Læsetid: 2 min.

Kina dæmper kritik af Japan

17. oktober 2000

Den kinesiske leder Zhu Rongji har under sit besøg i Japan forsøgt at forbedre forholdet, men der er stadig problemer

Den kinesiske ministerpræsident Zhu Rongji afsluttede i går et seks dages besøg i Japan med at spise frokost med kejser Akihito, efterkommeren af kejser Hirohito, i hvis navn Japan i 1930’erne-1940’erne førte krig og bl.a. besatte store dele af Kina.
Netop denne historiske baggrund og spørgsmålet om skyld og oprigtige undskyldninger fra Japans side har i årevis lagt en skygge over det kinesisk-japanske forhold. Men efter Zhu Rongjis besøg i Japan kan de to asiatiske stormagter nu være på vej mod nye tider.
Zhu Rongji har under besøget bevidst forsøgt at dæmpe tonen i spørgsmål om det kontroversielle emne. Helt i modsætning til den kinesiske præsident Jiang Zemins Japan-besøg for to år siden, hvor Jiang fornærmede sine værter ved at belære dem om fortiden og kræve en skriftlig undskyldning for besættelsen af Kina. Noget han aldrig opnåede, mens forholdet til gengæld har været anstrengt lige siden.
Det skulle der nu være rettet op på med Zhu Rongjis besøg. Under et møde med den japanske ministerpræsident, Yoshori Mori, blev Zhu citeret for at påpege de lidelser, som den japanske militarisme påførte kineserne, men med tilføjelsen:
»Den japanske befolkning var også ofre, og derfor bør den japanske befolkning ikke holdes ansvarlig.«

Tak for hjælpen
Under et tv-transmitteret møde i weekenden med 100 nøje udvalgte japanere sagde Zhu Rongji, at han ikke var i Japan for at kræve en undskyldning. Og på et pressemøde i går afviste Zhu, at Kina kræver en skriftlig undskyldning fra japansk side, og han tilføjede, at Kina værdsatte den undskyldning, som daværende ministerpræsident Tomiichi Murayama kom med i 1995.
Under besøget fik Zhu Rongji samtidig sagt tak for den store økonomiske hjælp, som Japan har ydet Kina i de sidste 20 år. En hjælp, som japanerne i stigende grad har sat spørgsmålstegn ved, dels fordi kineserne i stedet for at være taknemmelige har tilladt sig at kritisere Japan, dels fordi mange japanere frygter Kinas militære ambitioner i området.
Og netop på det militære område er der stadig interessemodsætninger, viser en rapport om Kinas forsvar, som den kinesiske regering offentliggjorde i går. Her beskrives Japans militære samarbejde med USA i bekymrede vendinger, især med fokus på det japansk-amerikanske samarbejde om at udvikle et missilforsvar i regionen.
Kina frygter især, at USA og Japan pønser på at inddrage Taiwan i dette missilforsvar, hvilket i givet fald ville kunne forhindre Kina i at indtage Taiwan med magt, hvis forhandlingerne ikke kommer ud af stedet.
Rapporten fastslår, at Kina »aldrig vil tolerere, se igennem fingre med eller stille sig neutral over for ethvert forsøg på at dele moderlandet,« skrev det statslige nyhedsbureau Xinhua i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her