Læsetid: 2 min.

Kina og den åbne verden

24. oktober 2000

»Vi har ikke den fjerneste brug for jeres varer,« meddelte en kinesisk kejser for århundreder siden omverdenen, men idag har Kina for første gang åbnet sig mod resten af verden og er kun få skridt fra at blive optaget i Verdenshandelsorganisationen, WTO. Information ser på de sidste svære forhandlinger i lyset af topmødet mellem Kina og EU igår i Beijing og konsekvenserne af Kinas kommende WTO-medlemskab

Forhandlingerne
Kinas løfter til WTO
USA indgik i november sidste år en WTO-aftale med Kina, og i maj i år fulgte EU efter. Herunder følger en oversigt over Kinas vigtigste løfter og de kinesiske sektorer, der bliver hårdest ramt af Kinas indtræden i WTO:

*Telekommunikation: Udenlandske investorer kan eje 25 procent af mobiltelefon-virksomheder, men det stiger til 49 procent efter tre år.
Udlandet kan i første omgang eje 30 procent af Internetfirmaer, stigende til 50 procent i løbet af to år. Desuden vil told på mange højteknologiske produkter blive gradvist sænket.

*Biler: Kina vil sænke importafgifterne på biler fra de nuværende 80-100 procent til 25 procent i 2006. Desuden ophæver Kina i løbet af to år restriktionerne på, hvilke bilmodeller der skal produceres inden for landets grænser. Kinas egen bilindustri vil blive én af de største tabere af WTO-medlemskabet, men også de udenlandske bilproducenters joint-ventures i Kina vil blive presset af den øgede konkurrence, når importerede biler bliver billigere.

*Banker: Udenlandske banker vil efter to år få adgang til at handle med kinesiske virksomheder i kinesisk valuta, og efter fem år med private, kinesiske kunder. Også geografiske begrænsninger vil blive løftet efter fem år. Udenlandske børsmæglere kan efter tre år eje 49 procent af et firma. Udenlandske banker forventes især at få et marked i storbyer som Shanghai og Beijing, men vil næppe udgøre en trussel for Kinas fire store statsbanker, der i øjeblikket har en markedsandel på 70 procent.

*Forsikring: Der kan oprettes 50 procent udenlandsk ejede selskaber inden for livs- og andre forsikringer, og forsikringsmæglere vil kunne operere frit i Kina om fem år.
Kinas egne forsikringsselskaber ventes dermed at få hård konkurrence i fremtiden.

*Landbrug: Kina vil sænke toldsatserne på en lang række produkter, herunder mejeriprodukter og kød. Dermed ventes kinesiske landmænd at blive nogle af de hårdest ramte af WTO-medlemskabet.

*Statsmonopoler: Kinas statsmonopol på handel med olie og olieprodukter samt NPK-gødning ophæves gradvist.

*Told: Kina nedsætter tolden på godt 150 eksportartikler, fra nu 30-65 procent til 8-10 procent. Aftalen omfatter bl.a. maskiner, keramik og glas, tekstiler, fodtøj, lædervarer, vin og spiritus. Aftalen vil betyde hårdere konkurrence for kinesiske varer fra statsindustrien, måske undtaget tekstilindustrien, der vil kunne eksportere mere, når udlandet løfter importkvoterne.

*Handelshindringer: Kina fjerner nuværende krav om joint-ventures for stormagasiner og supermarkeder og fjerner samtidig en række handelshindringer og eksportsubsidier.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu