappede gangsteren og smuglerkongen Veerappan den 71-årige, afholdte megafilmstjerne Rajkumar og tre andre. Veerappan menes at have bl.a. 119 mord på politifolk på samvittigheden, og han har spundet guld på at smugle elfenben og kostbart, velduftende sandeltræ. For at lade Rajkumar og hans medgidsler gå har Veerappan opstillet 14 krav.
Blandt kravene er ét opsigtsvækkende: Løsladelse af medlemmer af oprørgrupper, der går ind for løsrivelse af delstaten Tamil Nadu.

Folkestrejke
Efter forgæves indirekte forhandlinger mellem Veerappan og politikere/politifolk sidder Rajkumar stadigvæk i den varme jungle syd for byen Mysore. Den situation fik inderne ned i stolene:
Torsdag den 28. september var gaderne øde i den ellers så myldrende delstatshovedstad Bangalore. Pludselig overdøvede byens buldrende trafik ikke længere fuglesangen i de grønne parker. Byboerne og de fleste af de øvrige 50 millioner indbyggere i delstaten Karnataka blev indendøre, hvor dem med tv rastløst zappede rundt på kanalerne. Kun ganske få vovede sig ud, heriblandt en Rajkumar-fan udklædt som Veerappan. Det vil sige med cykelstyrs-overskæg, gul turban og lang kjortel. Stilstanden skyldtes, at filmindustrien i Karnataka og Rajkumars tusindtallige fans havde opfordret til generalstrejke og indført et selvbestaltet udgangsforbud. Bryder man sådan et forbud, risikerer man at blive stenet.
Dagen forløb efter indiske forhold fredeligt – kun otte busser blev stenet og 600 arresteret. En af Rajkumars
familiemedlemmer blev fængslet, efter at han sammen med nogle fans havde forsøgt at tvinge en butik til at holde lukket.

Idoler er guder
Hele affæren blotlægger to ting om inderne: De er vilde med deres idoler; og de er gennemfrustrerede over korrupte politikere og politifolk.
Angående idoldyrkelsen siger en udefrakommende iagttager, den indiske/islandske forretningskvinde Chandrika Gunnarsson, til Information:
»Inderne dyrker kendisser i rampelyset lige så meget, som de dyrker deres guder.«
Idoldyrkelsen kan opleves udlevet for fulde gardiner i biograferne. Her brøler tilskuerne med på de mange følelsesladede sange og hylder skuespillerne ved at kaste mønter og sedler op mod lærredet. At Rajkumar ikke forlængst er blevet frigivet skyldes flere ting. For det første er skuespillerenVeerappans livsforsikring.
For det andet menes en række højtstående politikere og politifolk at spille med fordækte kort. Anklagen mod politikere/politifolk er, at de har modtaget millioner af rupees (flere mio. kr.) i bestikkelse fra Veerappan for ikke at fange ham og se gennem fingre med, at han spinder guld på at smugle. Veerappan menes ifølge nogle kilder at have 2.000 elefanters liv på samvittigheden og illegalt at stå for tre fjerdedele af Karnatakas eksport af sandeltræ.
Lokalsamfundets politiske og juridiske elite menes at være bange for, at Veerappan fanget i live kunne finde på at afsløre dem.
Chaufføren Ramesh i Bangalore siger:
»Det er ikke Veerappan, men politikerne, der er de egentlige smuglere.«

Spild af skattepenge
Frustrationen kommer også til udtryk hos den unge Patel i en af Bangalores silkebutikker: »Politiet har brugt hundredevis af millioner rupees på at fange Veerappan. Sikken et spild af skatteborgernes penge.«
Fakta er, at indiske specialtropper i årevis har jagtet Veerappan i den tætte og store jungle i Nilgiribjergene. Op til 1.000 mand har været sat på opgaven, som er farlig. I 1993 lokkede Veerappans bande 21 politifolk i en fælde og dræbte dem.
Veerappan er tamil, og som nænvt er tamilske seperatister med på listen over de folk, han kræver løsladt. Han har åbent erklæret sin støtte til oprørsgruppen De Tamilske Tigre i Sri Lanka. Det har fået politikerne i Tamil Nadu til at frygte, at hvis Veerappan pågribes, så vil det få revolutionære oprørsgrupper til at begå attentater. Politikerne er bange for direkte krig som længere syd på i Sri Lanka.
Mod at fange Veerappan taler også, at han kan gå hen og blive et ikon for lavkastefolk. Smuglerkongen tilhører selv lavkasten vanniya, og har blandt sine fæller mange sympatisører. Sporene fra Nordindien skræmmer:
Her huserede kvinden Phoolan Devi kendt som ’Bandit Queen’ med sin bande indtil 1993. Efter et hævnmord mod 20 højkastefolk, blev røverdronningen pågrebet.
Undervejs blev hun et symbol for millioner af lavkastefolk i kampen mod den massive undertrykkelse. Til manges foragelse førte sympatien i 1996 til, at hun blev valgt ind i det indiske parlament.
Det farverige drama med Rajkumar og Veerappan i hovedrollerne er selvfølgelig ikke gået den driftige indiske filmindustris næse forbi. I industriens mekka, Mumbai (tidligere Bombay), populært kaldet ’Bollywood’ er der blevet fremstillet adskillige film om banditten Veerappan. Den seneste Jungle er fra i år.

*Følg med i dramaet på www.timesofindia.com eller www.the-hindu.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her